Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPCRM

Discursul preşedintelui fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Ina Şupac, în cadrul şedinţei Parlamentului din 7 decembrie

|versiune pentru tipar||
PCRM / 7 decembrie 2017
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova

Cetăţeni deputaţi!

Mai mult de 85 la sută din locuitorii Moldovei consideră că ţara merge într-o direcţie greşită. Potrivit datelor BBC, în fiecare zi, din Moldova pleacă, în medie, 106 persoane. 24 la sută dintre cetăţeni afirmă că planifică, pentru viitor, să plece pentru totdeauna din Moldova, împreună cu familia. Dacă deputaţii prezenţi în sală, într-adevăr, îşi îndeplinesc munca şi merg prin teritorii, ştiţi adevărul la fel de bine ca noi — satele moldoveneşti sînt pustii, oameni nu-s, casele părăsite se năruie!

S-ar părea că, iată, principala problemă pentru soluţionarea căreia, orice guvernare, indiferent de culoare şi ideologie, trebuie să depună maxim efort. Iar la început, lozincile voastre erau corespunzătoare. Ba “lupta împotriva sărăciei”. Ba “vom opri războiul politic”. Programul de activitate al Guvernului, în general, a fost numit ca “Libertate. Democraţie. Bunăstare”.

Dar nu aţi reuşit nimic. Oricît de multe milioane din miliardul furat nu aţi cheltui, nicidecum nu vă reuşeşte spălarea imaginii voastre. De parcă ar fi puţin că anti-ratingul liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc rămîne la nivelul ruşinos de 95%, voi v-aţi învrednicit să “prăbuşiţi” şi ratingul integrării europene de la 70 la 35 la sută.

La orizont se întrezăreşte articolul corespunzător din Codul Penal, care prevede cel puţin 15 ani de închisoare pentru uzurparea puterii în stat. În această sală stau, inclusiv, istorici de profesie. Ei pot să confirme: orice regim cade. Iar cele mai puternice, în aparenţă, în general, se pot prăbuşi în cîteva ore, asemenea unui castel de nisip. Şi foarte des, presimţindu-şi sfîrşitul, regimul în agonie face multe greşeli.

Evident, nouă totul ne este clar. Atunci cînd arde, conducerea încearcă din răsputeri să demonstreze Occidentului aşa numita “luptă împotriva tancurilor ruseşti”. Speraţi că veţi fi neteziţi pe cap pentru interzicerea aşa numitei propagande ruseşti. Dar, în acelaşi timp, iată ce paradoxuri se primesc.

În primul rînd, numai unui prost îi poate trece prin cap să interzică, în secolul XXI, un post sau altul de televiziune sau o emisiune, noi avem internet şi antene parabolice.

În al doilea rînd, dacă cineva dintre voi vrea să vorbească despre propagandă, începeţi de la voi înşivă, uitaţi-vă în oglindă. Un ultim exemplu al propagandei voastre locale. Pe 27 octombrie, la Chişinău, în cadrul Conferinţei internaţionale cu ocazia împlinirii unui secol de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, au participat oaspeţi din 15 partide de stînga şi comuniste din Europa, inclusiv din partea partidului de la guvernare din Grecia. Pe 28 octombrie, la Palatul Republicii, 1000 de activişti din toată republica au participat la o adunare festivă. Însă, practic, niciun post de televiziune, inclusiv cel aşa numit public, nu au venit la aceste manifestaţii.

În al treilea rînd, structurile internaţionale occidentale accentuează, permanent şi oriunde, inacceptabilitatea lichidării şi interzicerii. Pentru că asta, domnilor democraţi, este nedemocratic.

În general, acest lucru este pur şi simplu şocant, cum în lupta pentru valorile europene reuşiţi să încălcaţi aceste “principii şi valori” la fiecare pas.

Toate guvernările anterioare au expediat toate proiectele ce vizau modificarea Codului Audiovizualului la expertiză în Consiliul Europei, OSCE şi Comisia de la Veneţia. Şi, de fiecare dată, amendamentele propuse de voi, referitoare la interzicerea programelor ruseşti, au fost apreciate negativ de către structurile internaţionale. De ce acum nu aţi expediat proiectul la expertiză? Oare nu pentru că aţi ştiut din start că reacţia va fi negativă?

Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pe probleme legate de libertatea cuvîntului, a expediat cîteva scrisori pe numele A. Candu. Iată una dintre ele, care datează cu 12 iulie 2016. Aici se spune clar că propunerea de a interzice programele din acele ţări care nu au ratificat Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră, este “excesivă şi ineficientă”. Reprezentantul OSCE consideră că este contraproductiv de a încerca limitarea unui punct de vedere prin intermediul legislaţiei excesiv restrictive.

Totodată, OSCE îşi exprimă convingerea că deputaţii moldoveni, adică noi cu dumneavoastră, vor lua în calcul această opinie şi, în acest fel, nu vor limita libertatea cuvîntului în ţară.

Păi cum, domnilor democraţi, sînteţi gata să scuipaţi în OSCE? Sînteţi, astăzi, gata să daţi o palmă peste obrazul Consiliului Europei? Pentru că, în repetate rînduri, experţii acestei organizaţii, în faţa căreia ne-am asumat nişte obligaţiuni şi sub monitorizarea căreia ne aflăm pînă şi astăzi, spun într-un glas: “Apărarea libertăţii cuvîntului şi libertăţii emisiei nu trebuie să fie condiţionată de nimic. Propaganda, dacă ea există, nu trebuie să fie contrapusă cu închiderea emisiunii sau postului TV, ci cu pluralismul de opinie, deschiderea dezbaterilor”.

La drept vorbind, în luna martie curent, voi, cei din Partidul Democrat aţi declarat public că anume din cauza reacţiilor negative din partea structurilor internaţionale, pentru a doua lectură a proiectului de lege 218 cu privire la modificarea Codului Audiovizualului, a fost exclus articolul referitor la aşa numita securitate informaţională.

Aşa că, domnilor, nu trebuie să minţiţi că Occidentul vă impune să adoptaţi acest proiect de lege. Occidentul cere de la voi rezultate concrete. În ceea ce priveşte combaterea corupţiei, anchetarea furtului miliardului, respectarea celei mai importante recomandări a Comisiei de la Veneţia — despre inadmisibilitatea implementării sistemului electoral mixt.

Şi iată că vin şi de la Est ştiri extrem de proaste pentru voi — despre iniţierea dosarelor penale şi arestarea liderului vostru în lipsa acestuia.

Aşa că, acest proiect de lege, la fel ca şi deschiderea oficiului NATO la Chişinău, precum şi un şir de alte acţiuni, este firul graţie căruia speraţi să mai rămîneţi în aceste fotolii. Dar toate frînghiile au şi un capăt. Pentru toţi complicii regimului, acest sfîrşit va fi sever dar unul absolut drept. Se pare că simţiţi acest lucru, nu în zadar pregătiţi gardul din jurul Parlamentului.

Fracţiunea parlamentară a PCRM este categoric împotriva acestui proiect de lege. Noi sîntem categoric împotrivă ca, astăzi, cu încălcarea regulamentului, acest proiect să fie înaintat la vot în a doua lectură. Noi cerem oferirea celor 10 zile legale pentru introducerea posibilelor modificări.

Fracţiunea PCRM nu doreşte să participe la această crimă, la această încălcare vădită a drepturilor omului. În semn de protest, noi părăsim sala de şedinţe a Parlamentului.

Sursa: www.pcrm.md

Primarul Taracliei, ales prim-secretar al Comitetului raional al PCRM Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova