Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: “Scandalul în jurul Moldtelecom şi BEM a fost provocat pentru a distrage atenţia societăţii de la evenimente mai importante. Se încearcă distrugerea AIE”

|versiune pentru tipar||
PDM / 26 februarie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Scandalul provocat în jurul Moldtelecom-ului şi Băncii de Economii a fost iniţiat de către PLDM cu scopul de a distrage atenţia societăţii de la unele evenimente importante şi de a transpune responsabilitatea comună pentru problemele economice, asumată în programul de guvernare al AIE, pe umerii unei componente a alianţei, în contextul viitoarelor alegeri locale generale.

Biroul executiv politic al Partidului Democrat, întrunit sămbâtă în şedinţă extraordinară, a ajuns la această concluzie, pornind de la premisa că probleme respective puteau şi trebuiau să fie discutate în cadrul mecanismelor prezente în Acordul de constituire a Alianţei, inclusiv prezidiul Guvernului, şedinţe de lucru, Consiliul Alianţei, şedinţele Alianţei. “Deşi săptămâna aceasta AIE s-a întrunit în mai multe şedinţe, PLDM nu a abordat aceste probleme, premierul iniţiind o scrisoare în care se aduc acuzaţii în adresa Partidului Democrat. În plus, decizia de majorare a tarifelor, anunţată de către Moldtelecom încă în decembrie 2010, a fost susţinută în unanimitate de Consiliul întreprinderii, inclusiv de reprezentantul PLDM”, a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu, după şedinţă.

Preşedintele Partidului Democrat a ţinut să menţioneze că “subiecte mai dificile şi sensibile sunt în zona de activitate a fiecărui partid din componenţa AIE şi divizarea acestora strict pe linie de partid reprezintă o abordare neproductivă, or Guvernul este o echipă”.

Potrivit lui Marian Lupu, există temei de a presupune că în spatele acestei situaţii se ascund interese electorale. “PLDM, care se arată nemulţumit de rezultatele negocierilor şi de Acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană, încearca o presiune asupra Partidului Democrat în eventualitatea punerii întrebării de renegociere a unei părţi componente a acestui acord, inclusiv ce ţine de alegerea şefului statului. Aceasta în situaţia în care negocierile de formare a alianţei au fost consensuale. Nimeni nu i-a împiedicat să poarte negocieri cu PCRM. Însă, odată ce a fost semnat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, acesta trebuie respectat şi nu încerci să răstorni barca din mers”, a specificat Marian Lupu.

“Nu pot sa susţin cu certitudine, dar am putea să admitem că este vorba de un element, de o tactică pentru distrugerea actualei alianţe şi formarea unei noi coaliţii, mai devreme sau mai târziu. Această concluzie rezidă din recentele declaraţii privind aşa numita soluţie tehnică pentru alegerea preşedintelui”, a declarat preşedintele PDM.

“Dacă este să vorbim de o soluţie tehnică, aceasta trebuie să fie discutată între Alianţă, pe de-o parte, şi opoziţie, pe de altă parte. Nu trebuie să fie o discuţie dintre opoziţia parlamentară şi o componentă a Alianţei de Guvernare. Altminteri, această soluţie tehnică se arată a fi ca o înţelegere politică”, a conchis Marian Lupu.

Liderul democrat a mai spus că, până nu demult, nu a ştiut despre întâlnirile pe care le-a avut Vladimir Filat şi Vladimir Voronin, iar conţinutul discuţiilor continuă să fie o taină.

Sursa: www.pdm.md

Organizaţia de Femei a PDM pledează pentru dublarea numărului femeilor promovate la posturi eligibile în alegerile locale generale din 2011 Marian Lupu: “AIE nu are alternativă”