Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţia PDM în legătură cu ameninţările la adresa candidaţilor PDM la alegerile locale noi

|versiune pentru tipar||
PDM / 12 mai 2010
Partidul Democrat din Moldova

Candidaţii Partidului Democrat din Moldova participă la alegerile locale noi care vor avea loc la 16 mai 2010. Aceste alegeri, în pofida caracterului local, au o importanţă primordială, fiind interpretate ca o repetiţie în ajunul campaniei electorale pentru scrutinul local general din 2011.

În legătură cu aceasta suntem îngrijoraţi de metodele şi maniera de lupta electorală la care apelează unii candidaţi la funcţia de primar. Acestia sfidează, în opinia noastră, nu numai normele democratice de concurenţă loială, dar şi legea.

În mai multe localităţi, candidaţii PDM au fost supuşi ameninţărilor din partea concurenţilor, iar uneori şi persecuţiilor din partea reprezentanţilor structurilor de forţă. Este relevant în acest sens cazul din satul Şestaci, Şoldăneşti. În noapea din 5 spre 6 mai, pe la 3 dimineaţa, la candidatul PDM la funcţia de primar, Iacob Guja, au venit cu un microbuz plin de “susţinători”, contracandidatul acestuia Petr Cernalevschii însoţit de persoana lui de încredere Ion Munteanu. Aflaţi în stare de ebrietate, cei doi l-au trezit pe Iacob Guja şi într-o formă ultimativă i-au cerut să meargă cu ei “acolo de unde nimeni nu se mai întoarce”. În dorinţa de a-şi proteja membrii familiei, Guja a urcat în microbuz. Când a văzut însă că escorta sa este în stare de ebrietate avansată şi că integritatea sa fizică este în pericol, Guja a fost nevoit să sară din mers din maşină.

Petru Cernalevschii cu prietenii săi nu s-au oprit, însă, aici. Ei s-au întors după Guja, cerându-i ultimativ să renunţe la scrutinul din 16 mai. Pentru protecţia personală, dar şi a familiei, domnul Guja a fost nevoit să ceară ajutorul poliţiei. La moment procuratura investighează acest caz.

PDM califică acest incident, precum şi alte cazuri similare, drept o tentativă de compromitere a caracterului liber, democrat şi transparent al alegerilor locale noi. În aceste condiţii nu putem vorbi despre o concurenţă onestă.

Poziţia fermă a PDM este că toţi candidaţii care înţeleg competiţia electorală de o manieră antidemocratică, de indimidare şi ilegală nu pot continua cursa electorală. Aceşti oameni nu au dreptul moral să ocupe funcţia de primar. Această afirmaţie este valabilă pentru Petru Cernalevschii, care în dorinţa de a neutraliza concurenţa a depăşit orice limită.

Partidul Democrat din Moldova se adresează Procuraturii Generale şi Comisiei Electorale Centrale să de-a o apreciere comportamentului lui Cernalevschi şi să-l elimine din cursa electorală.

PDM cheamă toţi candidaţii să respecte Legea şi normele democratice. Nici un caz de încălcare a principiilor unor alegeri libere şi corecte nu va fi ignorat de PDM, care va contesta fiecare rezultat obţinut în urma persecuţiilor şi a intimidărilor la adresa concurenţilor electorali.

Serviciul de presă al PDM

Ştiinţa şi proiectele investiţionale sunt motorul societăţii Tineretul democrat iese în stradă pentru a felicita oamenii cu Ziua Europei