Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Decalaraţia lui Marian Lupu în legătură cu semnarea acordului de colaborare cu Rusia Unită

|versiune pentru tipar||
PDM / 17 septembrie 2010
Partidul Democrat din Moldova

În urma evenimentului de ieri, de la Moscova, unde a avut loc semnarea acordului de parteneriat politic între PDM şi Rusia Unită, al cărui conţinut l-am prezentat public, doresc să vă prezint consideraţiile PDM, şi ale mele în calitate de preşedinte al PDM, cu privire la contextul şi consecinţele acestui acord:

  1. Avem nevoie de o viziune consensuală în relaţia cu Rusia, şi nu de una conflictuală; acesta este practic mesajul principal în urma semnării acordului politic;
  2. Republica Moldova nu poate ignora, şi nu va ignora Rusia! Geografic, politic, economic, Chişinăul este obligat să aibă relaţii bune cu Moscova; orice politician moldovean care susţine altceva, sau nu înţelege sau nu vrea să-nţeleagă interesul naţional al Moldovei.
  3. Dacă vrem bunăstarea cetăţenilor Moldovei, trebuie să fim pragmatici şi constructivi! Rusia este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, şi în condiţiile înrăutăţirii situaţiei economice globale şi a fragilităţii structurii exporturilor Republicii Moldova, este imperativ necesar ca liderii politici responsabili să militeze pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi nu deteriorarea relaţiilor politice cu Rusia. Numeroşi cetăţeni moldoveni studiază sau muncesc în Federaţia Rusă, iar ocrotirea intereselor lor nu poate fi realizată în lipsa unor relaţii cordiale.
  4. Moldova reprezintă, din punct de vedere geopolitic, un pod între Uniunea Europeana şi Rusia, şi trebuie nu numai să ne asumăm asta, dar să si valorificăm această oportunitate.
  5. Relaţiile cu Federaţia Rusă pot fi mutual benefice! Este posibil ca Moldova să acţioneze suveran, eficient şi independent în relaţiile internaţionale şi să întreţină în acelaşi timp relaţii cordiale cu toţi vecinii sau partenerii săi, mutual benefice din punct de vedere politico-economic. Dezvoltarea economică se poate realiza şi fără a sacrifica interesele de politică externă, dar pentru asta e nevoie de politicieni maturi, profesionisti si responsabili, care ştiu să considere importanţa unei relaţii privilegiate, mai ales cu o mare putere, cum e Rusia!

Referitor la politica noastră externă:

Din nefericire politica noastră externă nu e făcută pentru cetăţeni, ci pentru interesele celor care sunt în funcţii. S-a vorbit prea mult şi neproductiv doar despre teme precum problema transnistreană sau chiar despre iluzia unificării cu România, dar s-a uitat de partea economică şi pragmatică a politicii externe. Politica externă nu este ceva abstract, ci este la fel ca politica internă: ne luptăm pentru protejarea cetăţenilor noştri şi pentru aducerea bunăstării aici, acasă. Iar interesele cetăţenilor R. Moldova sunt legate atât de Europa cât şi de Rusia. Noi, politicienii trebuie să ţinem cont de asta, în primul rând.

Trebuie să fim pragmatici, fiindcă suntem pe cont propriu. E anul 2010 şi Europa şi lumea sunt în profunda criză economica. Azi, UE este încă prea departe. Azi din păcate, România se afundă din ce în ce mai mult în criză. Tot azi, Rusia e preocupată şi ea mai mult de propriile probleme. Suntem pe cont propriu. Ce facem? Aşteptăm ca Traian Băsescu să îşi refacă capitalul de încredere în Romania, pentru a veni apoi în ajutorul nostru? Aşteptăm ca europenii să inteleaga că suntem importanţi la graniţa de est a UE? Aşteptăm ca ruşii să aducă bani în Republica Moldova, fără ca nimeni să le propună ceva concret şi constructiv? Nimic din acestea nu se va întâmpla dacă noi nu devenim, în sfârşit, pragmatici. Dacă ne construim viitorul doar aşteptându-i pe alţii, viitorul va trece pe lângă noi.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu: exportul de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă va fi deblocat în scurt timp Marian Lupu a discutat cu Ambasadorul Rusiei la Chişinău