Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Mesajul de felicitate al lui V. Voronin cu prilejul anivesrării a 70-cea de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă

|versiune pentru tipar||
PCRM / 22 august 2014
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei care au eliberat Moldova de sub ocupaţia fascistă, tuturor cetăţenilor Moldovei

Dragi veterani!
Stimaţi concetăţeni!

Vă felicit cu prilejul marcării a 70 ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă. Prin eriosm şi jertfire de sine, străbuneii, buneii şi taţii noştri, alături de alte popoare ale Uniunii Sovietice au izbăvit de fascism nu doar Moldova, dar întreaga Europă.

Stimaţi veterani!

Faima eroismului enorm de care aţi dat dovadă va dăinui peste secole. Sînt convins că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de actuala guvernare pentru a şterge memoria Marii Victorii, copiii şi nepoţii noştri nu vor uita niciodată adevărul despre Marelei Război pentru Apărarea Patriei. Această Victorie este un model de patriotism, de voinţă şi credinţă fermă în ideia sacră de a salva viitorul ţării noastre.

Au trecut deja şapte decenii de la acele evenimente.

Au crescut cîteva generaţii care ştiu despre război doar din filme şi cărţi. Datoria noastră cetăţenească este de a transmite noilor generaţii tot adevărul despre victoria în acel război. În pofida tuturor încercărilor de a diminua rolul şi semnificaţia Marii Victorii, sîntem obligaţi să nu permitem aşa ceva.

E dificil de evaluat semnificaţia morală a acestei victorii pentru cei care au trăit o perioadă îndelungată în satele şi oraşele ocupate de inamic. Pentru moldoveni aceasta a însemnat eliberarea de un regim de ocupaţie inuman, eliberarea de coşmarul ocupaţiei, eliberarea de umilire şi execuţii.

Lupta pentru Capul de Pod Şerpeni este o operaţiune militară istorică care a influienţat decisiv cursul războiului.

Anume din acest motiv, a fost construit şi inaugurat la 22 august 2004 Complexul Memorial “Capul de Pod Şerpeni”, în memoria celor 12 mii de ostaşi sovietici cazuţi în luptele pentru eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă.

Dragi concetăţeni!

Fiecare generaţie îşi are misiunea sa istorică. Generaţia veteranilor Războiului Pentru Apărarea Patriei ne-a dăruit viaţa şi speranţa în viitor, ne-a adus pacea şi libertatea, a pus temelia pe care a fost construit statul moldovenesc independent. Datoria noastră este de a păstra suveranitatea şi independenţa Moldoevi, de a construi o societate modernă. Nu avem dreptul să permitem profanarea monumentelor din perioada sovietică, nu avem dreptul să permitem militanţilor unionişti să şteargă din memoria poporului adevărul despre Marea Victorie.

Memorie veşnică eroilor!

Sursa: www.pcrm.md

Comunicat de presă al PCRM privind întrevederea Vladimir Voronin — Mehmet Selim Kartal Refuzul TRM de a transmite în direct acţiunea de comemorare de la Complexul memorial “Capul de pod Şerpeni”