Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Declaraţiile unui grup de deputaţi ai fracţiunii PDM

|versiune pentru tipar||
PDM / 30 iunie 2011 | 
Partidul Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova nu se dă la o parte. Dimpotrivă — insistă să avem discuţii corecte, autocritice şi să ne asumăm public responsabilităţile tuturor reformelor, cât de grele n-ar fi, în cadrul AIE!

Cu acest mesaj consolidat au venit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, un grup de deputaţi ai fracţiunii PDM, care au evidenţiat că Republica Moldova are şanse de a învinge corupţia, contrabanda, evaziunea fiscală numai dacă partidele de la putere vor lupta unit cu aceste fenomene. Altfel, potrivit lor, toate escapadele întreprinse de către colegii de alianţă reprezintă doar o mimare a acestui proces.

Vicepreşedintele fracţiunii, Igor Corman, a declarat că ultimele atacuri, lansate de către colegii din PLDM, se înscriu într-un comportament al cărui scop real este greu de înţeles. “Ce urmăresc ei prin acest comportament? Să fie creată o atmosferă în care va fi imposibilă alegerea Preşedintelui Republicii Moldova şi atunci să arunce ţara din nou în alegeri anticipate? Să fie denigraţi partenerii de Alianţă pentru a putea după aceea justifica o coaliţie cu PCRM, care deja ştim că şi-a propus serviciile văzând comportamentul celor de la PLDM? Aceasta ar fi în cazul în care ei au decis să rupă Alianţa pentru Integrare Europeană. Sau poate să sustragă atenţia de la unele interese vizibile, de la problemele în unele structuri, pe care le conduc şi, principalul, de la unele reforme promovate de Guvern, dar care sunt foarte dureroase pentru societate, pentru anumite grupuri de cetăţeni? Poate este vorba, mai simplu, doar de PR-ul ieftin cu care ne-a obişnuit deja liderul PLDM?”, a opinat Igor Corman. “Constatăm şi eschivarea de la atingerea unui Acord în AIE privind coaliţiile democratice la nivel local — şi crearea unei debandade în acest proces responsabil. Acesta poate fi un scop al PLDM”, a precizat Corman.

Deputatul, Valeriu Guma, la rândul său, a menţionat că, deşi este greu de răspuns acestor întrebări, un lucru este evident. Astfel, potrivit lui Guma, se constată exact acelaşi scenariu, după care Iurie Roşca, în 1999, a pornit campania “mâinilor curate” şi a distrus Alianţa pentru Democraţie şi Reforme împreună cu comuniştii şi a deschis drumul acestora spre Putere!

Vorbind despre poziţia PDM faţă de lupta cu corupţia şi alte reforme, Andrian Candu a remarcat că Partidul Democrat din Moldova şi deputaţii săi în Parlament îşi pot exprima chiar nemulţumirea faţă de faptul că Guvernul e prea încet şi ineficient în lupta cu fenomenele negative şi în pregătirea, promovarea şi implementarea reformelor.

“PDM insistă să accelerăm aceste procese, dar nu cineva să se autoînscrie în «eroi» încercând să creeze altora imagine negativă şi să tragă beneficii politice, de grup şi individuale”, a spus Candu.

Şi ca să fie constructivi şi să contribuie la acest proces de luptă cu corupţia, deputaţii PDM au propus spre examinare presei, organelor abilitate, colegilor din AIE, pentru început, câteva teme fierbinţi, inclusiv ce ţin de aplicarea de către combinatul de divinuri AROMA a unui contract de exclusivitate la exporturi la volume exorbitante. “Ceea ce am văzut că îl preocupă pe ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, este înglodarea acestei întreprinderi de stat în datorii, gajarea bunurilor la o mulţime de bănci, care poate duce la pierderea ei de către stat”, a declarat deputatul Vasile Botnari. “Ar fi interesant să aflăm circumstanţele în care director al combinatului de divinuri «Belâi Aist» a doua zi după alegerile locale a devenit candidatul PLDM la funcţia de primar de Bălţi, un oarecare Tonciuc”, a adăugat Botnari.

Alte întrebări, abordate de către deputaţii democraţi ţin de motivaţiia ce îl conving de doi ani pe Prim-ministrul, Vlad Filat, să păstreze monopolul şi preţurile la producerea plăcilor de înmatriculare auto, introdus încă în 2001, prin hotărâre de Guvern şi controlat astăzi e un oarecare Odobescu? De ce, tot în pofida aşa-numitei campanii de demonopolizare, Guvernul a introdus monopol la business-ul de LOTEREE, aruncând afară din Moldova unul dintre cei mai mari operatori privaţi din Europa în acest domeniu, un investitor din Grecia? Care este situaţia cu controlul unor operatori asupra importului de insulină, instaurat sub protecţia deputatului PLDM, ex-ministrul sănătăţi Hotineanu? Cum a reuşit compania BalcanFarma, patronată de un prieten de la Iaşi al premierului moldovean, să acrediteze la Agenţia Medicamentului în două luni 150 de denumiri de medicamente din China, oferindu-le intrare pe piaţa din Europa, pe când procedurile obişnuite durează până la un an sau doi?

“O să mai ajutăm cu teme LUPTA cu CORUPŢIA — astfel ca ea sa fie una pentru toţi, fără acoperiş politic şi să reprezinte un efort solidar al coaliţiei de guvernare”, a precizat Igor Corman.

La rândul său, deputatul Stella Jantuan, a ţinut să menţioneze retorica agresivă şi plină de ignoranţă a unor exponenţi ai puterii, inclusiv miniştri, consilieri de stat, în raport cu autorităţi ierarhic superioare în stat, de denigrare şi tentative de compromitere a instituţiilor statului.

“Este un fenomen condamnabil, inclusiv conform legii, şi foarte periculos pentru stabilitatea şi aşa fragilă a instituţiilor Puterii în Republica Moldova.

Dar, iarăşi ne întrebăm, oare întâmplător un ministru îl sfidează obraznic pe şeful statului, pentru că acesta şi-a pus public întrebări legitime despre soarta lucrătorilor din educaţie? Credem că face parte din aceiaşi stratagemă de provocare a unor reacţii dure, care să ducă la «ruperea» Alianţei pentru Integrare Europeană. Atragem atenţia societăţii”, a afirmat Stella Jantuan.

Sursa: www.pdm.md

Membrii fracţiunii PDM au semnat petiţia Publika TV pentru responsabilizarea deputaţilor să respecte programul de lucru al Parlamentului în semn de solidarizare cu cetăţenii Republicii Moldova Mai mulţi consilierii de la Călăraşi au aderat la Partidul Democrat