Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Curtea Constituţională: Boicotul parlamentar este o formă democratică de luptă a opoziţiei

|versiune pentru tipar||
PCRM / 19 iunie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Curtea Constituţională a constatat că boicotul parlamentar este o formă democratică de luptă, care este garantat opoziţiei parlamentare şi nu poate fi considerat motiv de ridicare a mandatelor deputaţilor, care protestează şi nu se prezintă din aceste motive la şedinţele plenare ale organului legislativ.

“Spre deosebire de absenţele nemotivate, protestul parlamentar constituie eminamente o absenţă motivat politic, fiind o metodă de luptă politică, o acţiune a unui deputat sau a unui grup de deputaţi, care pot manifesta fără acte de violenţă împotriva unor acte sau decizii, care sunt considerate ilegale, sau contrare interesului comun”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, după şedinţa Curţii Constituţionale.

Din aceste considerente, Curtea a constatat că “sintagma ridicarea mandatului” nu este aplicabilă acţiunilor de protest parlamentare. De asemenea, Tănase a accentuat că mandatele parlamentare nu pot fi ridicat printr-o hotărâre simplă a Curţii Constituţionale, “este nevoie de o lege specială, care la noi nu există”.

Tălmăcirea prevederilor legale de către Curtea Constituţională s-a făcut după ce fracţiunea Partidului Liberal a cerut Înaltei instanţe ridicarea mandatelor fracţiunii PCRM, care timp de câteva luni nu s-a prezentat la şedinţele plenare, declarând boicot.

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin s-a întîlnit astăzi cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, Gyorgy Varga Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a primit o telegramă de felicitare din partea Secretarului general al Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Socialistă Vietnam