Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Decizie finală: Preşedintele raionului Căuşeni a fost ales legal!

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 martie 2012
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele raionului Căuşeni, Ilie Gluh, reprezentant al Partidului Democrat din Moldova, a fost ales legal în funcţie. La această concluzie a ajuns Curtea de Apel Bender, care a examinat recursul Consiliului raional Căuşeni împotriva hotărârii Judecătoriei Căuşeni din 17 noiembrie 2011.

Examinând cererea de recurs înaintată de Consiliul raional Căuşeni, prin decizia sa din 7 martie 2012 Curtea de Apel Bender a anulat hotărârea Judecătoriei Căuşeni ca fiind ilegală şi a pronunţat o nouă hotărîre prin care a respins pretenţiile înaintate de consilierul Ion Ciontoloi ca fiind neîntemeiate.

Amintim că, prin hotărârea Judecătoriei Căuşeni din 17.11.2011, s-a dispus: 1) anularea deciziei nr.3/1 din 18.07.2011 “Cu privire la alegerea preşedintelui raionului”, prin care în funcţia de Preşedinte al raionului Căuşeni a fost ales consilierul Ilie Gluh; 2) restituţia părţilor la situaţia iniţială de pînă la adoptarea deciziei nr.3/1 din 18.07.2011; 3) obligarea Consiliului raional Căuşeni cu petrecerea votării suplimentare cu candidatura propusă la prima şedinţă de constituire a Consiliului raional Căuşeni din 08 iulie 2011.

Instanţa de fond a ignorat argumentele Consiliului raional Căuşeni şi a “motivat” hotărârea sa prin aplicarea principiului analogiei legii, invocând că preşedintele raionului se alege prin aceeaşi procedură ca şi preşedintele Republicii Moldova, iar votarea repetată şi votarea suplimentară se organizează cu aceeaşi candidatură înaintată la prima şedinţă.

La 17.11.2011, Consiliul raional Căuşeni a contestat hotărârea Judecătoriei Căuşeni cu recurs la Curtea de Apel Bender, fiind invocate aceleaşi argumente expuse în prima instanţă. Unul din temeiurile declarării recursului este interpretarea eronată a legii şi aplicarea neîntemeiată a analogiei legii de către instanţa de fond.

Astfel, în contextul prevederilor art.5 din Codul civil, pentru folosirea analogiei legii este necesar să se îndeplinească cumulativ trei condiţii: 1) lipsa unei legi, care să reglementeze cazul; 2) raportul juridic să fie asemănător raportului juridic reglementat de norma care urmează să fie aplicată prin analogie; 3) norma care urmează să fie aplicată prin analogie să fie cu caracter general. Nu se admite aplicarea prin analogie a normelor care stabilesc reguli speciale.

Norma care reglementează acest caz este cuprinsă în art.49 din Legea privind administraţia publică locală care prevede expres, că votarea repetată sau votarea suplimentară are loc în cadrul unor şedinţe separate şi doar în cazul în care candidatura propusă la funcţia de preşedinte al raionului nu întruneşte votul majorităţii consilierilor aleşi. Menţionăm că, la şedinţele consiliului raional din 08.07.2011 şi 15.07.2011, nici un candidat la funcţia de preşedinte al raionului nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar în şedinţa din 18.07.2011 pentru candidatura d-lui Ilie Gluh au votat 20 de consilieri raionali din cei 33 aleşi.

Legea Nr. 1234 din 22.09.2000 cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, la care a făcut trimitere instanţa de fond, prevede norme speciale ce ţin de procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova şi nu pot servi prin analogie procedurii alegerii preşedintelui raionului.

Chiar şi în contextul art. 9 al acestei legi, dacă la primul tur al alegerilor ordinare sau în cadrul alegerilor repetate au participat unul sau doi candidaţi şi nici unul nu a acumulat numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Totodată, Legea Nr. 1234 din 22.09.2000 nu reglementează că alegerile repetate se desfăşoară cu aceeaşi candidatură, înregistrată în cadrul alegerilor ordinare. Menţionăm că, la prima şedinţă a Consiliului raional Căuşeni din 08.07.2011, a fost înregistrată o singură candidatură.

De asemenea, aplicând principiul “analogiei legii”, în contextul prevederilor art.137, art.139 alin.1) lit.c) din Codul electoral, în ipoteza în care s-a constatat că au fost comise încălcări ce au influenţat rezultatele votării, alegerile se declară nule şi se dispune desfăşurarea alegerilor noi, ci nu “votarea suplimentară” cu candidatura propusă la prima şedinţă.

Serghei EREMEI,
consilier raional, reprezentant al Consiliului raional Căuşeni în instanţele judecătoreşti

Sursa: www.pdm.md

Biroul Organizaţiei Municipale al PDM Chişinău exprimă profunde condoleanţe Dlui Palade Ion Conferinţa raională a ORP PDM Străşeni