Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Partidul Comuniştilor cheamă poporul Moldovei la un Marş de protest! Brifingul Preşedintelui PCRM, Vladimir VORONIN

|versiune pentru tipar||
PCRM / 8 decembrie 2011
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi.
Reprezentanţi ai mijloacelor de informare în masă.

Pe 14 noiembrie Partidul Comuniştilor a chemat societatea moldovenească la proteste împotriva actualei guvernări. Anume atunci, noi am declarat că sîntem gata să ne asumăm toată responsabilitatea pentru scoaterea ţării din criză. În aceeaşi zi, noi am declart că cerem demisia Alianţei şi chemăm partidele parlamentare la o decizie responsabilă — să găsească în sine puteri pentru reformatarea întregii guvernări, pentru schimbarea radicală a întregii politici curente. Anume în această zi de 14 noiembrie noi am declarat începutul rezistenţei naţionale sistemice şi consecvente faţă de regim.

Cu toţii v-aţi convins deja că comuniştii se ţin de cuvînt. Deja la 18 noiembrie noi am pichetat Parlamentul, iar la 19 noiembrie pichetele organizate, practic s-au transformat în acţiuni de protest în masă, care au avut loc la Edineţ, Soroca, Comrat, Chişinău. Cu o săptămînă mai tîrziu, manifestaţii de amploare au avut loc la Glodeni, Orhei şi Hînceşti. Nu aţi putut să nu observaţi că săptămîna trecută mişcarea de protest a suferit o transformare principială şi calitativ nouă. S-a mărit considerabil numărul de participanţi, dar cel mai important este faptul că rezistenţa în masă a încetat să fie grija exclusivă doar a Partidului Comuniştilor. Această mişcare reprezintă cu adevărat un protest naţional cu o tematică mult mai largă şi arzătoare, la care în masă s-au alăturat activ reprezentanţii societăţii civile. Astfel, într-o conjunctură istorică nouă, ideea Congresului Civic, bazîndu-se pe creativitatea socială a maselor a luat o nouă amploare şi realizare practică, devenind un adevărat for democratic care reprezintă majoritatea activă şi cointeresată a societăţii, capabile să exercite presiuni directe asupra guvernării. Aţi văzut că Congresele civice regionale au avut loc la Bălţi, Taraclia şi Străşeni. Acestea au fost nişte întruniri ale cetăţenilor cu iniţiativă şi neindiferenţi, care împărtăşesc diferite viziuni, dar uniţi prin aspiraţia lor comună de a consolida democraţia, echitatea şi statalitatea pe pămîntul moldovenesc. Anume la aceste foruri a fost luată decizia de a convoca Congresul Civic naţional la Chişinău. Congres care va fi în stare să-şi asume responsabilitatea de a aproba cele mai cruciale decizii de care are nevoie stringentă ţara noastră umilită şi poporul ei.

Noi convocăm primul Congres civic naţional sîmbătă, 10 decembrie. Planul măsurilor este următorul. La ora 10.30 în faţa Academiei de Ştiinţe se vor aduna toţi susţinătorii noştri. La 11.00 va începe marşul spre Piaţa Marii Adunări Naţionale. La ora 12.00 vor fi deschise lucrările Congresului.

Facem un apel să ni se alăture toţi cei interesaţi în schimbări, care nu doresc să mai tolereze actualul regim. Fiecare vot în susţinerea ideilor Congresului nostru va apropia victoria noastră comună. Noi chemăm sindicatele şi partidele politice, organizaţiile obşteşti, pe toţi cei care au conştientizat că democraţia, societatea şi ţara nu mai pot ceda în continuare, să participe activ la lucrările Congresului.

Şi ultima. Noi vom acţiona în exclusivitate prin metode paşnice şi democratice. Noi vom demonstra că calea solidarităţii şi nonviolenţei, deschide perspective democratice mult mai sigure, decît cea a pogromurilor şi a urii interetnice. Noi vom demonstra că demnitatea, responsabilitatea şi voinţa miilor şi miilor de patrioţi sinceri ai Republicii Moldova vor fi solicitate, în primul rînd, la edificarea unei noi Moldove echitabile, sociale şi unite.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: www.pcrm.md

Rezoluţie a Congresului Civic Adresare “Către cetăţenii Moldovei”. Rezoluţia primului Congres Civic al Republicii Moldova