Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Moldova între gîndire social-democrată şi crez european

|versiune pentru tipar||
PDM / 10 martie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Europa are nevoie de o nouă gîndire, mai renovată decît cea stabilită la Congresul PES (2006) de la Porto propusă în proiectul politic: “Noua Europă Socială”, una în care social-democraţia este mult mai pragmatică în raport cu realitatea continental şi mondială. Comunicarea politică dintre partidele social-democrate vin să susţină nu doar actori şi partide, ci vin să dea calitatea Republicii Moldova şi noii generaţii de tineri.

La Chişinău, pe data de 10 martie, în incinta hotelului Codru, a avut loc întîlnirea dintre liderii PSD, Romania, Victor Ponta, preşedinte PSD, Titus Corlăţean, senator, preşedintele comisiei pentru politică externă din Sentatul român, Cătalin Ivan, europarlamentar, Tudor Panţiru, deputat şi Cristi Rizea cu liderii TD PDM. La întrunire a participat, Oleg Tulea, vicepreşedinte PDM şi Victor Zubcu, Preşedinte TD PDM.

În cadrul întîlnirii tinerii au abordat mai multe teme: politcă externă, relaţia dintre România şi Republica Moldova, promovarea şi construcţia unei noi clase politice tinere (cazul TSD şi PSD), realitatea şi problemele cu care se confruntă cetăţenii din Republica Moldova pentru redobîndirea cetăţeniei române, dimensiunea politică şi statutară a promovării gender, construcţie de partid şi nu în ultimul rînd expertiză şi viziunea româna a procesului de integrare europeană.

Colaborarea între TSD şi TD începe din 2003, urmată de semnarea unui acord între organizaţii ., Victor Ponta a meţionat că era mai bine la organizaţia de tineret decit la partidul mare în contextul noii abordări de care trebuie să dispună o organizaţie de tineret pentru a deveni competivă cu seniorii pentru spaţiul public şi conducerea de partid.

Tema social-democraţiei a fost subiectul central a discuţiilor în care s-a punctat atît necesităţile unei viziuni pragmatic cît şi importanţa nucleului social pe care trebuie să insiste partidele de profil social-democrat.

Conducerea PSD-ului a subliniat necesitatea unui dialog pragmatic dintre Bucureşti şi Chişinău bazat pe inters şi politici raţionale, mai puţin pe sentiment şi teme hazardate. Romania şi Republica Moldova vor depăşi neîţelegerile în contextual Uniunii Europene. România este şi continuă să rămînă suportul numărul unu pentru Republica Moldova în contextual integrării europene.

PDM şi PSD, ca şi TD şi TSD rămîn să dezvolte şi aprofundeze colaborarea dintre organizaţii la nivel de structure interne şi organizaţii teritoriale.

Sursa: www.td.md

Vlad Plahotniuc şi Victor Ponta au conturat perspectivele colaborării Partidului Democrat din Moldova cu Partidul Social Democrat din România Cca 4500 de membri ai partidului Moldova Unită au anunţat aderarea la PDM