Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cu privire la situaţia din Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PCRM / 15 ianuarie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Pe 2 februarie, în Găgăuzia va avea loc un eveniment politic extrem de important: referendumul cu privire la viitorul integraţionist al ţării noastre. În mica autonomie, puterea şi politicienii de toate nivelurile au luat o decizie serioasă — să ofere cuvîntul poporului şi să execute decizia aprobată de popor.

Mai trebuie oare de spus că anume acest lucru este aşteptat de toată Moldova? Mai trebuie oare de repetat că anume astfel de decizii aşteaptă toată ţara, umilită de propriii conducători şi capturată de clanurile mafiote, cu un popor sărăcit, cu libertăţi distruse şi drepturi anulate. Întreaga Moldovă, întregul popor este pregătit de mult să răspundă la întrebarea ce ţine de atitudinea faţă de cursul de politică externă, pe care îl menţine actuala guvernare, faţă de politica pseudoeuropeană, prin care în ultimii patru ani este camuflată dictatura criminală, tortura socială, falimentarea economiei naţionale, renunţarea la suveranitatea şi independenţa moldovenească. Anume din aceste considerente referendumul din Găgăuzia este primul succes, prima victorie, care, fără îndoială, va însufleţi întregul popor moldovenesc la lupta cu actualul regim?!

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova consideră că în situaţia dată pentru Moldova, pentru poporul moldovenesc, nu există nici un fel de alternativă dintre Est şi Vest. Moldova trebuie să aleagă altceva: între pierderea rapidă a independenţei şi modernizarea rapidă în cadrul Uniunii Vamale.

Republica Moldova nu este invitată în comunitatea naţiunilor a Uniunii Europene şi nici nu va fi invitată în scurt timp. Rezultatele politice ale complotului de la Vilnius demonstrează elocvent că Moldova s-a pomenit faţă în faţă cu România revanşardă, care declară deschis despre planurile de lichidare urgentă a ţării noastre.

Nu există nici un fel de alte rezultate ale acestui complot, în afară de capitularea politică şi economică a ţării noastre.

Pe de altă parte, Republica Moldova este invitată în mod deschis în Uniunea Vamală, i se propune să fie membru cu drepturi depline ale unui proiect ambiţios de restabilire economică, politică, umanitară a spaţiului sovietic. Efectele pragmatice ale acestei opţiuni sînt bine cunoscute: micşorarea serioasă a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, piaţă de desfacere garantată pentru mărfurile moldoveneşti, micşorarea tarifelor comunale, creşterea numărului de locuri de muncă în Moldova şi protecţia socială a migranţilor din ţara noastră în Rusia, modernizarea totală social-economică a Moldovei, soluţionarea problemei transnistrene.

Anume aceasta interesează întregul popor moldovenesc. Acesta este proiectul care ne poate schimba destinul. Anume aceasta este poziţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova încă din anul 2010, de cînd Uniunea Vamală şi-a început activitatea. Această poziţie a fost enunţată în cadrul declaraţiei speciale, adoptate la Congresul VII al PCRM. Anume atunci PCRM a declarat că moştenirea politică, istorică, culturală a popoarelor fostei URSS le permite să realizeze un nou proiect global de integrare eurasiatică, capabil nu doar să stimuleze o dezvoltare economică, dar şi să sprijine dezvoltarea naţională a statelor din CSI. Aceeaşi poziţie a stat la baza cerinţei dure a PCRM de a organiza un referendum naţional cu privire la aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. În toamna anului 2012, iniţiativa a fost refuzată de partidele de la guvernare — PLDM, PD şi PL, dar dezbaterile deschise din Parlament au demonstrat că nu există contraargumente serioase aderării la Uniunea Vamală.

Anume din aceste considerente, Partidul Comuniştilor îi cheamă pe toţi locuitorii autonomiei să poarticipe activ la referendum şi să voteze pentru aderarea cît mai urgentă a Republicii Moldova la Uniunea Vamală “Rusia-Belarusi-Kazahstan”.

Partidul Comuniştilor apelează către toţi cetăţenii Republicii Moldova să se solidarizeze moral şi politic locuitorilor din Găgăuzia, să-i susţină în lupta lor inegală cu regimul. Partidul Comuniştilor solicită de la guvernare să înceteze să ameninţe Găgăuzia, să renunţe imediat la orice forme de presiune criminală asupra voinţei poporului din regiune. Sîntem consinşi că experienţa Găgăuziei va însufleţi întregul popor al Moldovei la victorie, la atacul decisiv asupra dictaturii oligarhice, la salvarea independenţei moldoveneşti şi restabilirea suveranităţii constituţionale a poporului moldovenesc.

Sursa: comunist.md

Declaraţia CC al PCRM cu privire la atacul fără precedent asupra libertăţii de exprimare în Republica Moldova PCRM: Guvernanţii distrug satele şi oraşele