Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Preşedintele PCRM, Vladimir VORONIN a avut o întervedere cu şeful misiunii de observatori ai CSI la referendumul din 5 septembrie 2010, Dl. Vladimir GARCUN

|versiune pentru tipar||
PCRM / 2 septembrie 2010
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Joi, 2 septembrie 2010, Preşedintele PCRM Dl. Vladimir VORONIN a avut o întervedere cu şeful misiunii de observatori ai CSI la referendumul din 5 septembrie 2010, Dl. Vladimir GARCUN.

Observatorii din partea CSI s-au interesat cu privire la poziţia PCRM vis-a-vis de preconizatul referendum din 5 septembrie curent de modificare a Constituţiei Republicii Moldova. În context, Vladimir VORONIN şi-a exprimat indignarea cu privire la multiplele încălcări comise de actuala guvernare în procesul de organizare şi desfăşurare a plebescitului.

Astfel, Vladimir VORONIN a specificat că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, legislaţia electoarală, şi nemijlocit cea care vizează reglementările cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost modificată radical cu mai puţin de 2 luni de zile înainte de desfăşurarea plebescitului. Ex-preşedintele Republicii Moldova a menţionat că prin diminuarea pragului de participare a cetăţenilor de la 60% la 33,3% din cei înscrişi în listele electorale şi în consecinţă staibilirea pragului de 17% pentru adoptarea deciziilor constituţionale, AIE continuă să încalce principiile democratice şi creează precedente grave pe viitor. În aceste condiţii legitimitatea acestui aşa numit referendum cu certitudine poate fi contestată.

De asemenea, Preşedintele PCRM a accentuat faptul că practic ilegal au fost deschise secţii de votare peste horatarele Republicii Moldova, în afara misiunilor diplomatice. Nimeni nu va putea asigura în aceste condiţii securitatea votului, deoarece partidelor politice li s-a refuzat asigurarea posibilităţii de participare în calitate de observatori în cadrul acestor secţii de votare. Lipsesc acordurile în acest sens cu statele unde vor fi deschise aceste secţii de vot. Totodată, Vladimir VORONIN a amintit că peste hotare au fost expediate 120.000 de buletine de vot, pe cînd înregistraţi prealabil aşa cum prevede legislaţia Republicii Moldova au fost doar 4.000 cetăţeni. Toate acestea indică asupra faptului că actuala guvernare pregăteşte fraudarea masivă a votului peste hotarele Republicii Moldova.

În aceeaşi ordine de idei Vladimir VORONIN a specificat că încălcînd grav prevederile Codului electoral, autorităţile statului se implică în cel mai murdar mod în campania electorală. Primul-ministru a dat, ilegal, indicaţii tuturor organelor de forţă să sancţioneze pe toţi cei care îndeamnă spre boicotarea referendumului, oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat atacă autorităţile publice locale, organele de poliţie reţin agitatorii opoziţiei şi confiscă materialele de agitaţie abuziv şi fără nici un temei legal. Funcţionarii de stat sînt impuşi să iasă la referendum şi sînt intimidaţi că dacă nu vor avea ştampila în buletinul de identitate vor fi demişi şi multe altele.

Spre final, Preşedintele PCRM, a afirmat că indiferent de rezltatele acestui fars pe care guvernanţii îl numesc referendum, acestor impostori nu le-a mai rămas mult să prostescă cetăţenii Republicii Moldova. În cel mai apropiat timp ei cu toţii în frunte cu Ghimpu vor pleca la pensia politică.

Sursa: www.pcrm.md

Mesajul de felicitare din partea Arhiepiscopului Iustinian adresat Preşedintelui PCRM Vladimir Voronin cu ocazia aniversării Zilei Republicii Preşedintele PCRM, dl Vladimir Voronin a avut o întervedere cu Dirk Schubel, Ambasadorul delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău