Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Liderul PDM, Marian Lupu, a fost ales în calitate de vice-preşedinte al Internaţionalei Socialiste

|versiune pentru tipar||
PDM / 31 august 2012
Partidul Democrat din Moldova

Liderul Partidului Democrat din Moldova, preşedintele Parlamentului RM, Marian Lupu, a fost ales în calitate de vice-preşedinte al Internaţionalei Socialiste. El va reprezenta în cadrul acestei prestigioase organizaţii politice internaţionale spaţiul Europei de Est şi CSI. Decizia a fost adoptatăla Congresul InternaţionaleiSocialiste, care se desfăşoară în oraşul sud-african Cape Town, în perioada 30 august — 2 septembrie 2012.

Alegerile au avut loc joi seara şi la ele au participat toate partidele cu drept de vot din cadrul IS. La acest for participă reprezentanţii a circa 140 de partide politice de orientare social democrată de pe toate continentele lumii.

Delegaţii Congresului a fost salutaţi de către Preşedintele Republicii Sud-Africane, Jacob ZUMA, care a menţionat că pentru prima oară petrecerea unui astfel de eveniment pe continentul african va contribui în mod considerabil la democratizarea vieţii politice în această parte a lumii.

În calitate de vice-preşedinte şi membru al prezidiumului IS, Marian Lupu va participa o data la 6 luni la întrunirile liderilor socialişti din întreaga lume şi la elaborarea strategiilor politice ale acestei formaţiuni politice internaţionale.

Serviciul de presă al PDM

Marian Lupu s-a pronunţat pentru o nouă cultură a solidarităţii globale

“Democratizarea vieţii politice şi consolidarea politicilor sociale este o prioritate nu numai a ţărilor în curs de dezvoltare, dar şi cele cu economii avansate”, a declarat de la tribuna Congresului XXIV a Internaţionalei Socialiste liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu. El a menţionat că măsurile drastice de austeritate promovate de partidele de dreapta, nu întotdeauna îşi ating scopul, iar efectele practice ale acestor politici pentru păturile largi ale populaţiei sînt mai degrabă negative.

Liderul PDM a sprijinit ideea lansată în raportul de bază prezentatla Congresde către George Papandreou, preşedintele IS, privind necesitatea consolidării eforturilor guvernelor în vederea depăşirii consecinţelor crizei economice mondiale, asigurarea unei creşteri economice durabile şi în consecinţă soluţionarea problemelor sociale a celor defavorizaţi. Marian Lupu a menţionat că PDM sprijină noul slogan lansat în cadrul Congresului privind un nou internaţionalism şi o nouă cultură a solidarităţii globale.

Fără a asigura a creştere economică de lungă durată, este dificil de atins o stabilitate socială şi o solidaritate mai profundă înte mediul politic şi societate. Marian Lupu a accentuat că aceste probleme abordatela Congressînt valabile şi pentru Republica Moldova, unde majoritatea parlamentară şi Alinaţa de guvernare şi-a pus scopul de a asigura atît o stabilitate economică, cît si o reformă profundă a sectorului social.

El a asigurat că PDM, în calitate de membru cu drepturi depline ai Internaţionale Socialiste, va fi un promotor activ al strategiilor politice elaborate în cadrul IS de către partide surori din ţările cu bogate tradiţii democratice.

În cadrul Congresului, Marian Lupu a avut o serie de întrevederi cu importante personalităţi precum Segolene Royale, liderul delegaţiei Partidului Socialist francez, Stefan Lovfen, preşedintele Partidului Social Democrat din Suedia, Louis Ayala, Secretarul General al IS, precum şi cu reprezentanţi ai partidelor surori din Ucraina, Cehia, Ungaria, Olanda, Marea Britanie, Costa Rica.

Sursa: www.pdm.md

O delegaţie a Partidului Democrat din Moldova participă la lucrările Congresului XXIV al Internaţionalei Socialiste Mesaj de felicitare al preşedintelui PDM, Marian Lupu, cu ocazia începerii noului an de învăţământ