Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

O Moldovă Socială într-o Europă Comună

|versiune pentru tipar||
PDM / 28 mai 2010
Partidul Democrat din Moldova

Problemele socio-economice ar trebui să fie, la această oră, prioritate a clasei politice moldoveneşti, a declarat preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, la deschiderea conferinţei internaţionale “O Moldovă Socială într-o Europă Comună”. La lucrările conferinţei participă partenerii europeni ai PDM, reprezentînd Partidul Socialiştilor Europeni, care pun în discuţie un şir de subiecte sociale de importanţă majoră pentru ţara noastră.

Preşedintele PDM a anunţat că Moldova are nevoie de politici sociale de calitate şi de un echilibru social pe care numai PDM îl poate asigura. Potrivit lui, radicalii de dreapta şi de stânga divizează societatea, iar acest lucru împiedică progresul. De menţionat că această conferinţă va rezulta cu elaborarea platformei sociale a PDM.

Peter Schieder, reprezentantul Partidului Socialiştilor Europeni, a declarat că conferinţa internaţională de astăzi este importantă pentru că oferă practica comunitară în domeniul social din prima sursă. Potrivit lui, Uniunea Europeană are nevoie de o Moldova puternică, o Moldovă consolidată, într-o Europă socială.

La rândul său, Marianne Mikko, de asemenea delegat din partea Partidului Socialiştilor Europeni, a spus că parteneriatul estic permite tot mai multe discuţii pe domeniul liberalizării vizelor, cooperării economice şi politice între UE şi Moldova. Totodată, Mikko a precizat că cea mai dureroasă problemă este lipsa locurilor de muncă, care generează migraţia. Tinerii sunt cei mai afectaţi de situaţia precară economică. Reprezentantul PSE a opinat că accentul în politicile sociale trebuie pus pe atragerea tinerilor în ţară, iar pentru aceasta este nevoie de stabilitate politică, locuri de muncă bine plătite şi siguranţă.

Reprezentantul Internaţionalei Socialiste Christoph Zoepel a spus că actualul nivel de trai din Moldova reprezintă o încălcare a dreptului la viaţă a oamenilor. Potrivit lui, liberalismul a suferit eşec la nivel internaţional şi european, dovadă fiind criza economico-financiară. Din această cauză, Moldova are nevoie de angajamente în direcţia unei politici sociale eficiente. Potrivit lui, numai atragerea investiţiilor este insuficientă, fiind nevoie de o strategie bazată pe susţinerea tinerilor în lansarea businessului mic şi mijlociu, iar în acest sens UE poate veni cu un aport palpabil.

Despre falimentul ideilor libarale a vorbit şi Titus Corlăteanu, care a precizat că prezenţa social-democraţilor în Moldova este un indiciu important al faptului că europenii au găsit un partener real şi credibil în persoana PDM. Potrivit lui Partidul Democrat este forţa care poate asigura un progres social, iar PSD-ul romanesc va oferi un sprijin permanent în acest domeniu colegilor din Moldova.

Amintim că evenimentul este organizat de Partidul Democrat din Moldova în cooperare cu Partidul Socialiştilor Europeni, Fundaţia Alfred Moser (Olanda) şi Fundaţia Friedrich Ebert (Germania).

De la 13.30 începe atelierul de lucru, unde experţi locali şi internaţionali vor discuta despre angajarea în câmpul muncii, educaţie, sănătate şi politici de incluziune socială din perspectiva Conventiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Serviciul de presă PDM

Studenţii fără impozite este noua iniţiativă a tinerilor din PDM Poziţia PDM faţă de raportul şi recomandările Comisiei pentru studierea crimelor regimului totalitare comunist din Moldova