Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia fracţiunii parlamentare a PCRM cu privire la situaţia din UTA Găgăuzia

|versiune pentru tipar||
PCRM / 5 iunie 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Fracţiunea PCRM condamnă categoric evenimentele care au avut loc în Adunarea Populară a Găgăuziei. Toată societatea moldovenească a fost martorul unei tentative de răsturnare forţată a puterii legitime din autonomie. Prin intermediul ameninţărilor şi intimidărilor, prin violenţă fizică s-a încercat de a impune başcanul şi preşedintele Adunării Populare să renunţe la mandate.

Declaraţiile martorilor oculari şi imaginile video demonstrează că tot ceea ce s-a produs a fost o acţiune planificată care a avut ca scop să intimideze primele persoane din autonomie şi majoritatea legislatorilor din Adunarea Populară a Găgăuziei.

Întreaga responsabilitate pentru cele întîmplate, fără îndoială, aparţine conducerii Partidului Democrat care prin fraudă, contrar voinţei popurului din Găgăuzia a format o majoritate pe care ulterior a pierdut-o pe motiv că acţiona îmotriva găgăuzilor. Partenerul ei de Coaliţie — Partidul Liberal-Democrat, în gestiunea căruia se află MAI, a devenit de facto, complice al acestor acţiuni criminale. Respectivele formaţiuni politice au organizat şi au administrat acţiunile violente din Adunarea Populară. După ce au pierdut controlul asupra procesului politic, în prezent acestea, prin metode banditeşti, încearcă să se răzbune pe cei care au promovat consultarea poporului în cadrul recentului Referendum din UTA Găgăuzia prin care au chemat oamenii din regiune să se pronunţe pentru integrarea în Uniunea Vamală în ciuda retoricii oficiale pro-europene a coaliţeie de la guvernare.

Provoacă îngrijorare şi faptul că executorii acţiunilor violente împotriva Adunării Populare au atras de partea lor zeci de tineri cărora le-au dat o lecţie dezgustătoare şi nu doar lor, ci întregii societăţi ce înseamnă de fapt fărădelegea şi ticăloşia

Sunt îngrijorătoare şi acţiunile organelor de drept, mai exact, lipsa acestora. Dispunînd de informaţii operative cu privire la posibilile provocări şi acte de violenţă, poliţia a demonstrat neglijenţă asumîndu-şi doar rolul de observator pasiv, de fapt, de complice al acţiunilor violente din timpul şedinţei Adunării Populare.

Este evident că, toate declaraţiile despre reformarea structurilor de drept din RM şi depolitizarea lor, este doar o ficţiune, lucru demonstrat cu prisosinţă la 3 iunie în Comrat.

În condiţiile în care puterea centrală s-a autodistanţat de la cele întîmplate, fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova cere desfăşurarea unei anchete imparţiale a tuturor circumstanţelor în care s-au produs evenimentele din Comrat, tragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate indiferent de aparteneţa politică, funcţia deţinută, precum şi aplicarea unor măsuri hotărîte şi drastice pentru a nu permite repetarea unor astfel de infracţiuni.

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind simbolul “secera şi ciocanul” Depuneri de flori la monumentului lui A.S.Puşkin