Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Declaraţia Fracţiunii Partidului Comuniştilor al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PCRM / 20 septembrie 2017
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Anunţul făcut de la tribuna Partidului Democrat despre convocarea Parlamentului pe data de 21 septembrie 2017 într-o şedinţă “specială” reprezintă încă o dovadă clară de uzurpare a puterii din partea autorităţilor. Urmărind propriile interese de grup, democraţii au demonstrat, o dată în plus, că nu respectă nici procedurile şi nici principiile statului de drept. Convingerea noastră este că toate aceste acţiuni sunt o bătaie de joc la adresa parlamentarismului, instituţiilor puterii şi a ultimelor rămăşiţe ale democraţiei.

În aceste condiţii, Fracţiunea parlamentară a PCRM nu vede necesitatea de a participa la şedinţa Parlamentului din 21 septembrie. În viziunea noastră, desfăşurarea acestei şedinţe este de neconceput atât ca formă, ca modalitate de convocare şi în privinţa conţinutului majorităţii proiectelor de lege propuse pentru ordinea de zi.

Pe de o parte, proiectele de lege nepromulgate de Dodon au fost adoptate de majoritatea parlamentară democrată printr-un vot mecanic, fără dezbateri serioase şi fără a fi discutate şi acceptate propunerile opoziţiei. Amendamentele şi recomandările PCRM pe marginea acestor proiecte au fost ignorate şi nu au fost discutate nici în şedinţele comisiilor şi nici în cadrul şedinţelor plenare.

Pe de altă parte, “Preşedintele”, întorcând proiectele în Parlament, nu s-a obosit să aducă argumente convingătoare pentru reexaminarea acestora. El s-a limitat la fraze generale, fără să prezinte propuneri concrete şi argumente pentru care proiectele trebuie să fie reexaminate de Parlament, cum prevede procedura.

Bineînţeles, acest ping-pong legislativ nu este nimic altceva decât o continuare a jocului politic murdar între socialişti şi democraţi, convenit încă acum un an. Scopul acestui joc este de a înşela cetăţenii, de a crea aparenţa unei lupte politice, de a distrage atenţia de la realitate atât a cetăţenilor, cât şi partenerilor străini.

Acest joc a început cu un complot anticonstituţional între democraţi şi socialişti, rezultatul căruia a fost alegerile prezidenţiale nelegitime, desfăşurate anul trecut. Dodon, instalat de democraţi în scaunul prezidenţial, astăzi îndeplineşte ascultător rolul de sperietoare convenabilă, care apără puterea de pretenţiile Occidentului. În acelaşi timp, el, de sine stătător, este neputincios şi nu este în stare să-şi îndeplinească atribuţiile prezidenţiale, concentrându-se exclusiv de PR personal, dându-se drept victimă şi efectuând manevre fără sens de distragere a atenţiei, care ar putea impresiona doar ultimele rămăşiţe ale celor mai fideli susţinători ai săi.

Consensul deplin şi colaborarea fructuoasă dintre democraţi şi socialişti pe subiectele cele mai importante: acţiunile concertate în modificarea legislaţiei electorale, partajarea locurilor “calde” în administraţia publică şi instanţele de judecată, împărţirea pieţei mass-media şi multe altele — aceasta este imaginea reală a relaţiilor dintre Dodon şi majoritatea democrată.

Fracţiunea parlamentară a PCRM nu intenţionează să participe la un nou episod din această operă şi îndeamnă întreaga societatea moldovenească, toţi partenerii străini, atât din Vest, cât şi din Est, să nu se lase înşelaţi. Noi încă o dată declarăm că statul moldovenesc este capturat şi divizat între două grupări şi numai înlăturarea de la guvernare a alianţei democraţilor şi socialiştilor, întoarcerea suveranităţii poporului sunt în măsură să readucă Republica Moldova pe drumul corect şi legal.

Sursa: www.pcrm.md

Adresarea Partidului Comuniştilor al Republicii Moldova cu prilejul Zilei Eliberării Moldovei de cotropitorii fascişti germano-români şi de ocupanţii români Cuvîntrul de introducere al preşedintelui PCRM V.Voronin la conferinţa de presa in 24 octombrie 2017