Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul deputatului fracţiunii PCRM Alexandr Petkov pe marginea Raportului Comisiei de anchetă pentru elucidarea modului de administrare de către organele abilitate a incidentului în Rezervaţia naturală “Pădurea Domnească”

|versiune pentru tipar||
PCRM / 15 februarie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Stimaţi deputaţi,
Onorată asistenţă!

Ziua de astăzi este aşteptată de întreagă ţară. Şi asta o spun fără nicio doză de bucurie. Timp de mai bine de o lună, întreaga societate aşteaptă de la noi, Parlamentul Republicii Moldova, dreptate.

Fiţi de acord, demult întreaga ţară, fără exagerare, nu a fost atât de unită în efortul de a afla adevărul despre un caz de rezonanţă.

Acum, când societatea aşteaptă de la noi răspunsuri clare despre cauzele care au putut să conducă spre o astfel de comportament din partea oamenilor legii, demnitarilor de stat, fiecare dintre noi trebuie să ne exprimăm cât se poate de clar opţiunea. Suntem pentru democraţie sau pentru oligarhie? Suntem pentru continuarea fărădelegilor în sistemul de drept, sau pentru curmarea acestora o dată şi pentru totdeauna, dând o dovadă clară a voinţei noastre în vederea edificării statului de drept în Moldova.

Cele trei săptămâni de lucru în Comisia de anchetă au arătat clar că sistemul de drept din Moldova deja suferă nu doar de disfuncţionalitate, acesta fiind puternic deformat şi chiar denaturat, iar principalele instituţii democratice ale statului nostru au devenit servitoare ale unor interese pur criminale.

Pe parcursul ultimelor trei ani, subordonarea politică a Procuraturii, nu a fost pusă la îndoială de toţi liderii politici care au participat la acea distribuire. Însă, ceea ce s-a întâmplat după incidentul de la Pădurea Domnească a arătat clar şi univoc — în spatele celor care se cred mai presus de lege stă personajul aflat temporar in Prezidiul Parlamentului, posesor al mai multor identităţi Vladimir (Vlad) Ulinici (Plahotniuc).

Am spus-o şi cu alte ocazii, spun şi acum, la Pădurea Domnească s-a încercat a trage în viitorul democratic al Moldovei. Sunt sigur că nici cel care a tras şi continuă încă să tragă sforile nu s-a aşteptat la reacţia societăţii. Am fost cu toţii martori cum acesta a încercat prin slugile sale, fie din Parlament, fie de la Procuratură, fie de la SIS, fie de la aşa-numiţi reprezentanţi ai societăţii civile, să împiedice buna activitate a Comisiei, să o discrediteze, să-i impună unele atribuţii improprii, pentru a putea pune la îndoială concluziile acesteia. Nu i-a reuşit. Şi nu i-a reuşit doar din cauza unei susţineri fără precedent a activităţii Comisiei din partea societăţii. Tocmai din acest motiv, consider că aşteptările societăţii merită să fie răsplătite, iar dacă dăm dovadă de trişare, societatea nu ne va ierta.

Stimaţi colegi,

Vreau să remarc, Comisia nu şi-a pus scopul de a răspunde la întrebarea: “Cine a tras în regretatul Sorin Paciu?” Am considerat de la bun început că la aceasta întrebare trebuie să răspundă o anchetă penală, petrecută cu respectarea tuturor rigorilor, fără amestecul politicului.

Ancheta Comisiei a arătat clar, dacă doriţi, starea naţiunii, starea de putrefacţie la care a fost adusă justiţia în Moldova de toţi acoliţii lui Plahotniuc, care, după câte se cunoaşte, şi-a autoatribuit rolul de patron al blocului justiţie şi drept, uzând de cutuma stabilită în organul legislativ.

Nu încape îndoială că acelaşi Plahotniuc, deloc întâmplător acum aproape doi ani a fost numit de către colegul său, Marian Lupu, drept (ATENŢIE!) vicepreşedinte al Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept. Sunt ferm convins că tăinuirea crimei din Pădurea Domnească de către organele de drept a avut loc inclusiv graţie efortului vicepreşedintelui acestui Consiliu naţional Vladimir Plahotniuc.

Onorată asistenţă,

Am fost cu toţii martori cum, prin diferite tertipuri, liderii Partidului Democrat — patronii politici ai Procurorului General Valeriu Zubco — vorbeau din numele acestuia, în încercarea, prin diferite metode, să-l păstreze în funcţie. La fel, am devenit martori, cum, simţind ura din partea întregii societăţi, aceeaşi patroni, în persoana lui Lupu şi Plahotniuc, s-au lăsat de el, trădând astfel atitudinea lor faţă de cei care-i slujesc interesele. Nu cred că îi mai interesează pe ei soarta acestui om, pentru păstrarea căruia în funcţie s-au luptat atât de dârz acum un timp încoace.

Concluzia este una clară — liderii Partidului Democrat, care au perceput actul guvernării drept act de subordonare a organelor justiţiei, organelor de drept, a instituţiilor media, a sistemului bancar, au avut şi continuă să aibă un comportament propriu unei grupări criminale organizate, în care există un centru de comandă centralizat (în persoana prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc şi anturajului său), precum şi o divizare clară, caracteristică printr-o cârdăşie. Această concluzie a fost pe deplin confirmată prin comportamentul participanţilor la vânătoare, precum şi a stăpânilor acestora la audierile în cadrul Comisiei.

Stimaţi colegi,

Evident că Parlamentul este şi un câmp de luptă politică, şi consider că în aceste zile societatea moldovenească aşteaptă de la noi toţi, reprezentanţi ai diferitor opţiuni politice, soluţie clară a problemei cu care se confruntă astăzi Moldova — soluţie pentru neutralizarea acestei caracatiţe ce a stăpânit aproape întregul sistem justiţiar din ţara noastră.

Sincer cred că azi a venit timpul să insistăm asupra unor chestiuni care pot realiza o convergenţă a forţelor politice din Parlament într-un moment de cotitură prin care trece patria noastră comună.

Nu mai avem niciun drept să tolerăm deformarea mecanismului de guvernare. Moldova, care a devenit stat captiv, în care principalele instituţii statale sunt acaparate de interesele perfide ale oligarhiei conduse de Plahotniuc, are nevoie de efortul nostru comun pentru a se elibera o dată şi pentru totdeauna de această caracatiţă criminală, condusă din Prezidiul Parlamentului.

Astăzi, Moldova are nevoie stringentă de un proces de purificare, de sanare a statului, şi primul pas în acest proces trebuie făcut de noi. Acest pas este demiterea prim-vicepreşedintelui Parlamentului Vladimir Plahotniuc, toate identităţile căruia urmează a fi foarte strict verificate.

Îndemn toţi deputaţii, indiferent de opţiunile politice, să facă acest pas anume astăzi, pentru că mâine poate fi târziu!

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Sursa: www.pcrm.md

Vladimir Voronin a participat la ceremonia de depunere de flori la memorialul “Fii ai Patriei — Veşnică Pomenire” Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova