Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Scrisoarea deschisă a lui V.Voronin în adresa ministrului de interne

|versiune pentru tipar||
PCRM / 30 octombrie 2017
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
Ministerul Afacerilor Interne al RM
Domnului A. JIZDAN

Domnule Ministru,

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, poliţia de frontieră i-a interzis intrarea în Moldova cunoscutului savant şi publicist rus Mihail Deleaghin, sosit la Chişinău la invitaţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pentru a participa la conferinţa internaţională, planificată pentru ziua de 27 octombrie curent. Cauzele acestei interdicţii sunt necunoscute. Conform informaţiilor apărute în mass-media, reprezentanţii poliţiei i-au incriminat savantului rus, chipurile, incapacitatea de a-şi întemeia scopul venirii sale la Chişinău, ceea ce, fireşte, sună ca o mare neghiobie.

Conferinţa internaţională organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a adunat reprezentanţi ai 15 partide europene de stînga. La lucrările ei au fost invitaţi savanţi, politologi experţi atît din ţară, cît şi de peste hotare, printre aceşti invitaţi fiind şi Mihail Deleaghin. Despre faptul că la Chişinău urmează să se ţină această conferinţă s-a anunţat din timp în cadrul unui briefing al preşedintelui PCRM. Nici un om cu judecată sănătoasă nu va putea să creadă că Mihail Deleaghin nu a fost în stare să explice motivul sosirii sale la Chişinău. Cu atît mai mult că dumnealui a prezentat poliţiştilor şi varianta tipărită a invitaţiei pe care a primit-o din partea PCRM.

Prin urmare, această revoltătoare interzicere de a-l lăsa să intre în Moldova pe savantul rus a fost nu altceva decît un act îndreptat împotriva PCRM, care, după cum se ştie, este un partid parlamentar.

Apreciez cele întîmplate ca un demers revoltător şi impertinent de discreditare a imaginii ţării noastre, de de insultare directă nu numai a cunoscutului savant rus, ci şi a tuturor organizatorilor şi participanţilor la conferinţa internaţională sosiţi la Chişinău din 15 ţări ale Europei.

Trezeşte indignare şi faptul că structurile de forţă ale ţării, inclusiv sub nemijlocita Dumneavoastră conducere, se antrenează în “vînătoarea de vrăjitoare”, bătîndu-şi joc de cetăţeni, savanţi şi jurnalişti, care nu prezintă nici un pericol pentru ţara noastră, în timp ce în republică vin fără a fi sancţionaţi duşmani deschişi ai statului nostru, cum ar fi Traian Băsescu, Alex Grigorievs şi alţii care în mod deschis cheamă la lichidarea Republicii Moldova şi care se amestecă activ în politica ţării noastre, jignesc poporul nostru şi nu recunosc statalitatea noastră.

În acest context, în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi conducător al Partidului Comuniştilor din Moldova, partid care l-a invitat pe Mihail Deleaghin la o acţiune internaţională, cer să-mi fie prezentate în formulă scrisă toate împrejurările privind situaţia dată şi cauzele concrete din care domnului Deleaghin i-a fost interzisă intrarea în Moldova, precum şi temeiurile aplicării altor măsuri restrictive faţă de oaspetele nostru. De asemenea, insist ca Dumneavoastră, în calitate de ministru al MAI, în mod public să-i cereţi scuze domnului Mihail Deleaghin.

Şi, principalul, domnule Jizdan, Dumneavoastră sunteţi obligat să respectaţi strict Legea şi Jurămîntul, ci nu să vă supuneţi unor politicieni obraznici, care au ajuns la guvernare pe căi neconstituţionale.

Sursa: www.pcrm.md

Cuvîntrul de introducere al preşedintelui PCRM V.Voronin la conferinţa de presa in 24 octombrie 2017 Declaraţia UTCM în legătura cu decizia Curţii Constituţionale privind redenumirea limbii de stat