Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Bunăstare şi Influenţă pentru TINERI. Manifestul Politic TD-CHIŞINĂU

|versiune pentru tipar||
PDM / 16 mai 2011
Partidul Democrat din Moldova

MANIFESTUL, viziunea, pasiunea şi convingerea Tineretului Democrat pentru administrarea municipiului Chişinău

Cine suntem?

Tineretul Democrat este organizaţia de tineret a Partidului Democrat din Moldova. Organizaţia teritorială Chişinău a TD are peste 2000 de membri care locuiesc, studiază şi acumulează noi experienţe alături de prieteni şi colegi în toate sectoarele şi suburbiile municipiului Chişinău.

Ce dorim?

Tineretul Democrat consideră că E TIMPUL pentru o nouă relaţie dintre administraţia capitalei şi tînăra generaţie, pentru angajamente serioase ale Primarului General şi Consiliului Municipal faţă de tinerii care constituie o treime din populaţia Chişinăului. Prin acest Manifest Tineretul Democrat îşi reafirmă angajamentul ferm să contribuie, prin implicarea activă a membrilor săi, la soluţionarea celor mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii locuitori ai capitalei în CINCI domenii strategice.

1. E TIMPUL să creăm locuri de muncă pentru tineri

În ultimii 10 ani şomajul în rîndul tinerilor a atins proporţii îngrijorătoare. Fiecare al patrulea tînăr nu dispune de un loc de muncă, iar majoritatea celor care au unul, nu îl consideră decent. Această problemă este îndeosebi acută în capitală, cel mai mare centru universitar al ţării. În lipsa unui loc de muncă, tinerii absolvenţi preferă să emigreze, astfel alimentînd riscul creării unei generaţii de tineri fără abilităţi de lucru care pot contribui la creşterea economică şi implicit la îmbunătăţirea condiţiilor de trai.

Tinerii Democraţi consideră că tuturor tinerilor trebuie să li se ofere oportunitatea de a acumula experienţă de muncă în administraţia publică locală, inclusiv în întreprinderile municipale. Credem că anume primăria municipiului Chişinău şi instituţiile subordonate acesteia sunt locul în care tinerii pot aduce o contribuţie substanţială, prin idei noi şi abordări inovative de management public. Tineretul Democrat va promova acordarea de facilităţi fiscale agenţilor economici din municipiu care vor crea locuri de muncă pentru tinerii specialişti, inclusiv pe termen scurt pentru studenţi.

2. E TIMPUL locuinţelor accesibile tinerilor

Tinerii îşi doresc să dispună de o locuinţă decentă indiferent dacă sunt studenţi sau absolvit facultatea. Condiţiile din căminele studenţeşti sunt departe de a fi acceptabile pentru crearea unei ambianţe favorabile studiilor într-o instituţie de învăţămînt superior. De asemenea, pentru mulţi tineri este inimaginabilă achiziţionarea unei locuinţe cu forţe proprii.

Prin intermediul reprezentanţilor săi în administraţia municipală, Tineretul Democrat va încuraja dezvoltarea unor parteneriate publice-private pentru construirea unor cămine private accesibile studenţilor. Primăria capitalei trebuie să aibă o implicare mai mare în modernizarea campusurilor universitare prin modernizarea infrastructurii aferente, inclusiv prin îmbunătăţirea accesului la internet şi amenajarea de facilităţi aferente pentru studiu, socializare şi petrecere a timpului liber. Tineretul Democrat va pleda pentru instituirea unei linii bugetare distincte în bugetul municipal destinate acoperirii dobînzii la creditele perfectate de tineri pentru achiziţionarea unei locuinţe.

3. E TIMPUL diversificării oportunităţilor pentru tineri

Noi avem convingerea că universităţile reprezintă veritabile motoare de dezvoltare a comunităţilor în care sunt localizate. Chişinăul ar trebui să devină un centru regional al inovaţiei şi oportunităţilor pentru tineri. Din acest considerent vom contribui la atragerea de finanţări internaţionale pentru dezvoltarea unor programe de cercetare în universităţile din municipiu, cu implicarea studenţilor, care să rezulte în produse utile pentru municipalitate. Acestea se vor axa pe, dar nu se vor limita la, instrumente de e-guvernare locală care să permită prestarea unor servicii publice în mediul online, fără să fie necesară deplasarea cetăţenilor la primărie sau la pretura de sector. Cu ajutorul partenerilor noştri externi, vom identifica posibilităţi pentru efectuarea practicii de către studenţi în ţările membre ale Uniunii Europene. Tineretul Democrat crede că digitalizarea bibliotecilor din municipiu care să ofere acces online instantaneu la literatura de studiu pentru un număr mai mare de studenţi trebuie să fie o prioritate majoră pentru următorul mandat al aleşilor locali.

