Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Partidul Democrat consideră că Republica Moldova nu poate recunoaşte independenţa Abhaziei şi Osetiei de sud

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 august 2008
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova urmăreşte cu profundă îngrijorare evoluţia situaţiei din Caucaz şi zona Mării Negre după recunoaşterea unilaterală, de către Federaţia Rusă, a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud. În opinia democraţilor moldoveni acest pas poate genera noi tensiuni în zonă, poate reaprinde unele conflicte cum ar fi cel din Karabah, Transnistria, Cecenia sau Crimeea şi poate da naştere unor focare noi de confruntare în Caucazul de Nord, punând în pericol sistemul relaţiilor internaţionale stabilit în Europa de Actul Final de la Helsinki din 1975.

PDM crede că în momentul de faţă sunt puse sub semnul întrebării nu doar relaţiile bilaterale ale unor ţări din zona Mării Negre, dar chiar şi relaţiile dintre Rusia şi marile puteri occidentale sau viitorul unor organizaţii de cooperare regională cum ar fi Comunitatea Statelor Independente. În aceste condiţii, escaladarea tensiunilor şi sistarea dialogului dintre părţile implicate direct sau indirect în acest dosar conflictual ar pune lumea în faţa pericolului iminent de a reintra într-un nou război rece, cu consecinţe imprevizibile pentru întreaga lume, dar mai ales pentru ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv, pentru Republica Moldova.

Din aceste considerente Partidul Democrat din Moldova face apel către Guvernul Republicii Moldova să ia o atitudine clară faţă de situaţia din Caucaz, abţinându-se de la recunoaşterea independenţei celor doua regiuni separatiste. Îndemnăm, de asemenea, Chişinăul oficial să sensiblizeze partenerii din forurile internaţionale şi regionale la care Republica Moldova este parte în vederea implicării lor mai active în soluţionarea diferendului iscat dintre Moscova şi Tbilisi.

Partidul Democrat propune convocarea unei mese rotunde cu participarea partidelor politice şi a factorilor de decizie din ţară în vederea discutării impactului situaţiei create în Caucaz asupra procesului de reglementare a problemei Transnistrene.

Declaraţia PDM a Conferinţei Republicane a Profesorilor Democraţi Partidul Democrat a elaborat o moţiune simplă privind ineficienta politicii monetare în Republica Moldova