Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Sute de protestatari cer organizarea alegerilor parlamentare anticipate

|versiune pentru tipar||
PCRM / 14 martie 2013
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Sute de oameni s-au adunat, în această dimineaţă, la o acţiune de protest, organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova împotriva fărădelegilor actualilor guvernanţi, care au adus ţara într-o criză fără precedent.

Oamenii au ieşit în stradă din cauza că partidele de guvernare conduse de Vladimir Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu, pe parcursul a mai bine de trei ani, au încălcat constant drepturile omului, au constrâns concetăţenii noştri să plece peste hotare, au închis sute de şcoli, instituţii medicale şi sociale, au tăinuit crime şi scheme corupte prin care au fost spălate sute de milioane de lei din Bugetul de stat.

Protestatarii susţin că o astfel de guvernare, care a demonstrat că este una incompetentă şi impotentă nu-şi mai are locul în fruntea ţării. De asemenea, participanţii la acţiunea de protest se împotrivesc formării unei noi coaliţii între cele trei partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, accentuând că “bandiţii, mafioţii şi cinovnicii corupţi” nu au dreptul să guverneze Moldova.

Protestatarii au atenţionat că răbdarea poporului a ajuns la limită, deoarece Constituţia şi legislaţia trebuie să fie “în capul mesei”, dacă se doreşte cu adevărat dezvoltarea şi prosperarea ţării. Din aceste considerente, sutele de participanţi la manifestare au cerut să fie organizate alegeri anticipate, pentru ca la guvernare să vină o forţă care ar asigura supremaţia legii şi instaurarea valorilor democratice în conducerea Moldovei.

Organizatorii acţiunii de protest, reprezentanţii PCRM, au anunţat că manifestarea din 14 martie este doar începutul unui şir de acţiuni, care vor cuprinde întreaga ţară. Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat, în cadrul protestului, că formaţiunea pe care o conduce va merge până la capăt pentru a obţine desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate libere, corecte şi democratice.

Vladimir Voronin: PCRM va continua lupta pentru alegeri anticipate până la capăt

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, în cadrul unei acţiuni de protest organizate, joi, 14 martie de formaţiunea comuniştilor.

Voronin a spus că manifestarea din 14 martie “este începutul protestelor, care vor cuprinde toată ţară”. “Vom avea proteste în masă pentru că aşa nu se mai poate trăi mai departe, nici măcar nu se mai poate supravieţui, nu se mai poate răbda”, a spus Vladimir Voronin.

Cel de-al treilea preşedinte al ţării a accentuat că liderii fostei Alianţei pentru Integrare Europeană urmau să înţeleagă că “nu sunt capabili şi nu au capacităţi să guverneze o ţară şi acest lucru a fost demonstrat de fărădelegile, care au fost scoase la iveală”.

“Lupta pentru alegeri anticipate va fi prelungită. Măsurile de protest vor lua amploare pe toată ţara. Vom merge până la capăt”, a mai spus Vladimir Voronin pentru presă.

PCRM organizează, joi, 14 martie, un protest în masă împotriva “sfidării Constituţiei Republicii Moldova, standardelor şi valorilor europene şi faţă de situaţia social-politică şi economică din ţară”, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate.

Vladimir Voronin: Votul pentru demisia lui Lupu va fi un test pentru fracţiunile parlamentare

Atitudinea formaţiunilor parlamentare faţă de iniţiativa din 13 martie a fracţiunii PCRM, prin care a fost iniţiată demisia Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, va demonstra intenţiile adevărate şi valorile care domină în aceste partide, declară liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Întrebat de jurnalişti privind susţinerea pe care o aşteaptă pentru iniţiativa privind demisia lui Lupu, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că “nu va face jocuri conjuncturale cu partidele din fosta AIE”.

“Vom vedea. Votul va demonstra foarte clar cine şi ce poziţie ocupă după destrămarea Alianţei, va deveni mult mai limpede”, a declarat Vladimir Voronin, joi, 14 martie, după acţiunea de protest în masă în faţa Palatului Republicii, la care membrii şi simpatizanţii PCRM au cerut demisia preşedintelui Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.

