Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Preţul la zahăr şi la alte produse agricole va scădea, datorită proiectului PDM

|versiune pentru tipar||
PDM / 11 aprilie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Datorită proiectului de lege adoptat joi, 11 aprilie, de Parlament în lectură finală, prin care este modificată procedura de achitare a TVA la produsele agricole, preţul acestora şi în special al zahărului va scădea, iar producţia autohtonă va fi mai competitivă cu cea de import, a declarat deputatul democrat Adrian Candu, unul din autorii proiectului, citat de IPN.

El a explicat că TVA la zahăr va scădea de la 20% la 8%. Aceasta a fost necesar în contextul în care majorarea TVA de la 1 ianuarie 2013 a condus la reducerea semnificativă a vânzărilor. Astfel, potrivit democratului, în 2012 au fost vândute peste 80 de mii de tone de zahăr, dar în primele trei luni ale anului curent doar trei mii de tone. “Celălalt zahăr este exportat, din cauza că nu poate face faţă concurenţei acestui tip de produs de import şi adus prin contrabandă”, a declarat Candu.

Proiectul elaborat de deputaţii democraţi prevede că agricultorii nu vor mai achita TVA de 20%. Vor achita doar 8%, iar 12% vor rămâne la dispoziţia agentului economic şi vor fi utilizate exclusiv în procesul de fabricaţie a producţiei agricole. În ce priveşte zahărul, TVA se reduce de la 20% la 8%.

“Astfel, zahărul se va ieftini cu 12%, ceea ce înseamnă peste 2 lei la kilogram, produsul devenind competitiv în raport cu cel de import. Se va reduce preţul şi la alte produse agricole, deoarece producătorii nu se vor mai confrunta cu lipsa de mijloace financiare. Până acum ei erau impuşi să ia credite, iar creditele sunt scumpe”, a declarat Candu.

De la 1 ianuarie 2013, producătorii agricoli achită 20% TVA, dintre care 12% le sunt restituite. Legea nouă a fost criticată de producători care au organizat vara trecută şi proteste.

Sursa: www.pdm.md

Partidul Democrat a lansat campania socială “Moldova, vreau să te ajut!” A fost reconstituită Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat din sectorul Râşcani al capitalei