Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu îl îndeamnă pe preşedintele Nicolae Timofti să nu se grăbească cu promulgarea pachetului de legi votat de PLDM şi PCRM

|versiune pentru tipar||
PDM / 7 mai 2013
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a adresat o scrisoare oficială şefului statului, Nicolae Timofti, prin care îl îndeamnă să nu se lase antrenat în acţiunile antidemocratice declanşate de PLDM şi PCRM, care, prin deciziile adoptate vineri, doresc să-şi subordoneze politic instituţiile statului şi să declanşeze alegeri anticipate.

Liderul PDM face apel la rolul pe care preşedintele ţării trebuie să-l aibă în asigurarea echilibrului pe scena politică, pentru a interveni în stoparea unor acţiuni cu un profund caracter antidemocratic şi antieuropean, exprimându-şi speranţa că Nicolae Timofti va adopta o poziţie echilibrată şi să nu va deveni părtaş la izolarea internaţională a ţării noastre, prin promulgarea unor acte calificate deja de partenerii noştri internaţionali ca fiind antidemocratice.

Totodată, Marian Lupu menţionează în adresarea sa către preşedintele ţării că o soluţie pentru stoparea acestor grave derapaje de la parcursul democratic şi european al ţării noastre, dar şi pentru stoparea crizei politice în care se află ţară, ar putea fi votarea noului Guvern. În acest context, liderul PDM a optat pentru desemnarea cât mai rapidă a unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, reiterând disponibilitatea Partidului Democrat, imediat după acesta, să participe la negocieri pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi formarea noului Guvern.

În scrisoarea adresată de Marian Lupu către Nicolae Timofti se menţionează:

Stimate domnule Preşedinte,

Vă scriu în calitatea pe care o aveţi, de preşedinte al Republicii Moldova, dar vă scriu şi cu gândul la angajamentele pe care împreună ni le-am asumat atunci când Partidul Democrat v-a dat votul şi încrederea sa pentru a ocupa această funcţie de maximă responsabilitate.

Atunci, Partidul Democrat v-a votat în speranţa că veţi fi un factor de echilibru, vă veţi păstra neutralitatea şi veţi fi garantul respectării legii şi, nu în ultimul rând, garantul respectării Constituţiei. Ne-am pus toată încrederea în Dvs., că nu veţi accepta ca în Republica Moldova să aibă loc derapaje în ceea ce priveşte democraţia şi parcursul nostru european.

Astăzi, suntem în situaţia în care să ne adresăm Dvs. pentru a interveni în stoparea unor acţiuni cu un profund caracter antidemocratic şi antieuropean.

Vineri, 3 mai, în Parlamentul Republicii Moldova au fost adoptate mai multe decizii, care atât prin modul în care au fost adoptate, dar şi prin caracterul lor, sunt total antidemocratice şi sunt împotriva oricăror norme europene.

Este vorba de:

  • Legea cu privire la Curtea Constituţională prin care, contrar Constituţiei şi tuturor standardelor europene, este prevăzută ridicarea mandatelor judecătorilor Înaltei Curţi de către Parlament, sunt impuse termene reduse de examinare a sesizărilor, şi anulat dreptul Curţii de a suspenda acţiunea actelor contestate. Prin această lege Parlamentul încalcă caracterul independent al Curţii, şi inamovibilitatea judecătorilor, consfinţite expres de prevederile Constituţiei;
  • Legea cu privire la Guvern prin care au fost acordate, ilegal şi contrar prevederilor Constituţionale, competenţe suplimentare Primului-ministru interimar şi Guvernului aflat în demisie;
  • Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie, prin care, fără a ţine seama de expertizele internaţionale şi fără participarea societăţii civile, care au avut iniţial un rol deosebit, se subordonează CNA-ul Guvernului şi se exclude inamovibilitatea conducerii acestuia, astfel fiind exclusă independenţa instituţiei, atât de necesară pentru lupta împotriva corupţiei în rândul demnitarilor;
  • Modificări la Codul Electoral, prin care, sunt majorate pragul de reprezentare (electoral) pentru partide şi blocuri electorale, pentru accederea în Parlament. Astfel de modificări, în mod obligatoriu, se fac prin consultări cu societatea civilă, partidele extraparlamentare şi experţii internaţionali, în mod special cu Comisia de la Veneţia.

Aprecieri în ceea ce priveşte încălcarea normelor democratice şi europene prin adoptarea deciziilor de mai sus, au fost deja transmise oficial de către mai mulţi dintre partenerii externi ai ţării noastre, inclusiv lideri ai Uniunii Europene, Consiliului Europei şi ai Comisiei de la Veneţia.

Având în vedere cele de mai sus, vă adresez rugămintea de a reflecta serios asupra caracterului acestor decizii şi de a nu vă lăsa antrenaţi în acţiunile antidemocratice declanşate de PLDM şi PCRM, care doresc în acest fel, primul să-şi subordoneze politic instituţiile statului, al doilea să declanşeze alegerile anticipate.

Va rugăm, de asemenea, să analizaţi şi impactul pentru viitorul ţării al deciziilor adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova. Suntem siguri că Dvs. nu doriţi să fiţi părtaş la izolarea internaţională a ţării noastre, prin promulgarea unor acte calificate deja de partenerii noştri internaţionali ca fiind antidemocratice.

În discuţiile pe care le-am avut cu înalţii oficiali europeni, aceştia şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de modul în care s-au adoptat proiectele respective, dar şi-au exprimat îngrijorarea şi faţă de caracterul lor antidemocratic şi antieuropean. Ştiu că domniile lor v-au transmis şi Dumneavoastră aceste îngrijorări şi sunt convins că veţi trata cu toată atenţia preocupările partenerilor noştri externi, dar şi îngrijorările pe care ni le-au transmis în ceea ce priveşte viitorul relaţiei ţării noastre cu Uniunea Europeana.

Luând în considerare argumentele de mai sus, vă adresez solicitarea de a nu promulga documentele respective până ce nu avem opinii şi expertize suplimentare privind constituţionalitatea acestora.

Credem că acest lucru este absolut necesar, pentru a nu permite ca şi instituţia prezidenţială să fie implicată în acţiunea antidemocratică declanşată de PLDM împreună cu PCRM.

Facem apel la rolul pe care Preşedintele statului trebuie să-l aibă în asigurarea echilibrului pe scena politică, la pregătirea şi experienţa Dvs. de jurist, la faptul că înţelegeţi că imaginea Preşedinţiei ar fi grav compromisă în cazul în care se va lăsa antrenata în acest atac la independenţa unor instituţii fundamentale ale statului.

De asemenea, ca o soluţie pentru stoparea acestor grave derapaje de la parcursul democratic şi european al ţării noastre, dar şi pentru stoparea crizei politice în care se află ţara, vă adresăm, din nou, solicitarea de a desemna cât mai rapid un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Imediat ce acesta va fi desemnat, PDM este gata să participe la negocieri pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare şi formarea noului Guvern.

Considerăm că Preşedintele ţării nu trebuie să accepte să participe la decizia anunţată oficial de PLDM si PCRM privind declanşarea alegerilor anticipate. În opinia noastră, trebuie mai întâi încercate toate posibilităţile pentru a evita alegerile anticipate, care ar arunca ţara în haos şi ar compromite definitiv parcursul european al Moldovei.

Vă asiguram, stimate dle Preşedinte, de înalta noastră consideraţie şi profundul nostru respect.

Marian Lupu,
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Mesaj de felicitare cu Sfintele Paşti Organizaţia municipală a PDM Chişinău a felicitat veteranii cu ziua Victoriei