Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian LUPU a comentat într-un briefing la reşedinţa de stat atacul de astăzi al Fracţiunii PLDM împotriva colegilor din AIE

|versiune pentru tipar||
PDM / 28 iunie 2011
Partidul Democrat din Moldova

Domnul LUPU şi-a exprimat convingerea că motivaţia acestui atac frontal porneşte de la faptul că reprezentanţii PDM în Guvern, la ultima şedinţă a Executivului au refuzat să susţină adoptarea în secret a concepţiei de reformă în domeniul educaţiei. Argumentul ţine de altceva decât de faptul de-al cui e Ministrul Educaţiei, ţine de riscul ca mii de pedagogi să fie disponibilizaţi, dar aceste riscuri ar urma să fie discutate cu societatea, inclusiv pentru a pregăti şi oferi garanţii sociale.

Partidul Democrat, prin liderul său, a reiterat angajamentele luate în cadrul AIE de asumare comună şi responsabilă a reformelor structurale, care au şi efecte foarte sensibile pentru sectoarele pe care le vizează, aşa cum s-a procedat anterior.

Marian LUPU a apreciat drept salutabilă ofensiva împotriva corupţiei, dar drept foarte periculoasă promovarea ei sub umbrelă politică şi cu ţinte politice. Aceste aspecte şeful interimar al statului le-a discutat recent şi la întâlnirea cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Atacul frontal din partea PLDM, mai degrabă, reprezintă tactica de a crea o debandadă post-electorală pentru a tergiversa semnarea în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană a unui acord de creare a coaliţiilor locale şi de partajare a funcţiilor de preşedinţi de raion, consideră Preşedintele PDM. El explică în acest fel şi plecarea din ţara a lui Vlad Filat într-o perioadă în care este în toi convocarea de către CEC a noilor componenţe ale consiliilor raionale. Marian Lupu a prezentat proiectul de acord pregătit de PDM, care urma să fie propus la Consiliul AIE (CAIE) convocată pe 27 iunie, dar compromisă prin refuzul de a se prezenta al liderului PLDM.

(Extras din Acordul AIE 2: “Din CAIE fac parte de drept preşedinţii partidelor…, un reprezentant al fracţiunilor parlamentare şi un reprezentant din Guvern din fiecare partid”)

De asemenea, Liderul PDM a avansat şi ipoteza, că, după ce alegerile locale generale au echilibrat raportul de forţe politice, iar Comisia de la Veneţia a venit cu recomandări, care arată că se poate găsi o soluţie la problema alegerii şefului statului, cineva este nefericit cu apariţia acestor premise de depăşire a crizei politice în Republica Moldova. Totuşi, Marian Lupu, a promis că va face un efort de a se situa la înălţimea responsabilităţilor de Preşedinte interimar al ţării şi Preşedinte al Parlamentului şi a chemat la calm şi la depăşirea tensiunilor din AIE.

Proiect

Acord privind formarea coaliţiilor de orientare democratică la nivel local în rezultatul alegerilor locale generale 2011

  1. Prezentul acord decide formarea coaliţiilor la nivel local în urma alegerilor locale generale 2011, adoptate de Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, în calitate de formaţiuni aflate la guvernare în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

  2. Obiectivul acordului este de a stabili criteriile şi mecanismele de formare a coaliţiilor de orientare democratică în consiliile administraţiei publice de nivelul unu şi doi, excluzând orice coaliţie cu exponenţii Partidului Comuniştilor, pentru a asigura funcţionarea puterii locale conform obiectivelor de modernizare şi europenizare a administraţiei publice din Republica Moldova.

  3. Criteriul de bază al acordului constă în susţinerea reciprocă, garantată şi echitabilă, a formaţiunilor membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană în procesul de formare a coaliţiilor şi de partajare a funcţiilor de conducere şi a responsabilităţilor la nivel local.

  4. Alte criterii necesare pentru consolidarea potenţialului democratic local sunt:

    • respectarea principiilor democratice şi a votului tuturor alegătorilor ca principiu de bază în luarea deciziilor de interes public la nivel local;
    • caracterul deschis al coaliţiilor locale pentru toţi consilierii cu viziuni democratice, care nu reprezintă Partidul Comuniştilor sau alte forţe radicale;
    • autonomia echipelor locale în ce priveşte formarea coaliţiilor de orientare democratică, cu condiţia respectării prevederilor prezentului Acord şi a anexelor sale.
  5. Formarea coaliţiilor la nivel local va respecta prevederile şi formele de conlucrare în consilii, prevăzute de cadrul normativ, şi anume coaliţia se va crea între fracţiuni şi consilieri neafiliaţi, dacă e cazul. Exponenţii partidelor membre ale AIE se vor convoca în şedinţele de inaugurare stabilite de CEC, dar vor lua deciziile de alegere a organelor de conducere numai după semnarea acestui Acord.

  6. Distribuţia funcţiilor de Preşedinte de raion se bazează pe raportul general dintre rezultatele partidelor membre ale AIE la alegerile consilierilor raionali şi pe faptul că alegerea necesită susţinerea reciprocă a fracţiunilor acestora în toate consiliile raionale. Astfel, PLDM urmează să fie susţinut pentru a promova 13 preşedinţi de raioane, PD — 9 şi PL — 4, urmând ca distribuţia concretă să fie negociată şi fixată într-o anexă specială la prezentul Acord.

  7. Excepţie de la prezentul Acord pot fi doar consiliile locale în care exponenţii forţelor de orientare democratică au mandate insuficiente pentru a forma majoritatea, dar ele se pot uni ca şi opoziţie.

Sursa: www.pdm.md

Declaraţia deputatului PDM, Andrian CANDU Membrii fracţiunii PDM au semnat petiţia Publika TV pentru responsabilizarea deputaţilor să respecte programul de lucru al Parlamentului în semn de solidarizare cu cetăţenii Republicii Moldova