Liderul PCRM a mai specificat că fracţiunea comuniştilor din Parlament nu va susţine în nici un caz un nou Guvern. “Lupta pe care am început-o pentru alegeri anticipate, va fi prelungită, aceste măsuri de protest vor lua amploare în toată ţara şi vom merge până la urmă”, a subliniat Voronin.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a anunţat, miercuri, 13 martie, despre iniţierea procedurii de demisie a Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, după ce şedinţele forului legislativ din această săptămână au fost anulate prin intermediul serviciului de presă al lui Lupu, fără vreo explicaţie.

Potrivit fracţiunii parlamentare a PCRM, acest comportament denotă “umilirea demonstrativă şi cinică a puterii legislative, a tuturor fracţiunilor parlamentare, dar şi a tuturor alegătorilor” şi “demonstrează degradarea politică şi umană a conducerii Parlamentului”. PCRM “propune tuturor fracţiunilor parlamentare să susţină această iniţiativă”.

Anatolie Zagorodnîi: Hunta AIE care a condus ţara în beznă trebuie să plece!

Deputatul fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Anatolie Zagorodnîi, a declarat, joi, 14 martie, în cadrul unei acţiuni de protest, că încălcarea gravă a Constituţiei, a legislaţiei, crimele tăinuite de demnitarii de stat, sunt rezultatele guvernării de patru ani a Alianţei pentru Integrare Europeană.

“Într-un stat de drept trebuie să prevaleze Constituţia şi legea, nu fărădelegile. Se împuşcă oamenii în prezenţa demnitarilor de stat, în prezenţa reprezentanţilor forţelor de ordine, care trebuie să contracareze aceste crime, nu să le tăinuiască”, a declarat Zagorodnîi.

Deputatul a accentuat că răbdarea poporului a ajuns “la ultima picătură”. “Chiar şi oamenii care au pus speranţe în această guvernare, vorbesc despre faptul că vor alegeri anticipate. Astăzi în toate localităţile Moldovei se doreşte acest lucru. Oamenii din localităţile de baştină a lui Filat, a lui Lazăr din raionul Hânceşti, spun un ferm NU acestor demnitari corupţi, care nu mai au nici un drept să se afle la guvernare”, a spus Anatolie Zagorodnâi.

“Să spunem un ferm NU actualei guvernări, hunteri care a condus ţara într-o adevărată prăpastie”, a mai adăugat deputatul, fiind susţinut de sute de voci, care au cerut “Alegeri”.

PCRM organizează, joi, 14 martie, un protest în masă împotriva “sfidării Constituţiei Republicii Moldova, standardelor şi valorilor europene şi faţă de situaţia social-politică şi economică din ţară”, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate.

Violeta Ivanov: “Povestea de succes” a Alianţei sunt şcolile închise şi datoriile enorme faţă de patronii externi

“Povestea de succes” a Alianţei de guvernământ s-a redus la lichidarea instituţiilor medicale şi de învăţământ, dar şi la acumularea datoriilor din creditele acordate de patronii lor externi. Declaraţia a fost făcută de deputatul PCRM, ex-ministrul Ecologiei, Violeta Ivanov, în cadrul unei acţiuni de protest organizate, joi, 14 martie, de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

“Ţara noastră, cu un popor muncitor, cu tradiţii frumoase, numită cândva colţişor de Rai, a fost transformată de această guvernare mafiotă şi coruptă, într-o beznă, într-o gaură neagră, cu şcoli închise, cu grădiniţe şi spitale închise, cu credite enorme, cu datorii uriaşe şi copii fără viitor, cu bătrâni lăsaţi în voia sorţii. Aceasta ei numesc povestea de succes”, a declarat joi, 14 martie, deputatul Violeta Ivanov.

