Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 decembrie 2016
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Guvernul coaliţiei, sub conducerea lui Pavel Filip, a fost cuprins de febra elaborărilor legislative orientate spre degradarea în continuare a vieţii oamenilor din ţara noastră. Inspiraţi de osul aruncat de FMI, primit în condiţii antisociale şi antipopulare, autorităţile taie în carne vie.

Chiar înainte de sărbătorile de iarnă au aruncat într-o grămadă comună cele mai importante proiecte legislative: cu privire la politica fiscală, cu privire la bugetele statului, fondului social şi fondului asigurărilor medicale obligatorii şi altele, autorităţile au decis să mascheze în această grămadă şi reforma sistemului de pensii.

Aruncînd aceste proiecte în Parlament, autorităţile scontează pe adoptarea acestora, practic, fără dezbateri şi examinări serioase.

Specialiştii în PR ai guvernării, prin intermediul spaţiului mediatic monopolizat, cîntă în cor laude la aceste proiecte, ademenind opinia publică cu cifre luate din pod pentru majorarea pensiilor.

Guvernarea îi are pe oameni de proşti, de robi muţi şi fricoşi, care nu sunt capabili de a alege grîul de neghină, incapabili să observe încă o trădare cruntă a poporului.

Majorarea vîrstei de pensionare, propusă de autorităţi, nu este decît o acoperire pentru incapacitatea lor absolută de a gestiona nu doar bugetul dar şi programele de dezvoltare a economiei şi sănătăţii populaţiei.

20 de mii de bărbaţi, care vor împlini 62 de ani în 2017, nu vor beneficia de pensia bine meritată. Potrivit statisticii, circa 17 la sută se vor putea bucura de odihna meritată abia pe parcursul a trei-patru ani, iar unii, în general, nu vor ajunge să fie pensionari. Din numărul de aproximativ 30 de mii de femei, care în 2017 vor împlini vîrsta de 57 de ani, doar circa jumătate din ele vor putea sconta că vor ajunge să ridice pensii. Două procente din numărul mamelor, surorilor, bunicilor, soţiilor noastre, din păcate, nu vor ajunge să se bucure de odihna binemeritată, iar fiecare a zecea femeie va pleca din viaţă bucurîndu-se doar trei ani de pensie.

Oare asemenea mulţumire, asemenea onoare au meritat-o ele pe parcursul anilor de muncă asiduă, pentru grijile materne grele pe care au avut să le poarte? Unde este bunul simţ al guvernării moldoveneşti, unde sunt promisiunile lor electorale?

Fracţiunea parlamentară a PCRM pledează categoric împotriva adoptării acestor proiecte legislative.

Noi îndemnăm toţi alegătorii, indiferent de preferinţele lor politice, să se adune în fiecare raion la oficiile partidelor pentru care şi-au dat votul în cadrul alegerilor parlamentare şi să ceară deputaţilor din partea partidelor respective, să respingă proiectul antipopular ce prevede reforma sistemului de pensii.

Autorităţile trebuie să audă un “NU!” decisiv pentru reforma de pensionare propusă pentru reforma de pensionare propusă.

Sursa: www.pcrm.md

Discursul O. Domenti din numele fracţiunii PCRM pe marginea Proiectului politicii fiscale pentru anul 2017 în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului RM din 25 noiembrie 2016 Declaraţia CC al PCRM privind acţiuni provocatoare din partea organizaţiei neonaziste şi unioniste “Noua Dreapta” în adresa redacţiei ziarului “Comunist”