Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Delegaţia PDM, aflată în vizită de lucru în China, şi-a axat a doua parte a vizitei în China pe subiectele economice de interes reciproc

|versiune pentru tipar||
PDM / 15 august 2013
Partidul Democrat din Moldova

Delegaţia Partidului Democrat din Moldova, aflată în vizită de lucru în Republica Populară Chineză, şi-a axat a doua parte a vizitei în China pe subiectele economice de interes reciproc.

O primă luare de contact pe această temă a avut loc marţi, cu prilejul întâlnirii dintre delegaţia PDM şi preşedintele adjunct al CCPIT — Consiliul Chinei pentru Promovarea Comerţului Internaţional — domnul Yu Ping. Discuţia s-a concentrat pe îmbunătăţirea cadrului instituţional al colaborării dintre Republica Moldova şi China şi pe explorarea zonelor în care investiţiile şi comerţul pot creşte. Vicepreşedintele PDM Andrian Candu i-a spus oficialului chinez că există un potenţial important pentru dezvoltarea comerţului reciproc, subliniind că “Vinurile moldoveneşti sunt deja cunoscute în China şi lucrurile se pot dezvolta în continuare. Republica Moldova poate exporta mai mult în China, iar piaţa chineză are dorinţa şi capacitatea de a absorbi mărfuri de calitate aşa cum sunt vinurile din ţara noastră”.

Cea mai importantă întâlnire pe teme economice a avut loc însă miercuri, 14 august, în cadrul unui simpozion economic moldo-chinez dedicat oportunităţilor de investiţii în Moldova. La eveniment au participat companii de vârf din domeniul energetic, al telecomunicaţiilor, al agriculturii şi al construcţiilor din China. Reprezentanţii companiilor chineze s-au arătat interesaţi de oportunităţile de investiţii din Republica Moldova — facilităţile fiscale din zonele economice libere, costurile atractive ale forţei de muncă din Moldova şi preconizata apropiereeconomică a ţării de Uniunea Europeană în cadrul Acordului de Liber Schimb pe care ţara noastră speră să-l parafeze în luna noiembrie la Vilnius.

Totodată, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză urmează să-şi intensifice colaborarea în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, prin lansarea unor proiecte comune ce vizează dezvoltarea societăţii informaţionale şi industria TIC, prin atragerea investiţiilor directe, a granturilor, prin parteneriate public-privat sau prin crearea unor întreprinderi mixte şi parcuri tehnologice. Concluziile au rezultat în urma întâlnirii dintre ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, şi viceministrul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei al Republicii Populare Chineze, Liu Lihua. Pentru a stabili un dialog direct între instituţiile de profil din Republica Moldova şi China cei doi oficiali au convenit să creeze un grup de lucru interministerial, care să elaboreze un Memorandum de colaborare moldo-chineză pe segmentul TIC.

Ministrul Pavel Filip a declarat că interlocutorii chinezi de la Ministerul Chinez al Industriei şi Tehnologiei Informaţiei s-au arătat interesaţi de Republica Moldova. “Le-am spus gazdelor noastre că Republica Moldova poate fi o poartă de intrare a Chinei în Europa de Sud-Est pe segmentul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor. Suntem deschişi către investiţii chineze în acest domeniu şi i-am îndemnat pe partenerii chinezi să iniţieze activităţi de producţie în Moldova, inclusiv prin relocări din alte zone. Produsele fabricate aici şi-ar putea găsi pieţe de desfacere în ţări ale Uniunii Europene, iar acest lucru ar fi şi în beneficiul Moldovei, şi în cel al Chinei”.

Delegaţia PDM în China îşi va încheia vineri programul oficial al vizitei, urmând ca sâmbătă să plece spre Chişinău.

Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md

Din toamnă, PDM va promova cu prioritate măsuri pentru protecţia socială a populaţiei “Caravana Baştina” iniţiată de Organizaţia de Femei PDM menită să consolideze echipele locale