Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Cuvîntrul de introducere al preşedintelui PCRM V.Voronin la conferinţa de presa in 24 octombrie 2017

|versiune pentru tipar||
PCRM / 24 octombrie 2017
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Congresul VIII al PCRM, care şi-a ţinut lucrările la 19 noiembrie, 2016, a decis să declare anul 2017 An al Centenarului Marii Revoluţii Socialiste don Octombrie.

Pentru partidul nostru anul 2017 se desfăşoară sub drapelul jubileului de 100 de ani al Revoluţiei Socialiste din Octombrie, eveniment de dimensiune globală, care a influenţat ulterioara dezvoltare a proceselor mondiale din întreaga lume.

Comparativ cu guvernare din Moldova, în multe ţări, acest jubileu este marcat la scară de stat.

În vederea îndeplinirii hotărîrilor Congresului al VIII-lea al PCRM, Comitetul Central a elaborat şi a aprobat un Program de acţiuni pentru sărbătorirea acestei date semnificative. Programul conţine atît acţiuni de dimensiune locală, înfăptuite în cadrul organizaţiilor teritoriale de partid, cît şi acţiuni organizate la nivel de partid şi de ţară, precum şi acţiuni cu caracter internaţional.

Pînă la ziua de astăzi, PCRM a petrecut trei conferinţe ştiinţifico-practice. Ele au fost consacrate:

Materialele acestor conferinţe sînt postate pe site-urile noastre.

Acordul final al programului va răsuna în preajma acestei importante date de 7 noiembrie, şi anume la 28 octombrie, cînd planificăm să ţinem două conferinţe semnificative.

Pe 27 octombrie, Partidul comuniştilor, în comun cu Partidul Stînga Europeană, va desfăşura la Chişinău conferinţa internaţională cu genericul “Сentenarul Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie. Lecţiile lui în contextul viitoarei mişcări de stînga în Europa şi în lume”. La această conferinţă vor participa mai mult de 20 de oaspeţi de peste hotare din 14 partide europene de stînga şi comuniste, care fac parte din PSE. De asemenea, vor participa diplomaţi, experţi, savanţi activişti publici şi, bineînţeles, activişti ai PCRM. În total, numărul participanţilor va fi de circa 150. Pentru reprezentanţii presei, intrarea va fi liberă.

Lucrările conferinţei vor fi ţinute în edificiul Institutului Muncii, care e situat pe strada Zimbrului, 10. Conferinţa va începe la ora 10.00.

Ulterior, materialele tiututor acţiunilor noastre consacrate Centenarului Marelui Octombrie, inclusiv cele ale conferinţei despre care v-am anunţat, vor fi editate într-un volum aparte.

Un eveniment deosebit de important, care va încheia Anul Centenarului Marelui Octombrie, va fi desfăşurarea festivă a Plenarei CC al PCRM, care va avea loc în ziua de sîmbătă, 28 octombrie, la Palatul Republicii. La această manifestaţie am invitat activul de partid, veteranii partidului, oameni cu merite faţă de Ţară. Numărul invitaţilor la respectiva plenară va fi peste o mie de oameni. În afară de raport şi luări de cuvînt, în cadrul manifestaţiei se planifică şi înmînarera medaliei comemorative “100 лет Великой Октябрьской социалистической революции” (“100 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie”). Plenara va avea loc la Palatul Republicii, începînd cu ora 10.00.

În afară de acţiunile întreprinse în legătură cu acest eveniment de către Partidul comuniştilor, reprezentanţii PCRM vor participa la manifestaţii jubiliare care vor avea loc în Rusia. Evenimentele vor începe în ziua de 4 noiembrie, în leagănul revoluţiei — la Sankt-Petersburg, după aceea vor continua la Moscova, unde în zilele de 5–7 noiembrie se vor desfăşura solemnităţile finale. La respectivele acţiuni vor lua parte reprezentanţi din zeci de ţări ale lumii. Pentru noi şi Partidul comuniştilor, este o mare onoare să participăm la acest program.

Şi, desigur, la 7 noiembrie, va avea loc o depunere de flori la Moldexpo, la monumentul al lui Vladimir Ilici Lenin, organizatorul Revoluţiei şi conducătorul primului Stat Socialist din lume.

Sursa: www.pcrm.md

Declaraţia Fracţiunii Partidului Comuniştilor al Republicii Moldova Scrisoarea deschisă a lui V.Voronin în adresa ministrului de interne