Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 27 iulie 2016
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Actuala putere populară, a cîta oară, cu ajutorul slugilor sale din Guvern, a hotărît să-şi demonstreze dispreţul faţă de istoria noastră, a Moldovei, şi faţă de poporul nostru — poporul moldovenesc.

Recent, acest Guvern a luat decizia să întrunească sărbătorirea Zilei Europei cu o zi sfîntă pentru noi toţi — 9 Mai, Ziua Marii Victorii.

Se vede că cei care exprimă acum puterea în ţară au învăţat prost la şcoală, iar diplomele de studii superioare le-au obţinut cu mite. De aceea ei deloc nu-şi pot închipui locul Republicii Moldova în familia statelor şi popoarelor lumii şi ale continentului european.

Pe cînd oamenii care cunosc istoria modernă ştiu foarte bine că există două Zile ale Europei.

Prima Zi a Europei o marchează Consiliul Europei şi ţările care sunt membrii acestuia chiar din ziua creării lui la 5 mai 1949 — o sărbătoresc la 5 mai. Republica Moldova este şi ea membru al Consiliului Europei. Deci, ar fi logic s-o sărbătorească şi ea tot la 5 mai — ca pe o zi a unirii popoarelor europene în baza principiilor democraţiei şi ale valorii drepturilor omului.

Dar jalnicii noştri guvernanţi în fel şi chip încearcă să se bage într-acolo, unde nu li se permite să intre şi nici nu se ştie dacă li se va permite cîndva. Ei au hotărît să marcheze altă Zi a Europei — cea de pe 9 mai, care în Uniunea Europeană este cunoscută ca Zi a Declaraţiei Schuman, document care în 1950 a pus începutul formării “Uniunii cărbunelui şi oţelului” franco-germane, aceasta fiind germenele viitoarei Uniuni Europene.

În anul 1985, Consiliul European a declarat ziua de 9 mai Zi a Drapelului Uniunii Europene. Astfel, Uniunea Europeană a preluat de la Consiliul Europei drapelul Europei, ci nu invers. Constituţia Uniunii Europene presupunea aprobarea propriului drapel al Uniunii Europene, însă, deoarece ea nu este adoptată nici pînă acum, folosirea drapelului Europei nu are temei juridic. Iată de ce europenii “noştri” autohtoni trebuie să memorizeze că acest drapel are o importanţă doar decorativă.

Ce ne propun să marcăm guvernanţii noştri trădători? O sărbătoare străină, cu care nu avem nimic comun. Cu acelaşi succes ei ar fi putut lua decizia să sărbătorim Ziua Independenţei SUA, Ziua luării Bastiliei şi chiar ziua de naştere a reginei Marii Britanii.

Noi, comuniştii, vedem că scopul autorităţilor Moldovei constă în aceea ca să impună uitarea şi rescrierea adevăratei istorii a ţării noastre şi a poporului nostru. Să se uite şi să se rescrie, pentru a şterge astfel din memoria poporului anii de mari sacrificii şi victorii, de eroism de muncă şi rezistenţă în faţa greutăţilor, de avînt spiritual şi patriotic în mase, din toate acestea rezultînd şi Marea Victorie în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Ziua Victoriei — 9 mai, este o zi sfîntă pentru fiecare om, pentru toţi adevăraţii patrioţi ai ţării noastre.

Să nu uităm! Să nu uităm ne imploră eroii ale căror nume sunt înscrise pe mii de obeliscuri şi monumente înălţate în fiecare oraş şi în fiecare sat din ţara noastră.

Memoria eroilor care au dăruit omenirii Victoria asupra fascismului cere fiecărui om care trăieşte în Moldova astăzi şi fiecărui om care va trăi după noi, generaţie după generaţie, să apere istoria sfîntă a Marii Victorii, să apere cinstea şi demnitatea tuturor celor care şi-au sacrificat viaţa pe altarul ei, să apere memoria despre ei şi să se închine faptei lor.

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor califică respectiva decizie ca încă o provocare antiumană a guvernanţilor trădători împotriva celor morţi şi a celor vii.

Noi, comuniştii, îndemnăm întreg poporul Moldovei să nu cedeze în faţa provocărilor celor care, prin trădare şi falsificare, au capturat puterea din ţară, să nu recunoască drept valabilă decizia Guvernului de a îmbina Ziua Victoriei cu alte evenimente, străine nouă, şi cu toţii împreună, în fiecare an, la 9 Mai să marcăm sub drapele roşii o mare sărbătoare — Ziua Victoriei.

Trăiască 9 Mai — Ziua Victoriei!

Sursa: www.pcrm.md

Discursul Oxanei Domenti deputat PCRM pe marginea moţiunii simple asupra activităţii Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, D-a Grigoraş Stela Adresare CC al PCRM către poporul Republicii Moldova în legătură cu alegerile Preşedintelui Republicii Moldova