Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu: sunt două căi de lichidare a discordanţei dintre interesele politicienilor şi ale societăţii

|versiune pentru tipar||
PDM / 13 ianuarie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Avem două căi de lichidare a discordanţei dintre interesele corporative ale politicienilor şi interesele societăţii: revenirea la alegerea directă a preşedintelui de către alegгtori sau introducerea sistemului electoral mixt. Afirmaţia aparţine liderului PDM, preşedintelui interimar, Marian Lupu.

“Suntem o ţară cu sistem politic semiprezidenţial, iar preşedintele este votat de către deputaţi. Cei aleşi de popor nu execută întocmai voinţa celor care i-au ales şi se arată mai puţin receptivi la această susţinere din partea societăţii, avînd propriile interese corporative de partid. Şi, probabil, aceste interese nu prea vin în concordanţă cu interesele societăţii”, a explicat Marian Lupu.

“Acest lucru mă aduce la ideea că, pe viitor, trebuie schimbată situaţia. Şi aici avem două căi posibile ca să evităm asemenea discordii şi contradicţii dintre opinia politicienilor şi a partidelor şi cea a societăţii. Ori mergem pe calea revenirii la alegerea directă a şefului statului, dar, accentuez în mod special, pe această cale eu nu văd instituirea unui sistem clasic prezidenţial, fiindcă în condiţiile democraţiei tinere din Moldova e nevoie de un echilibru între Parlament, Preşedinţie, Guvern şi ar trebui să întărim sistemul semiprezidenţial, să menţinem acest echilibru pentru a evita dictatura mai deschisă sau mai deghizată.

Cea de a doua cale este să refacem sistemul electoral pentru a introduce un sistem mixt: o jumătate din deputaţii să fie aleşi conform sistemului majoritar, adică pe liste de partid, iar o altă jumătate să fie aleasă potrivit principiului uninominal, pe circumscripţii. Adică să candideze persoane fizice, reprezentînd şi anumite forţe politice, însă să vină în faţa alegătorului direct şi pe această cale legătura cu alegătorul şi responsabilitatea vor fi mult mai pronunţate”, a punctat liderul democrat.

Sursa: www.pdm.md

Valentina Buliga a fost decorată cu medalia comemorativă “Participant la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl — 25 ani” Bătrînii din Zîmbreni sunt alimentaţi la o cantină socială