Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM cu privire la salarizarea în sectorul bugetar

|versiune pentru tipar||
PDM / 7 februarie 2007
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat doreşte să-şi exprime îngrijorarea şi dezacordul cu modificarea Legii nr. 355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la salarizarea în sectorul bugetar. Prin aceste modificări a fost amînată pînă în anii 2008–2010 aplicarea normelor ce priveau majorarea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, alocarea ajutoarelor materiale, majorările pentru vechime în muncă şi diverse categorii de sporuri. Se prevede amînarea cu un an a majorărilor pentru vechime în muncă, acordarea premiilor şi a ajutorului material specialiştilor şi a personalului care asigură deservirea tehnică. De asemenea a fost amînată pentru un an alocarea sporurilor pentru condiţii speciale de activitate, intensitatea muncii, precum şi pentru îndeplinirea, în regim de urgenţă, a unor sarcini speciale de importanţă majoră.

Apreciem situaţia salariaţilor drept una critică datorită faptului că personalul din sfera bugetară este remunerat sub nivelul mediei pe economia naţională, în special medicii, învăţătorii, alt personal angajat în instituţiile respective.

Urmările acestei situaţii sunt tot mai vizibile şi se manifestă prin degradarea învăţămîntului, lipsa profesorilor, scăderea prestigiului profesiei de învăţător sau cadru medical.

Dorim să atenţionăm asupra faptului că salarizarea insuficientă a personalului din sfera bugetară periclitează dezvoltarea economică, asigurarea ordinii publice, sănătatea oamenilor, învăţămîntul şi va scădea continuu calitatea profesională a persoanelor angajate în sistem şi va favoriza fenomenul corupţiei.

Pe parcursul anului 2006 ne-am confruntat cu o inflaţie fără precedent pentru ultimii ani, generată de performanţele economice slabe, creşterea preţurilor la carburanţi. În termeni reali nivelul de trai a angajaţilor din sistemul bugetar a scăzut substanţial pe parcursul anului trecut şi majorările trebuiau să constituie o măsură compensatorie pentru salariaţii din sistemul bugetar.

Modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar este în realitate o încălcare a promisiunilor, făcute în 2006 şi reprezintă o consecinţă a mai multe erori ale guvernării, care trebuia să prevadă lipsa de fonduri şi să întreprindă măsuri eficiente pentru a evita o asemenea situaţie. Guvernul trebuia să rezerveze încă din 2006 surse pentru implementarea acestei legi, dar în pofida atenţionărilor a avut o atitudine eronată şi nerealistă faţă de excedentul bugetar din anul precedent.

Apreciem că nerespectarea unor promisiuni făcute anterior este un fapt foarte grav şi va afecta o pătură importantă socială şi va compromite un alt şir de reforme.

Partidul Democrat dezaprobă amînarea aplicării Legii cu privire la salarizarea în sectorul bugetar şi consideră că îndeplinirea unor obligaţiuni asumate şi renunţarea la aplicarea legii chiar în momentul cînd aceasta era aşteptată de salariaţi este un fapt care subminează serios autoritatea statului şi stabilitatea socială.

Partidul Democrat a atenţionat asupra unor grave lacune şi asupra unor abordări nerealiste bugetare pentru anul 2007, dar din păcate aceste observaţii nu au fost luate în consideraţie. Am avertizat asupra unor cheltuieli nechibzuite şi care nu sunt prioritare şi se fac în detrimentul altor cheltuieli de primă importanţă, salarizarea personalului din sfera bugetară fiind printre acestea.

Ne adresăm Guvernului şi partidului de guvernămînt să revadă poziţia sa faţă de această problemă şi să iniţieze un dialog, inclusiv consultări cu partidele de opoziţie pentru a reuşi depăşirea situaţiei create şi pentru evitarea unor tensiuni sociale.

Serviciul de presă a PDM

Partidul Democrat a fost nominalizat “partener strategic” al Partidului Socialiştilor Europeni în Republica Moldova Vizita dlui D. Diacov în Suedia