Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii PCRM în legătură cu politica privind cursului valutar

|versiune pentru tipar||
PCRM / 13 martie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Onorat Parlament!

Coaliţia de guvernare a refuzat audierea conducerii Băncii Naţionale a Moldovei cu privire la devalorizarea agresivă a leului moldovenesc în raport cu moneda europeană şi dolarul american.Totodată, majoritatea parlamentară a respins şi propunerea de a audia responsabilii din Guvern referitor la măsurile de compensare a pierderilor economice suportate de cetăţeni în urma acestei deprecieri.

Între timp, cursul de schimb al leului în raport cu dolarul şi euro înregistrează o evoluţie în scădere inexplicabilă şi de neconceput — doar în ultima jumătate de an devalorizarea a constituit mai mult de 10%. Aceste salturi se reflectă inevitabil asupra producătorilor locali, dar şi mai grav, asupra condiţiilor de viaţă a cetăţenilor.

Cum se explică fenomenul deprecierii monedei naţionale? Guvernul raportează fastuos despre creşterea nemaipomenită a economiei, inclusiv a exportului. Pînă nu demult s-a înregistreazat şi o stabilitate relativă a volumului de remitenţe. În asemenea condiţii leul urmează să se aprecieze, să se întărească — o ştie orice student. La noi se întîmplă însă invers. De aici — o singură concluzie: “la palat nu e totul în regulă”. Guvernarea minte poporul şi fură, fură, fură…

Incontestabil e şi faptul că în economia Moldovei al cărei buget se formează în jur de 70% din veniturile din import, căderea leului provoacă automat creşterea preţurilor, adică inflaţia, care serveşte drept impozit suplimentar pentru cei săraci. Consecinţele sunt deja evidente pentru toţi: odată cu deprecierea monedei naţionale au crescut preţurile la produsele alimentare; în pragul lucrărilor de primăvară s-a scumpit repetat combustibilul, care costă deja cu 14% mai mult decît la începutul anului; cu majorare de tarife au venit şi transportatorii; se preconizează creşterea tarifelor la energie electrică, gaze naturale şi alte servicii comunale; s-au scumpit medicamentele. Se produc în lanţ majorări practic la toate mărfurile şi serviciile.

Între timp, Guvernul aplică tactica struţului — se face că nu observă aceste tendinţe şi vine la finele lui decembrie cu o politică fiscală care agravează şi mai mult situaţia — majorînd cu circa 10% accizele la produsele petroliere, TVA la gazele naturale, instituind un nou impozit în mărime de 2% din plăţile efectuate în folosul persoanele fizice care vînd rezultatele muncii sale agricole agenţilor economici. Concomitent, Guvernul mai sporeşte cu 25% şi preţul asigurărilor medicale, împovărînd suplimentar atît cetăţeanul cît şi angajatorul.

Veniturile reale din salariu ale populaţiei se micşorează, dar şi numărul angajaţilor este în descreştere: în anul 2008 — 43% din populaţia economic activă era ocupată, iar la finele anului trecut — doar 38,7%. În aceste condiţii, tot mai mulţi cetăţeni necesită susţinere din partea statului, Guvernul, în schimb, sporeşte povara administrativă şi fiscală, combinînd-o cu creşterea preţurilor.

Rapoartele guvernamentale optimiste şi statisticile trucate nu mai pot minţi însă oamenii, care simt zi de zi, pe propria piele, situaţia reală deplorabilă. Au ieşit în stradă să protesteze pînă şi mamele cu prunci în braţe şi femeile însărcinate.

Opriţi-vă, domnilor guvernanţi! Laudele şi aprecierile false ale unor birocraţi străini nu vor îndreptăţi incompetenţa şi vina voastră în faţa propriilor cetăţeni. Dacă nu sunteţi capabili şi nu ştiţi ce trebuie să faceţi în asemenea situaţii, atunci, cel puţin, luaţi în calcul, propunerile venite din partea opoziţiei. Noi optăm pentru ceea ce D-ră sunteţi obligaţi să întreprindeţi în favoarea cetăţenilor pentru a le îmbunătăţi viaţa.

Fracţiunea noastră propune implementarea de urgenţă a următoarelor măsuri de ordin economic şi social:

Pentru realizarea acestor masuri există surse de venituri bugetare, provenite din sporirea încasărilor de pe urma creşterii cursului dolarului şi a monedei euro în raport cu leul moldovenesc.

Onorat Parlament!

Acesta este un pachet minimal de măsuri necesare, care vin să amelioreze situaţia dramatică în care s-au pomenit cetăţenii noştri. Guvernul este obligat să intervină in asemenea situaţii pentru a proteja cetăţenii de penuria provocată de creşterea preţurilor, de manipulările şi speculaţiile pe piaţa valutară.

Dacă ţinem minte promisiunile făcute, dacă ţinem la ţara noastră, la poporul nostru, noi, deputaţi ai Parlamentului Republicii Moldova, indiferent de culoare şi viziuni politice, suntem datori să cerem Guvernului punerea în practică a acestor măsuri, pentru ca împreună să stopăm declinul economico social în care ne-am pomenit. În cazul cînd Guvernul nu-şi asumă responsabilitate, acestuia urmează să i se retragă încrederea oferită.

Sursa: www.pcrm.md

Trei etape. Cum poate evita Republica Moldova scenariul Ucrainei? Decizia Plenarei a VII-a CC al PCRM cu privire la executarea Deciziilor Congresului VII al PCRM