Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Comentariul serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PDM / 29 iunie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Evenimentele ultimelor zile au demonstrat încă o dată corectitudinea poziţiei Partidului Democrat din Moldova care insistă asupra elaborării unei noi agende pentru Moldova, unei agende sociale, care prevede concentrarea eforturilor pentru soluţionarea problemelor social-politice ale societăţii moldoveneşti, a problemelor capabile să ne unească, să readucă oamenilor încredererea în propria ţară. O agendă care ar prevedea renunţarea la idei, proiecte şi propuneri care ar duce o sciziune şi mai mare în ţară, care ne separă în “ai noştri” şi “ai voştri”, în patrioţi şi trădători.

Astăzi procesul de reformă, de transformare a ţării după modelul european este din nou ameninţat, societatea este implicată în dispute care vizează evenimentele trecutului. Iniţiativa preşedintelui parlamentului, preşedinte interimar Mihai Ghimpu referitor la 28 iunie, problematica însemnelor comuniste, revizuirea legislaţiei care vizează principiile politicii naţionale în Moldova din nou au exploadat societatea şi au separat oamenii, ne-au distras atenţia de la probleme importante legate de modernizarea ţării şi depăşirea crizei politice.

Acţiunile hotărâte ale Partidului Democrat au oprit deraparea periculoasă a Moldovei în haos şi confruntare. Graţiei poziţiei principiale şi intransigente PDM a reuşit evitarea discuţiilor şi deciziilor riscante pentru pacea şi concordia naţională, pentru stabilitatea ţării.

Este relevant că aceste acţiuni ale PDM pentru păstrarea păcii şi liniştii în ţară sunt supuse unor atacuri vehemente şi sincronizate din dreapta şi din stânga în egală măsură. Atacurile vin din partea celor carora nu le este pe plac dezvoltarea, iar războiul le vine bine. Dreapta acuză PDM că nu este suficient de drept, iar stânga că nu este suficient de stânga. Iar ideea că PDM este categoric împotriva oricăror manifestaţii de extremism, indiferent de sursă, îi aduce în prag de furie pe oponenţii noştri. Aceasta probează poziţia PDM care presupune eforturi pentru schimbarea priorităţilor, pentru consolidarea societăţii pentru concentrarea potenţialului naţional pentru soluţionarea problemelor economico-sociale, indiferent de rezistenţa opusă de radicali.

PDM deja s-a obişnuit cu atacurile din partea partidelor liberale şi a încetat să mai reacţioneze la acestea. Am demonstrat în fapte că suntem un partener de încredere, uneori prea de încredere, iar toate acuzaţiile în adresa noastră sunt nişte fantezii ale susţinătorilor exaltaţi ai partidelor liberale. Trebuie să mai spunem că nimeni nu are dreptul să uite că schimbarea din 2009, crearea unei alianţe proeuropene majoritare în parlament, începutul modernizării ţării, toate acestia s-au produs graţie poziţiei PDM şi a liderului partidului Marian Lupu. Nimeni nu poate anula aceste realizări ale democraţilor.

Dacă ne referim la atacurile din partea conducerii PCRM, atunci în ultimul timp acestia au căpătat un caracter deosebit de inginios. PDM este acuzat de toate păcatele, că nu este o formaţiune de stânga, că nu a unificat societatea, că este responsabilă cel mai mult de ce se întâmplă în ţară, etc. Aceasta în condiţiile în care PCRM uită să spună că Mihai Ghimpu a devenit preşedinte interimar cu mâna comuniştilor. Tocmai PCRM l-a instalat pe Mihai Ghimpu în cea mai înaltă funcţie din stat refuzând să voteze candidatura pentru funcţia de preşedinte. Tocmai PCRM a dus ţara în criză politică, într-un nou ciclu electoral, refuzând să participe la formarea structurilor puterii de stat.

S-a ajuns la ceia că urmaşii honekker-ilor, kadar-ilor şi gusac-ilor, reprezentanţi ai Stângii europene, ai unei mişcări marginale, de stânga radicale, puţin importante şi cu o pondere minimă pe arena internaţională, comuniştii moldoveni ne măsoară după principiile şi idealurile internaţionalei Socialiste. Una dintre cele mai puternice familii politice, paridele social şi social-democratice din lume au apreciat eforturile şi potenţialul PDM, decizând acceptarea PDM cu statut de membru cu drepturi depline în Internaţională Socialistă. Această decizie a fost luată fără consultarea comuniştilor moldoveni, părerea cărora nu interesează pe nimeni.

La fel de puţin ne interesează părerea “teoreticienilor” mişcării de stânga de la PCRM care discută despre gradul de “stângizm” al PDM. Despre politicile de stînga ale PCRM vorbesc rezultatele celor opt ani de guvernare, şi anume averile de miliarde ale liderului comunist, ale membrilor familiilor lui şi ale apropiaţilor, măsuri antisociale care au dus la exodul masiv al oamenilor, reformelor antisociale economice despre care vorbesc însuşi comuniştii (scrisoarea lui V Stepaniuc catre I Dodon), sărăcia, şomajul, degradadarea justiţiei, corupţia totală. Dacă aceste lucruri înseamnă politică de stânga, atunci pe întreg segmentul de stînga local şi internaţional, PCRM este unic în acest sens.

Pe acest fundal, incapacitatea acestui partid de a efectua reforme interne, de a se moderniza, de a asigura o schimbare decentă a generaţiilor în conducerea formaţiunii, trezesc îngrijorare. PCRM acuză PDM că ar susţine unitatea AIE. NU excludem că într-o coaliţie din partide apropiate din punct de vedere al doctrinei, PDM s-ar simţi mai conformtabil. Dar unde sunt aceste formaţiuni ideologic apropiate? PCRM? Să întrebăm oamenii, societatea dacă vrea revenirea partidului comuniştilor nereformat în frunte cu Vladimir Voronin la putere? Multi vor revenirea la trecut, la ura animalică faţă de cei care gândesc altfel din interiorul ţării şi de peste hotare, la jafuri în masă şi la sărăcire totală? Să ne întrebăm dacă vrem să fim conduşi de un partid de stânga cum este PCRM? Sau vrem ca în ţara noastră fiecare familie, fiecare om să aibă o şansă pentru o viaţă mai bună? Întrebarea este una retorică.

Tocmai pentru aceasta, pentru ca să nu privăm Moldova de şansa de modernizare, pentru şansa unei vieţi mai bune, Partidul Democrat va depune eforturi pentru încetarea războiului politic. Lucru pentru consolidarea societăţii, pentru depăşirea diferenţelor din minţi şi suflete. Tocmai pentru aceasta vom fi tari pe poziţii şi vom critica intransigent colegii din Alianţă, vom implica opoziţia în procesul de conducere a ţării.

Pe această cale nu ne vor împiedica nici atacurile din stânga, nici atacurile din dreapta! Moldova are nevoie de pace şi linişte pentru o dezvoltare. pentru pace şi linişte în numele dezvoltării a pledat, pledă şi va pleda Partidul Democrat din Moldova!

Sursa: www.pdm.md

PDM a cerut convocarea de urgenţă a AIE, axată pe iniţiativele preşedintelui interimar al ţării Comunicatul serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova cu ocazia comemorării a 506 ani de la trecerea în nefiinţă a Marelui Voievod Ştefan cel Mare