Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Fracţiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova referitor la situaţia creată în agricultură

|versiune pentru tipar||
PCRM / 10 iulie 2012
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe data de 10 iulie 2012 fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova la şedinţa fracţiunii a audiat Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare referitor la starea lucrurilor în agricultură şi asigurarea securităţii alimentare a ţării.

Fracţiunea PCRM menţionează, că în timpul guvernării Alianţei pentru Integrare Europeană brusc s-a diminuat participarea statului întru susţinerea producătorilor agricoli şi dezvoltarea sectorului agroalimentar.

Practic este stopat procesul de consolidare a terenurilor agricole, ce nu permite utilizarea pe larg a tehnologiilor agricole moderne. Guvernarea AIE s-a îndepărtat de la susţinerea sectorului agricol cu tractoare şi altă tehnică agricolă. Ca rezultat, cu 1/3 s-au redus terenurile agricole prelucrate. Numai în anul 2011 au rămas neprelucrate mai mult de 350 mii ha.

Subvenţionarea producătorilor agricoli s-a redus de două ori, dar şi acestea se alocă netransparent şi pe principii politice sau satisfăcînd interesul comercial al unor agenţi economici.

Practic este stopată susţinerea de către Guvern a investiţiilor în plantaţiile multianuale: livezi şi viţa de vie, dar şi măsuri de renovare a sistemelor de irigare.

Sectorul zootehnic, în genere este în afara atenţiei actualei guvernări, iar sectorul de servicii în zootehnie nu este susţinut nici la nivelul anului 2008.

Politica fiscală a AIE faţă de producătorul agricol şi sectorul agroalimentar este nestabilă, poartă un caracter represiv şi de restrîngere, şi s-a transformat dintr-un instrument de stimulare în unul de percepere sub formă de impozite a veniturilor şi aşa modeste ale agrarienilor. Mai mult ca atît, politica fiscală a actualei guvernări este îndreptată la micşorarea nivelului de concurenţă a producţie agricole autohtone. Sub lovitură este producerea sfeclei de zahăr şi zahărului, o ramură strategic importantă, orientată la export, care este ameninţată de distrugere totală sub presiunea contrabandei şi importul materiei prime din trestie de zahăr.

În rezultatul politicilor Alianţei pentru Integrare Europeană în ceea ce priveşte agricultura, prima dată în ultimele decenii, la începutul anului 2012 importul producţiei agricole şi produselor alimentare în Moldova au depăşit exportul produselor similare.

Guvernul actual nu are grijă să ofere măcar puţină atenţie şi susţinere producătorilor agricoli, care au suferit pierderi în primăvara anului 2012 de la ploi torenţiale şi grindină în sumă de 450 mil. lei, ceea ce nu s-a întîmplat niciodată în perioada anilor 2000–2009.

Atitudinea de desconsiderare a Guvernului AIE faţă de sectorul agroalimentar, a creat o ameninţare reală la adresa securităţii alimentare a ţării în ceea ce priveşte asigurarea populaţiei cu pîine şi produse alimentare de prima necesitate.

Necesitatea de grîu alimentar a ţării în mărime de 350–400 mii tone, în acest an va fi satisfăcută doar în volum de 100–150 mii tone, şi cu toate acestea la rectificarea bugetului, Guvernul pentru procurarea în rezerva de stat a volumelor de grîu alimentar ce nu se ajung, nu a prevăzut mijloacele necesare.

Producţia de fructe, struguri şi legume, precum şi floarea soarelui, porumb şi sfeclă de zahăr nu vor fi suficiente pentru a furniza materie primă pentru întreprinderile autohtone de prelucrare a producţiei agricole.

Pe parcursul a trei ani de guvernare a AIE fracţiunea PCRM de multe ori a propus, a insistat şi a cerut schimbarea politicilor puterii faţă de sectorul agroalimentar al ţării. Noi am preîntîmpinat şi avertizat Alianţa, că consecinţele negative pentru securitatea alimentară a ţării vor veni în curînd, ceea ce şi s-a întîmplat în acest an.

În aceste condiţii, cînd Guvernul de fapt s-a înlăturat şi este practic indiferent, lăsînd lucrurile să deruleze după sine, fracţiunea PCRM cere organizarea audierilor parlamentare deschise, în regim de urgenţă, în perioada 19–20 iulie curent, pe subiectul situaţiei în agricultură şi asigurării securităţii alimentare a cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova Declaraţia fracţiunii PCFR în Duma de Stat în cadrul Adunării Federale a Federaţiei Ruse