Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Voronin: PCRM nu va accepta suprimarea libertăţii de exprimare şi lipsa pluralismului politic în Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 4 iulie 2012 | 
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Declaraţia a fost făcută de preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, miercuri, 4 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, vorbind despre mimarea audierilor parlamentare privind libertatea mass-media şi refuzul majorităţii parlamentare de a adopta o hotărâre a Parlamentului pe marginea acestui subiect.

“Pentru această guvernare, libertatea mass-media nu este nimic altceva decît o expresie goală. Sarcina lor este — limitarea libertăţii de exprimare şi a accesului cetăţenilor la informaţii, eliminarea oricărui fel de disidenţă în mass-media, oricărei critici a guvernării şi persoanelor corupte care fac parte din ea”, a declarat Vladimir Voronin.

În aceeaşi ordine de idei, liderul comuniştilor a subliniat că reacţia iniţială a majorităţii parlamentare la propunerea PCRM de a petrece audieri parlamentare la subiectul dat, care a fost una negativă, demonstrează că “nici unul din reprezentanţii Alianţei nu sunt interesaţi ca societatea să ştie adevărul despre cei care au monopolizat piaţa de publicitate şi au concentrat în mîinile sale un număr vast de posturi de televiziune, de radio, reviste şi ziare”.

“La acest subiect, ca şi în toate celelalte chestiuni, Alianţa şi-a demonstrat toată esenţa sa antidemocratică şi antipopulară”, a accentuat Voronin, menţionând că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu va permite suprimarea libertăţii de exprimare în Moldova.

“Partidul comuniştilor şi fracţiunea parlamentară a PCRM, nu acceptă şi nu poate categoric accepta faptul ca libertatea de exprimare să fie suprimată în ţară, ca mijloacele de informare în masă nedorite să se afle sub o presiune permanentă, că se închid posturile de televiziune de opoziţie, iar televiziunea publică de dimineaţa pînă în noapte, din contul contribuabililor, cîntă laude liderilor Alianţei. Nu vom accepta niciodată lipsa pluralismului politic”, a spus liderul PCRM.

De asemenea, Voronin a adăugat că formaţiunea pe care o conduce este categoric împotriva faptului ca prin instituţiile media aservite puterii, “are loc un proces continuu de dezinformare şi prostire a cetăţenilor, deoarece mass-media proguvernamentale în politicile lor de prezentare a ştirilor încearcă în mod constant să sustragă, să redirecţioneze opinia publică de la principalele probleme spre chestiuni secundare”.

Pe data de 29 iunie, în Parlament au avut loc audieri parlamentare privind libertatea mass-media în Moldova. Pe parcursul audierilor, Marian Lupu, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului, a respins mai multe iniţiative ale fracţiunii PCRM, cum ar fi invitarea în audieri a Prim-ministrului, Vladimir Filat, a directorului Agenţiei Antimonopol, Viorica Cărare şi a directorului ÎS Radiocomunicaţii, Valeriu Elaş. În acelaşi timp, Lupu a permis invitarea în calitate de raportori a mai multor reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi derularea unor materiale video, care nu erau parte a regulamentului audierilor, aprobat pe data de 27 iunie de Biroul permanent al Parlamentului. De asemenea, Lupu a refuzat să pună la vot aprobarea unei hotărâri a Parlamentului privind libertatea mass-media din ţară, care ar trasa recomandări şi acţiuni pentru îmbunătăţirea situaţiei din acest domeniu.

Sursa: www.pcrm.md

Scrisoarea deschisă a Preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, adresată Comisarului UE pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Ştefan Fule Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova