Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Poziţia PDM faţă de raportul şi recomandările Comisiei pentru studierea crimelor regimului totalitare comunist din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 1 iunie 2010
Partidul Democrat din Moldova

În legătură cu raportul şi recomandările Comisie pentru studierea crimelor regimului totalitare comunist din Moldova, serviciul de presă al Partidului Democrat declară:

Partidul Democrat din Moldova ia act de raportul şi recomandările Comisiei pentru studierea crimelor regimului totalitare comunist din Moldova.

După verdictul dat de Comisie, credem că ar trebui să fie luată o pauză şi ar trebui să ne concentrăm asupra problemelor care necesită soluţionare imediată. Problemele social-economice suprapuse crizei politice din ţară solicită concentrare maximă a forţelor şi resurselor. Probleme de genul recomandărilor “Comisiei Cojocaru” ar duce astăzi la scindarea societăţii, tensionarea situaţiei din ţară, la degradarea socialo-economică a oamenilor.

În acest context, Partidul Democrat este împotriva unor decizii legislative imediate pe marginea concluziilor “Comisiei Cojocaru”. În ajunul alegerilor parlamentare anticipate inevitabile, dorinţa de a fixa prin lege recomandările “comisiei” ar putea fi interpretată exclusiv ca pe o tentativă de eliminare a unui concurent electoral în persoana PCRM. Într-o societate democrată un asemenea gest este inadmisibil.

Partidul Democrat consideră că la raportul şi recomandările “Comisiei Cojocaru” am putea reveni după alegeri, atunci când ţara va primi, într-un final, o putere consolidată şi stabilă. Numai în asemenea condiţii am putea reveni asupra rezultatelor lucrului “comisiei” ca să ne gândim ce facem cu verdictul acesteia.

Partidul Democrat nu vede rostul unei noi comisii pentru calcularea “pagubelor aduse în perioada regimului comunist din Moldova”. Care este rostul unor asemenea calcule, cui Moldova îi va prezenta nota de plată? Credem că asemenea iniţiative sunt capabile să ducă numai la noi schisme în societate. Pe care motiv trebuie să se renunţe la aceste idei odată şi pentru totdeauna.

Serviciul de presă al PDM

O Moldovă Socială într-o Europă Comună Declaraţia Partidului Democrat din Moldova în legătură cu arestul lui Ilie Cazacu