Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Scrisoarea deschisă a Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, adresată Comisarului UE pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Ştefan Fule

|versiune pentru tipar||
PCRM / 3 iulie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimate dle Comisar,

Vineri, 29 iunie 2012, în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului, după lungi dezbateri şi tergiversări, dar şi ca rezultat al implicaţiei Dvs. directe, majoritatea parlamentară a acceptat introducerea în ordinea de zi a audierilor cu privire la libertatea media şi de expresie în Republica Moldova.

Cu mare regret, trebuie să Vă comunic faptul că dezbaterile la acest subiect au fost transformate într-o formalitate totală, fiind de facto mai mult un spectacol. Deputaţii din fracţiunea partidului pe care am onoarea să-l conduc, pe parcursul acestor audieri nu au primit niciun răspuns coerent din partea celor invitaţi. Majoritatea parlamentară nu a acceptat invitarea persoanelor cheie, care reprezintă un şir de instituţii de stat din domeniu. Audierile s-au finalizat fără a fi luată vre-o hotărîre, deşi proiectul acesteia a fost prezentat de Fracţiunea de opoziţie şi înregistrat în Cancelaria Prlamentului (proiectul Hotărîrii se anexează).

Ceea ce s-a întîmplat vineri în Parlament, constituie, de facto, continuarea politicii de sumbinare de către majoritatea parlamentară a normelor şi instituţiilor democratice, a libertăţii cuvîntului, de încălcare flagrantă a drepturilor opoziţiei, o lipsă de respect faţă de cetăţenii statului, dar şi o ignoranţă totală a recomandărilor partenerilor externi ai Republicii Moldova şi a angajamentelor noastre europene.

Mai mult decît atît, deja luni, 2 iulie 2012, Curtea de Apel Chişinău a demonstrat din nou angajarea sa politică şi o complicitate vădită, alături de putere, în cazul examinării dosarului privind retragerea licenţei postului de televiziune NIT. Şedinţa de judecată din motive artificiale şi neîntemeiate a fost amînată tocmai pentru data de 24 septembrie 2012. Deşi de patru luni dosarul se află în instanţă, nu a avut loc nici o şedinţă pe marginea acestui subiect, iar examinarea în fond aşa şi nu s-a început.

Stimate dle Comisar,

Pe parcursul ultimelor săptămîni am avut cîteva ocazii să comunicăm, discuţiile noastre purtînd un caracter deschis şi sincer. Am apreciat înalt şi disponibilitatea Dvs de a Vă implica în problemele ce ţin de libertatea mass-media din Moldova. Nu-mi vine a crede că evoluţiile negative din ultimele zile în jurul cazului NIT sînt generate de implicarea Dvs. Dimpotrivă, sabotarea audierilor de către Alianţa de guvernare, tărăgănarea examinărilor în fond a cauzei în judecată, m-a convins încă odată că pentru actuala guvernare retorica de “integrarea europeană” reprezintă doar o demagogie pură.

Cu toate acestea, am rămas profund surprins să aflu că pentru aşa numite “progrese” înregistrate de actuala guvernare din Republicii Moldova, acum cîteva zile, Uniunea Europeană a luat decizia politică de a acorda conform principiului “mai mult pentru mai mult” un grant suplimentar, în cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat. Nu sînt împotriva acordării suportului de către UE. Dar sînt într-un fel deranjat ca o asemenea coincidenţă să nu servească şi în continuare ca prilej pentru atacurile şi mai în forţă a celor care au uzurpat puterea în stat asupra normelor democratice, libertăţii de expresie şi drepturilor omului.

Sînt ferm convins că asemenea generozităţi din partea structurilor europene nu pot fi întîmplătoare şi necondiţionate. În mod firesc, aceste instrumente de susţinere şi stimulente trebuie să ducă la îmbunătăţirea situaţiei din ţară, inclusiv în domeniul libertăţii media, dar nu la înrăutăţirea acesteia. Altfel riscăm ca libertatea media să fie în continuare suprimată, iar principiul “mai mult pentru mai mult” în relaţiile moldo-comunitare să se transforme în principiul “tot mai mult pentru tot mai puţin”.

În speranţa continuării unui dialog deschis şi sincer,

Preşedintele PCRM
Vladimir VORONIN

Sursa: www.pcrm.md

O delegaţie a CC al PCRM se află în China într-o vizită oficială Voronin: PCRM nu va accepta suprimarea libertăţii de exprimare şi lipsa pluralismului politic în Moldova