Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Partidul Democrat din Moldova se pronunţă pentru păstrarea monumentului “Eroilor comsomolişti”

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 februarie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova susţine eforturile Consiliului Municipal Chişinău de eternizare a memoriei Marelui Poet, Grigore Vieru. În acelaşi timp, facem referinţă la Monumentul “Eroilor comsomolişti”, considerăm că reamplasarea lui nu are nimic în comun cu ideea de a aduce un omagiu lui Grigore Vieru. Bulevardul Renaşterii coabită foarte bine cu acest monument pînă astăzi.

Pînă la moment, amplsarea monumetului pe bulevardul Renaşterii nu a trezit motive de controverse, ceea ce sperăm să fie şi pe viitor.

Acest monument, care este înscris în Registrul monumentelor de importanţă naţională nu poate fi declasat decît printr-o argumentare detaliată, precisă, nepărtinitoare şi convingătoare, făcută de experţi în domeniu.

Acest monument edficat de cunoscutul şi talentatul maestru Lazăr Dubinovschi, este un omagiu adus tinerilor Moldovei, celor care au reconstruit Chişinăul după cel de-al Doilea Război Mondial, celor care au contrubuit la dezvoltarea lui în primele decenii postbelice. Denumirea acestuia porneşte de la un şir de considerente, printre care şi faptul că statutul de comsomolist era unul general pentru tinerii de atunci.

Este inacceptabil ca prin reamplasarea monumentului de pe bulevardul Grigore Vieru, să distrugem o parte a istoriei care caracteriza tinerii.

Trebuie să păstrăm Monumentul Eroilor Comsomolişti aşa cum l-am moştenit, în aceeaşi formă şi amplasare.

Suntem ferm convinşi, că noua denumire a Bulevardului, construirea şi amplasarea monumentul lui Grigore Vieru nu pot fi legate de acţiuni ce provoacă sentimente negative cauzate de hotărîri imprudente.

Serviciul de presă al PDM

Întrevederea d-lui Marian Lupu cu membrii Comisiei de la Veneţia Modificarea legislaţiei ce vizează pensionarea unor categorii de salariaţi din sectorul bugetar