Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Liga Tinerelor Democrate, împotriva violenţei faţă de femei

|versiune pentru tipar||
PDM / 27 noiembrie 2012
Partidul Democrat din Moldova

26 noiembrie marchează la nivel internaţional ziua pentru eliminarea violenţei faţă de femei. Şapte din zece femei din mediul rural şi şase din zece femei din mediul urban din Republica Moldova au suferit de cel puţin una din formele de violenţă din partea soţului/partenerului.

Liga Tinerelor Democrate, structură internă a Organizaţiei de Tineret a organizat duminică, orele 16.00 în scuarul Arcului de Triumf un flash-mob cu genericul “STOP violenenţa faţă de femei” dedicat femeilor din Republica Moldova supuse tuturor formelor de violenţă. Această acţiune are ca scop de a atrage atenţia asupra acestei probleme sociale şi de a sensibiliza societatea prin schimbarea atitudinii, stereotipurilor tradiţionaliste, prejudecăţilor faţă de femeie. Tinerele au fost machiate şi bandajate pentru a simula astfel chipurile şi corpurile înveneţite şi însingerate. Astfel, începînd cu orele 15.30 grupul de tinere au mers pe bd.Ştefan cel Mare, comuninicînd mai multe mesaje scrise negru pe alb pentru a fi vizibile pentru trecători. La orele 15.50 lîngă Arcul de Triumf, tinerele au scris pe asfalt din lumînări mesajul: STOP VIOLENŢA- semnificativ pentru aceast flash-mob. La orele 16.00 grupul s-a organizat în două rînduri pentru ca fiecare trecător să citească mesajele de pe hîrtie. Astfel, 25 de mesaje descriau starea emoţională, momentele prin care trec femeile agresate, iar celelalte mesaje enunţau drepturile, şansele şi viaţa de care ar trebui să se bucure orice femeie. Timp de 15 minute trecătorii au putut citi mesajele. Mesajele au provocat un interes deosebit doamnelor şi domniţelor care treceau pe alee. Din păcate, multe din ele au recunoscut că într-adevăr aceasta este realitatea unor femei din Moldova, ele şi-ar dori ca orice mamă, fiică, soră, copilă să se bucure de un comportament respectuos, binevoitor din partea partenerului, tatălui sau a fratelui. Mulţi din tineri au apreciat această acţiune nobilă şi unii s-au alăturat acestei idei.

Tinerele, la un moment dat au început să enunţe în voce tare mesajul de pe hîrtie, iar la finalul flash-mobului au strigat, ceea ce am încercat să transmitem prin acestă acţiune: STOP VIOLENŢA FAŢĂ DE FEMEI!!!

Săptămîna viitoare, Liga Tinerelor Democrate va organiza o masă rotundă dedicată aceluiaşi subiect, unde vor fi invitaţi, un psiholog, un lector universitar şi un asistent social, pentru a prezenta situaţia reală a femeii în societatea noastră.

Sursa: www.pdm.md

Partidul Democrat din Moldova a câştigat alegerile locale noi Conferinţa IUSY la Chişinău: Tinerii vin cu soluţii pentru intensificarea luptei cu corupţia