Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Adresarea Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 13 iulie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi concetăţeni,

La 5 septembrie în Republica Moldova urmează să fie organizat aşa zisul referendum pentru modificarea Constituţiei. Organizatorii acestuia vor depune eforturi şi vor utiliza resurse considerabile pentru a vă convinge de faptul că acest referendum şi alegerea ulterioară a preşedintelui ţării prin vot direct — reprezintă singura modalitate de ieşire a ţării din criza politică şi restabilire a stabilităţii social-economice. Vi se v-a spune că anume de dumneavoastră acum depinde soarta Republicii Moldova. Veţi fi chemaţi la secţiile de votare şi îndemnaţi să susţineţi modificarea Constituţiei.

Însă toate aceste afirmaţii sînt false. Aceste planuri — reprezintă o escrocherie politică primitivă. Cele unsprezece luni de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană au demonstrat elocvent că această guvernare nu este de loc interesată de stabilitate, de dezvoltare socială onorabilă şi de depăşire a crizei. În acest timp actuala guvernare a demonstrat doar o incompetenţă profesională absolută şi o incapacitate completă de a adopta decizii în interesul poporului. Revenirea criminalităţii organizate, discordia interetnică, politica unionismului necamuflat şi a trădării naţionale, scandalurile interminabile dintre componentele coaliţiei de guvernămînt şi blocajul comercial — sînt printre cele mai evidente rezultate ale Alianţei care guvernează azi ţara. În timp scurt Republica Moldova s-a transformat într-o sursă de instabilitate regională şi în zonă de adevărată calamitate socială. Niciodată Republica Moldova autoritatea guvernării, autoritatea legii, autoritatea Constituţiei nu au fost atît de diminuate. Niciodată nu a fost atît de joasă autoritatea internaţională a conducerii ţării noastre care a ajuns de badjocură şi obiect a criticii necruţătoare din partea partenerilor externi ai Republicii Moldova.

În aceste condiţii, Alianţa de guvernămînt încearcă din răsputeri să atingă un singur scop — să rămînă la putere cu orice preţ, să se menţină în starea de plutire, călcînd peste lege şi uzurpînd puterea în stat. Nu mai există nici un dubiu că referendumul care se pregăteşte reprezintă singura metodă a actualului regim de a renunţa la alegerile parlamentare anticipate şi a se menţine la putere. Anume din aceste considerente referendumul iniţiat de Alianţă nu are menirea să ofere răspunsul la întrebarea — cum trebuie se fie ales şeful statului, el nu va reprezenta o consultare a opiniei poporului. Referendumul va fi o continuare a loviturii de stat organizate pe 7 aprilie. Va fi o tentativă de a priva poporul Republicii Moldova de dreptul la schimbarea în bine, de dreptul de a alege o altă guvernare, cu adevărat populară.

Partidul Comuniştilor în repetate rînduri a propus soluţionarea crizei politice existente fără a pune în aplicare semenea farse. Partidul Comuniştilor a propus diverse iniţiative de modificare a Constituţiei, care excludeau toate problemele ce ţin de alegerea şefului statului. Partidul Comuniştilor, de asemenea, a declarat oficial despre disponibilitatea sa de a susţine iniţiativa de alegere directă a preşedintelu, adică, de a modifica Constituţia în Parlament fără a recurge la un referendum costisitor. Dar guvernarea a respins propunerile noastre constructive. Au făcut acest lucru din cauza că iniţiativele PCRM prevedeau respectarea obligatorie a legii şi Constituţiei şi anume — desfăşurarea obligatorie a alegerilor parlamentare anticipate.

În situaţia dramatică creată Partidul Comuniştilor face apel către toţi susţinătorii săi, către toţi alegătorii Republicii Moldova, către toţi patrioţii adevăraţi ai ţării noastre.

Stimaţi concetăţeni!

Nu mai există nici o îndoială! Astăzi cînd pronunţăm cuvîntul “referendum”, nu subînţelegem opinia poporului despre felul cum trebuie să fie ales Preşedintele. Noi subinţelegem — 7 aprilie, “crucile de fier”, renunţarea la independenţă, recunoaşterea noastră ca parte componentă a României, incapacitate profesională a Guvernului, contrabandişti la guvernare, criminalitate care bate la uşile caselor noastre. Iată ce reprezintă acest referendum! Referendumul — reperzintă guvernarea eternă a Alianţei şi tuturor uzurpatorilor din cadrul ei. Referendumul — reprezintă renunţarea la alegerile anticipate.

Doar boicotarea referendumului, doar neparticiparea în masă la acest spectacol pot zădărnici intenţiile Alianţei de guvernămînt. Toţi cei care cred şi speră la schimbări în bine, toţi cei care consideră alegerile parlamentare anticipate obligatorii ca o şansă de renaştere a Republicii Moldova, trebuie să dea dovadă de prudenţă civică şi să spună: “NU — REFERENDUMULUI!” “NU — COMPLICITĂŢII ÎN DISTRUGEREA REPUBLICII MOLDOVA!”.

Doar boicotarea organizată a referendului va apropia data elibirării definitive a Republicii Moldova de clica antipopulară a Alianţei de guvernare. Doar boicotarea referendumului va oferi poporului acestei ţării dreptul la alegeri democratice şi va asigura triumfarea adevărului!

Sursa: www.pcrm.md

Cuvînt îintroductiv al Secretarului Executiv al PCRM Iurie Munten la conferinţa de presă din 8 iulie 2010 La Chişinău va avea loc Universitatea de Vară a Partidului Stînga Europeană