Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: Moldova trebuie să beneficieze de un salt economic calitativ

|versiune pentru tipar||
PDM / 24 septembrie 2010
Partidul Democrat din Moldova

La această etapă, Republica Moldova trebuie să asigure o creştere economică calitativă şi să majoreze competitivitatea, a declarat preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, la o conferinţă prelijuită de Ziua profesională a Economistului. Manifestarea a fost organizată de Ministerul Economiei şi Comerţului.

“Am onoarea să mă atribui acestei categorii profesionale. Am început să lucrez în calitate de traducător la Ministerul Economiei, încă în îndepărtaţii ani 90. Consider că anume atunci, Moldova a ales calea corectă — spre economia de piaţă”.

În discuţiile cu participanţii la forum, printre care şi ex-miniştrii Economiei începând cu anul 1989, Marian Lupu a afirmat că “greşeala unui medic afectează un singur om, în timp ce după o eroare a unui manager-economist, are de suferit, uneori, întreaga societate”.

“Sunteţi buni profesionişti, care îşi cunosc meseria. Judec despre aceste lucruri ţinând cont că Moldova, doar în memoria mea, a trecut peste două crize — în 1998 şi în 2009–2010. Abilitatea de a găsi reţete de administrare anume în astfel de situaţii este arhi-importantă, necesară şi responsabilă. Economiştii din Moldova, în opinia mea, au făcut faţă acestor situaţii”.

“Am reuşit atunci să avem acces la resursele donatorilor internaţionali. Şi acest lucru este foarte important întrucât vorbeşte despre recunoaşterea ţării şi a capacităţilor înalte ale economiştilor de aici”, a adăugat liderul democrat.

Marian Lupu sugerează însă că nu trebuie să ne oprim aici.

“Moldova a demonstrat ritmuri pozitive de creştere între anii 2000–2008. Creşterea medie anuală era de circa 6% şi acesta este un indicator destul de bun. Dar nu trebuie să uităm că anume calitatea creşterii trebuie să se majoreze odată cu potenţialul de producere. Baza legală şi mediul fiscal trebuie să stimuleze antreprenoriatul. Anume aceste teze sunt confirmate de economiştii renumiţi. Şi astfel putem rezolva chestiunile strategice ale ţării. Reintegrarea muncitorilor migranţi, diversificarea structurii economiei şi a sferei sociale, transformarea Moldovei în cel mai scurt timp într-un stat civilizat european — acestea sunt priorităţile!”.

Sursa: www.pdm.md

Deputaţii PD au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului pentru că nu le-a fost acceptat proiectul de lege de indexare a pensiilor Marian Lupu: Bulgarii din Moldova sunt patrioţii acestei ţări