Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Ştiinţa şi proiectele investiţionale sunt motorul societăţii

|versiune pentru tipar||
PDM / 11 mai 2010
Partidul Democrat din Moldova

“Ştiinţa şi proiectele investiţionale sunt motorul unei societăţi moderne şi elementul vital pentru asigurarea unei dezvoltări durabile a ţării” — a declarat preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu, în timpul vizitei efectuate astăzi la liceul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Universităţii ASM.

Marian Lupu a luat cunoştinţă cu nivelul de studii şi de trai a celor cca 100 de copii dotaţi, care învaţă la liceul ASM. El a spus ca optează pentru condiţii de studii similare în toate liceele din ţară şi a insistat să discute cu liceenii. Potrivit lui Lupu, ţara are nevoie de o nouă elită, bine instruită şi cu viziuni moderne. Elevii l-au întrebat pe preşedinte despre sistemul de la Bologna, reforma educaţiei şi lipsa locurilor de muncă. În replică, Marian Lupu a spus că statul are obligaţia de a administra numărul de burse finanţate din buget pentru o mai bună gestionare a pieţei muncii. Totodată el a menţionat că este nevoie de schimbarea calităţii finanţării instituţiilor de învăţămînt.

De menţionat ca 80 la suta din elevii Liceului ASM sunt din afara capitalei şi provin din familii social-vulnerabile. Totodată, la concursurile şi olimpiadele organizate anul acesta, în premiera, studenţii liceului au obţinut cele mai multe distincţii şi medalii în raport cu alte instituţii naţionale.

De asemenea, preşedintele PDM a discutat cu profesorii de la Universitatea ASM. Potrivit lui, o precondiţie pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării este instruirea de calitate. Studiile aprofundate au un rolul primordial pentru promovarea unor proiecte inovaţionale viabile. Lupu a promis că va fi alături de ASM pentru asigurarea finanţării instituţiilor. De asemenea, el a spus că noul Cod al educaţiei va fi adoptat cu luarea în calcul a observaţiilor savanţilor. Printre remarcile făcute de aceştia se numără şi dublarea competenţelor unor instituţii şi contradicţiile dintre proiectul noului cod şi Codul pentru ştiinţă şi inovaţii. “Academia trebuie susţinută ca să oferim şanse pentru dezvoltarea valorilor de bază din societate”, a spus Lupu.

Universitatea ASM are contracte de asociere cu institutele ASM şi cu parcurile inovaţionale din ţară. De asemenea ei lucrează cu universităţi din Italia, Rusia, Marea Britanie, Polonia.

Serviciul de presă al PDM

Cercetătorii reclamă deficienţe în promovarea proiectelor inovaţionale Declaraţia PDM în legătură cu ameninţările la adresa candidaţilor PDM la alegerile locale noi