Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Agricultorii ar putea fi scutiţi de TVA la investiţiile făcute din subvenţii

|versiune pentru tipar||
PDM / 12 aprilie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Statul ar putea să restituie Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) agricultorilor care investesc banii din subvenţii pentru procurarea echipamentelor agricole. Şi asta pentru că un amendament la Codul Fiscal a fost votat, astăzi, în prima lectură, de Parlament, la propunerea deputatului democrat Valeriu Guma. Unii legislatori comunişti s-au arătat nedumeriţi de propunere, iar preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a declarat că aceasta este o normă moartă.

“Propunerea este pentru acei agenţi din agricultură care primesc subvenţii de la bugetul de stat, iar dacă le folosesc la investiţii să aibă posibilitatea să-şi poată restitui TVA-ul. Astăzi, dacă un agent economic din agricultură ia un credit de la bancă şi face o investiţie, i se restituie TVA, dar dacă din subvenţii face aceste investiţii nu i se restituie acest TVA. Nu e logic. Va fi un ajutor suplimentar pentru agricultori. Ne propunem să egalăm în drepturi toţi agenţii economici”, a dat asigurări Valeriu Guma.

Proiectul democratului a trezit semne de întrebare pentru legislatorul comunist Oleg Reidman. “Cum rămâne cu protecţia concurenţei? Oamenii care fac investiţii din surse proprii nu sunt la egal. Nu destul că pe unii îi ajutăm cu subvenţii, în timp ce alţii fac investiţii din cont propriu, dar le mai şi întoarcem TVA-ul. Trebuie atent analizat în lectura a doua”, a declarat Reidman.

Şi liberal-democratul Veaceslav Ioniţă a avut unele obiecţii. “Este o normă moartă. Nu poate fi aplicată, pentru că nu poţi împărţi banii şi noi o anulăm, ca nu cumva cineva să o poată utiliza. Să scoatem o normă care nu funcţionează”, a declarat Veaceslav Ioniţă, care, mai apoi, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei Economie, Buget şi Finanţe a menţionat că, la nivel conceptual, susţine propunerea.

Proiectul a fost susţinut de majoritatea deputaţilor, însă pentru a fi implementat, urmează să fie adoptat şi în a doua lectură.

Sursa: www.pdm.md

Campania socială a PDM “Moldova, vreau sa te ajut!” demarează cu o amplă acţiune ecologică Mai mult de 12 mii de democraţi din toată ţara au participat la salubrizarea şi amenajarea arealelor naturale din cca 400 de localităţi ale Moldovei