Una din restanţele administraţiei publice locale din capitală este lipsa accesului tinerilor la servicii de consultanţă în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial, considerîndu-se eronat că aceasta ar trebui să fie o preocupare exclusivă a Guvernului. Tineretul Democrat va promova posibilitatea extinderii programelor de susţinere a tinerilor antreprenori şi asupra afacerilor iniţiate în capitală, deoarece multe întreprinderi deschise aici dezvoltă ulterior extensiuni teritoriale.

4. E TIMPUL ca tinerii să ducă un mod sănătos de viaţă

Tineretul Democrat consideră că există un gen de sport potrivit fiecărui tînăr şi constată că există o necesitate fundamentală pentru creşterea accesibilităţii tinerilor la facilităţi sportive şi de petrecere a timpului liber (stadioane şi terenuri de sport, bazine de nataţie, săli sportive, centre culturale şi de agrement). Pentru moment, majoritatea facilităţilor care există nu reprezintă proiecte ale municipalităţii. Acestea fie aparţin universităţilor sau sunt private şi majoritatea tinerilor din capitală nu-şi pot permite financiar un abonament pentru ele. Noi vom promova creşterea numărului de oferte pentru practicarea sportului din contul municipalităţii sau prin iniţiative public-private. Considerăm că accesul tinerilor la oportunităţile de practicare a sportului trebuie să fie subsidiate din bugetul municipal. De asemenea, susţinem crearea condiţiilor pentru o ofertă mai largă decît genurile de sport practicate tradiţional în Chişinău.

Tineretul Democrat va acţiona în vederea amenajării unor piste pentru biciclişti care să înlăture handicapul actual de nesiguranţă în trafic şi va urmări să transforme toate parcurile din capitală în zone cu Wi-Fi gratuit.

5. E TIMPUL implicării plenare a tinerilor în procesul decizional local

Tinerii Democraţi vor promova pe toate căile posibile alocarea unei cote crescînde tinerilor în toate structurile municipale. Tineretul Democrat va pleda ca toate funcţiile publice vacante din administraţia municipală să fie ocupate prin concursuri publice, mediatizate pe larg în mediile studenţeşti şi de tineret. Deoarece puterea exemplului este una din cele mai eficiente metode pentru promovarea tinerilor, Partidul Democrat din Moldova a inclus mai mulţi membri ai Tineretului Democrat pe locuri eligibile în lista candidaţilor pentru Consiliul Municipal Chişinău.

Implicarea plenară a tinerilor în administrarea capitalei este firească avînd în vedere că aceştia reprezintă circa o treime din alegători. Tinerii se aşteaptă ca serviciile publice municipale să fie transparente, interactive şi uşor accesibile şi pot contribui direct la îmbunătăţirea managementului public. Tinerii doresc ca iniţiativele administraţiei municipale care le afectează vieţile să fie consultate de fiecare dată cu ei, inclusiv în cadrul unui Consiliul Municipal de Tineret cu statut consultativ pe lîngă Primarul General al capitalei. Credem că beneficiul din aceste consolidări va fi multual, deoarece va produce un schimb de informaţii şi idei pentru dezvoltarea municipiului.

Tinerii Democraţi sunt de părere că procesul educaţional trebuie să fie în afara politicii şi vor încuraja realizarea unei autonomii universitare autentice în toate instituţiile de învăţămînt superior din capitală.

Tineretul Democrat consideră că este necesară o viziune pe termen lung a administraţiei Chişinăului privind rolul şi soluţiile pentru problemele cu care se confruntă tinerii locuitori ai capitalei. Tineretul Democrat îşi asumă angajamentul în acest sens de a participa la eleboraborarea consultativă şi implementarea unei Strategii Municipale de Tineret.

Sursa: www.td.md

Conferinţa a III-a Municipală a Organizaţiei de Tineret a Patidului Democrat din Moldova Minicampionatul de kickboxing