Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

PDM propune majorarea salariilor aleşilor locali cu 35%

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 februarie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Fracţiunea PDM din Parlament a înregistrat un proiect de lege care prevede creşterea cu 35 la sută a salariilor pentru primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane.

Deputatul PDM Valentina Stratan a înaintat, cu titlu de iniţiativă legislativă, pe 1 februarie curent, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, proiectul urmărind creşterea cu 35 la sută a salariilor pentru primari şi viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane.

Proiectul de lege a fost elaborat în scopul ameliorării situaţiei privind salarizarea persoanelor de demnitate publică din cadrul autorităţilor publice locale şi lichidării decalajului creat dintre nivelul de salarizare al aleşilor locali şi cel al funcţionarilor publici din subordinea lor. Situaţia creată rezultă din faptul că ultima dată salariile aleşilor locali, de rând cu persoanele cu funcţii de demnitate publică (deputaţi, miniştri, judecători, procurori etc.), au fost majorate în anul 2007, în timp ce alte categorii de salariaţi bugetari au beneficiat, în perioada 2007 — 2012, de mai multe majorări salariale.

Proiectul deputatului PDM Valentina Stratan mai prevede ca, în corespundere cu principiile autonomiei locale şi în funcţie de rezultatele activităţii financiar-economice în localităţile conduse, aceste persoane să beneficieze de dreptul de a li se acorda un premiu anual în cuantum de până la 3 salarii lunare.

Autorii proiectului au menţionat că doar pe această cale va fi posibil de sporit nivelul de salarizarea al persoanelor de demnitate publică din cadrul autorităţilor publice locale, care deseori au un salariu mai mic decât subalternii lor, angajaţi ai consiliilor din primăriile conduse.

Fracţiunea parlamentară a PDM
Sursa: www.pdm.md

OM PDM Chişinău a început consultările cu organizaţiile de sector privind implementarea Strategiei “15 pentru Chişinău” PDM propune scutirea de TVA şi taxa vamală a investiţiilor în capitalul social