Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

De Ziua Limbii Noastre, Caravana OF PDM “Bastina” a ajuns în satul Hîrbovăţ raionul Anenii Noi

|versiune pentru tipar||
PDM / 3 septembrie 2013
Partidul Democrat din Moldova

De Ziua Limbii Noastre, Preşedinta Organizaţiei de Femei PDM dna Valentina Buliga a onorat graiul matern împreună cu locuitorii din Hîrbovăţ, Anenii Noi. Gătită în straie de sărbătoare, cu copii cuminţi şi oameni curaţi la chip şi suflet, localitatea este o oază de patriotism, asta poate şi pentru că se află situată la doar cîţiva kilometri de Bender — zona de securitate după conflictul de la Nistru.

Ziua Limbii a fost serbată altfel, decît de fiecare dată. Schimbarea s-a datorat vizitei dnei Valentina Buliga, care a venit însoţită de artiştii Nicolae Hodină, Nătăliţa Moraru şi tînăra speranţă a muzicii autohtone, Rafael Bobeico. Ei au încîntat satul cu cele mai vesele şi noi melodii, evoluînd în scena casei de cultură alături de colectivul de dansatori “Baştina” şi grupul de copii, care a cîntat şi a recitat cele mai frumoase versuri dedicate limbii noastre.

Pe scările Casei de cultură, un element mai rar întîlnit azi în satele noastre- o fanfară, în care cîntă elevii liceului din sat. Îmbrăcaţi ca nişte adevăraţi artişti, muzicanţii au salutat-o pe dna ministru cu un marş de toată frumuseţea.

Primul popas, dna Valentina Buliga l-a avut la grădiniţa din centrul satului care are 270 de discipoli şi care recent a fost renovată printr-un proiect căştigat de autorităţile locale. Preşedinta OF PDM a dăruit grădiniţei un frigider unde să fie păstrate produsele alimentare. Primarul Ion Ghiţan, membru PDM, a mulţumit dnei ministru pentru prezenţă, menţionînd că rari demnitari le vizitează satul. “Este o onoare pentru noi să Vă avem alături în această zi sacră pentru neamul nostru”, a spus dl primar, care activează în cadrul primăriei de 22 de ani, în postul respectiv aflîndu-se de 18 ani.

Muzeul din sat — şi el un punct atractiv pentru cei care vin. Bilete ale deputaţilor din Sovietul sătesc, fotografii cu eroi şi arme de pe timpul celor două războaie, un război de ţesut vechi, ca şi amintirile. Pe o masă — Cartea de onoare. Numără multe pagini. Doamna Valentina Buliga a lăsat cuvinte calde, semnînd în una din filele care se vor răsfoi din generaţii în generaţii.

Vizita în satul Hărbovăţ face parte din proiectul iniţiat de OF PDM “Caravana Baştina” care are menirea de a susţine şi încuraja autorităţile locale să implemeteze cu succes reforme şi să contribuie la dezvoltarea satelor moldoveneşti.

Sursa: www.pdm.md

A fost constituit Departamentul pentru Sanatate al PDM Lansare Departamentului Tehnologiei Informaţiei, Transport şi Infrastructură PDM