Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Iniţiativă legislativă a PDM: 12% din TVA să rămână la dispoziţia producătorilor agricoli

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 februarie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Fracţiunea PDM din Parlament a înregistrat un proiect de lege care prevede ca 12 la sută din TVA să rămână la dispoziţia producătorilor agricoli, aceşti bani fiind înregistraţi pe conturi speciale şi folosiţi doar în procesul producţiei agricole.

Deputatul PDM, Andrian Candu, a înaintat, cu titlu de iniţiativă legislativă, pe 1 februarie curent, un proiect de lege, care prevede ca 12 la sută din TVA să rămână la dispoziţia producătorilor agricoli, aceşti bani fiind înregistraţi pe conturi speciale şi folosiţi doar în procesul producţiei agricole.

Autorii proiectului menţionează că, deşi, în principiu, a fost acceptată ideea de unificare a cotei TVA, de 20 la sută, în final s-a ajuns la un compromis temporar, ca diferenţa de 12 la sută să fie restituită producătorilor în decurs de 30 de zile. În context, autorii proiectului menţionează anumite riscuri în funcţionarea acestui mecanism, precum că procedura de restituire a sumelor TVA este una foarte complexă, birocratizată, şi, deoarece TVA nu se va întoarce la timp, există riscul decapitalizării producătorilor agricoli, nefiind în stare să-şi desfăşoare activităţile.

În acelaşi context, autorii proiectului mai specifică că un sistem similar este folosit cu succes în Ucraina, şi, în aceste condiţii, producătorii moldoveni fac cu greu faţă concurenţei produselor ucrainene. Plus de aceasta, şi în alte ţări din regiune există rate reduse la TVA — România (se discută să fie redusă taxa TVA până la 9%); Polonia (5–7%), Rusia (10%), Belarus (10%). La nivel concurenţial, aceasta de asemenea creează dificultăţi pentru producătorii naţionali.

Fracţiunea parlamentară a PDM
Sursa: www.pdm.md

PDM propune scutirea de TVA şi taxa vamală a investiţiilor în capitalul social Activiştii Partidului Democrat din sectorul Botanica şi-au stabilit priorităţile pentru anul curent