Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Comunicatul serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova cu ocazia comemorării a 506 ani de la trecerea în nefiinţă a Marelui Voievod Ştefan cel Mare

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 iulie 2010
Partidul Democrat din Moldova

Aducîndu-i astăzi omagiu Marelui Domnitor, este de remarcat că Ştefan cel Mare ne-a lăsat cea mai preţioasă moştenire — Ţara Moldovei. Anume noi sîntem acei urmaşi despre care Ştefan cel Mare a spus că “Moldova nu e a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri”. Din această cauză, anume noi sîntem împovăraţi de marea responsabilitate de a păstra Ţara, de a-i apăra destinele, trecutul şi viitorul, valorile ei eterne, aspiraţiile cetăţenilor, cultura şi spiritualitatea, tradiţiile naţionale, bazate pe ideea unităţii civice a tuturor etniilor conlocuitoare.

Generaţiilor de astăzi le revine misiunea de a păstra pacea socială ca pe o condiţie indispensabilă a dezvoltării şi modernizării europene a ţării. Este nevoie să urmăm exemplul lui Ştefan cel Mare, care prin efort, clarviziune şi iubire de ţară a dat Moldovei maximă stabilitate şi independenţă.

Clasa politică din Moldova trebuie să însuşească principala lecţie a istoriei noastre multiseculare de la Marele Voievod încoace: fără o reformă cardinală a culturii clasei politice, marcate astăzi de trufia unui boierism arogant, de o psihologie îngustă de clan, de interese flotante şi conjuncturale nu este posibilă ascensiunea istorică a Moldovei şi nu au sorţi de izbîndă încercările de o moderniza ţara şi vatra moştenită.

Dacă Marele Voievod a trecut prin 47 de războie pentru a le transmite urmaşilor o ţară în care cetăţenii să aibă un trai decent şi o viaţă demnă, actuala clasă politică urmează să poarte încă o bătălie, poate la fel de importantă, o bătălie morală. Memoria Marelui Voievod le impune politicienilor responsabili o misiune grea, cea de a pune capăt interminabilului război politic din ţara noastră, de a consolida societatea şi de a folosi întregul său potenţial pentru a moderniza Moldova, pentru a-i oferi o perspectivă istorică clară, de stat dezvoltat şi prosper alături de celelalte ţări europene.

Ştefan cel Mare ne-a lăsat un exemplu demn de urmat cu sfinţenie: el a pus iubirea patriei mai presus ca iubirea tronului său! Ştefan cel Mare este un simbol al moldovenilor pentru libertate, independenţă şi speranţă în viitor. Personalitatea nemuritoare a voievodului moldovean va ramîne de-a pururi în sufletele moldovenilor, care-i omagiază cinstea, curajul şi patriotismul exemplar.

Serviciul de presă PDM

Comentariul serviciului de presă al Partidului Democrat din Moldova PDM pledează pentru menţinerea licenţierii instituţiilor de învăţământ private