Potrivit sursei citate, singura soluţie este organizarea alegerilor anticipate, libere şi corecte, pentru că actuala guvernare a pierdut legătura cu cetăţenii săi, cărora le-a promis multe în campaniile electorale, însă le-a pus pe umeri datorii şi credite. “Această guvernare mafiotă, în loc să-şi viziteze poporul, să plece prin satele şi raioanele ţării, fac navete zilnice la Bruxelles, Elveţia, Statele Unite”, a specificat deputatul.

PCRM a organizat, joi, 14 martie, un protest în masă împotriva “sfidării Constituţiei Republicii Moldova, standardelor şi valorilor europene şi faţă de situaţia social-politică şi economică din ţară”, pledând pentru alegeri parlamentare anticipate. Organizatorii au declarat că acţiunea din 14 martie este doar un început, iar manifestările împotriva actualei guvernări vor cuprinde toată ţara şi vor continua până când nu vor fi organizate alegeri anticipate.

Iurie Muntean: Parlamentul a ajuns la cheremul secretarului de presă al lui Lupu

Într-o ţară cu un Parlament funcţional şi o democraţie veritabilă, agenda deputaţilor aleşi de popor, nu poate să depindă de mofturile “cinovnicilor” şi funcţionarilor din secretariatul Parlamentului sau din serviciul de presă al unui legislator. Astfel a comentat deputatul PCRM, Iurie Muntean, contramandarea şedinţelor forului legislativ din această săptămână, anunţată de serviciul de presă al lui Marian Lupu.

“Anularea şedinţelor Parlamentului, print-un comunicat de presă, a fost o decizie absolut neargumentată. Mai mult ca atât, Parlamentul a adoptat aceeaşi practică vicioasă ca şi cei de la preşedinţia condusă de Timofti — comunicarea prin intermediul secretarului de presă”, a declarat Iurie Muntean pentru agenţia OMEGA, joi, 14 martie, după acţiunea de protest în masă, la care membrii şi simpatizanţii PCRM au cerut demisia preşedintelui Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate.

Potrivit deputatului, “este regretabil că această practică vicioasă a fost preluată de Parlament”. “Parlamentul, în loc să desfăşoare o şedinţă conform legii, nu se întruneşte deoarece aşa a decis nici nu Lupu, ci secretarul lui de presă. A ajuns Parlamentul la cheremul secretarului de presă al lui Lupu”, a subliniat Muntean, specificând că “această încălcare gravă a fost ultima picătură în şirul de încălcări admise de conducerea Parlamentului”.

“În acest context, urmare a multiplelor încălcări, vine şi iniţiativa noastră de a-l demite pe Marian Lupu din funcţie. Este de neimaginat ca deputaţii, aleşii poporului, aleşi de milioane de cetăţeni, trebuie să-şi stabilească agenda reieşind din moftul şi poftele unor cinovnici din secretariatul Parlamentului. Concluzia e una — avem nevoie de alegeri!”, a menţionat deputatul PCRM.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a anunţat, miercuri, 13 martie, despre iniţierea procedurii de demisie a Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, după ce şedinţele forului legislativ din această săptămână au fost anulate prin intermediul serviciului de presă al lui Lupu, fără vreo explicaţie.

Membrii Biroului permanent, dar şi deputaţii nu au fost informaţi despre anularea şedinţelor, aceştia aflând despre decizia lui Marian Lupu din presă. Serviciul de presă al Parlamentului este o structură afiliată Partidului Democrat, iar mai mulţi angajaţi ai acesteia nu-şi ascund apartenenţa politică. Spre exemplu, Eduard Balan, reprezentantul direcţiei comunicare a Parlamentului, a fost angajat al serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova şi al lui Marian Lupu, în perioada în care acesta a exercitat interimatul funcţiei de Preşedinte al ţării.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia fracţiunii PCRM în Parlamentul RM cu privire la demiterea lui Marian Lupu Declaraţia fracţiunii parlamentare a PCRM cu privire la necesitatea alegerilor anticipate