Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia Organizaţiei de tineret a Partidului Democrat

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 iunie 2009
Partidul Democrat din Moldova

Tineretul Democrat, organizaţia de tineret a Partidului Democrat din Moldova cere Guvernului să asigure un grad înalt de participare a tineretului studios din toate regiunile Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009.

În condiţiile ambiguităţii legislaţiei cu referire la problema participării studenţilor la vot, mecanismele propuse de Comisia Electorală Centrală pentru soluţionarea problemei respective se dovedesc a fi ineficiente. Experienţa alegerilor din 5 aprilie 2009 a arătat că doar circa 3850 alegători au depus declaraţii de şedere. Apelul către cei peste 110 mii de studenţi de a depune declaraţia de şedere a survenit cînd majoritatea erau plecaţi în vacanţă. Alte posibilităţi, precum ridicarea certificatului pentru drept de vot sau deplasarea la locul de reşedinţă temporară pentru a vota se dovedesc a fi foarte costisitoare avînd în vedere că preţul unui bilet tur-retur pentru un student din Larga, Briceni, bunăoară, se ridică la 180 lei. Mai mult ca atît, certificatele pentru dreptul de vot nu vor fi disponibile o bună parte din timp pîna la constituirea birourilor electorale ale secţiilor de votare (14 iulie 2009).

Atenţionăm, de asemenea, că nu există nici un temei legal pentru excluderea studenţilor din listele electorale unde aceştia au domiciliul permanent (aşa cum a cerut CEC), deoarece primăriile nu pot dispune de informaţii la zi privind situaţia rezidenţială a studenţilor la momentul alegerilor, deoarece o mare parte din ei nu locuiesc la cămine iar o parte către data alegerilor s-ar putea afla în proces de închiriere a unei garsoniere, spre exemplu, fapt care invalidează automat valabilitatea reşedinţei temporare în cămin. În plus, în opinia noastră, perioada valabilităţii reşedinţei temporare nu include perioada estivală care, potrivit Legii învăţamîntului, este perioadă de vacanţă, care se deosebeşte de anul de învăţămînt propriu zis prin faptul că studenţii în acest moment se află la locul de domiciliu permanent (potrivit aceleaşi legi, anul de învăţămînt universitar începe la 1 septembrie şi are o durată de pînă la 42 de săptămîni restul fiind rezervat vacanţei şi stagiilor de practică, acolo unde este cazul).

Din motivele expuse mai sus, credem că este necesar ca Guvernul să dispună Agenţiei Transporturilor asigurarea la 29 iulie 2009 a unei călătorii gratuite tur-retur de la locul de domiciliu la locul de studii pentru studenţii care dispun de reşedinţă temporară în altă localitate decît cea în care domiciliază permanent. Considerăm că acesta este un cost infim de mic, în comparaţie cu dezideratul asigurării unor alegeri libere şi corecte, conform angajamentelor internaţionale asumate de Republica Moldova. Suntem siguri că acest gest va veni să probeze angajamentul Guvernului de a spori încrederea cetăţenilor în faptul că procesul electoral nu va fi viciat. Credem că amînarea luării unei soluţii în acest sens va constitui un gest de rea-voinţă a instituţiilor statale care ar avea menirea să descurajeze participarea tinerilor la vot.

Serviciul de presă al PDM
Comunicat de presă al Partidului Democrat din Moldova Apelul PDM cu privire la procesul participativ de elaborare a programului anti-criză