Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

S-a desfăşurat Forumul tineretului democrat drochian cu genericul “Trofeul democraţei”

|versiune pentru tipar||
PDM / 2 octombrie 2013
Partidul Democrat din Moldova

În acest weekend, la 28–29 septembrie, din iniţiativa organizaţiei de tineret PDM Drochia la “Poeniţa însorită” s-a desfăşurat Forumul tineretului democrat drochian cu genericul “Trofeul democraţei”. Scopul principal ai acestei acţiuni a fost consolidraea organizaţiilor locale de tineret din raion şi promovarea unui mod sănătos de viaţă, dar şi socializarea, comunicarea, dezvoltarea spiritului de echipă, care este una dintre principalele caracteristici ale partidului.

Evenimentul “Trofeul Democraţiei” a fost organizat de aripa de tineret a OT Drochia a Partidului Democrat din Moldova. El a adunat tineri din tot raionul într-un proiect sportiv, cultural şi de agrement, dar şi la o întâlnire de suflet, cu bună dispoziţie, cu distracţii, veselie.

Forumul tineretului Democrat din raionul Drochia a fost deschis printr-un moment solemn: cu arborarea Drapelului de Stat al Republicii Moldova şi cel al PDM, ambele însoţite de imnurile respective. Onoarea de a înălţa drapelele le-a revenit tinerilor Octavian Marâi şi Mihaelei Plăcintă. Cu o melodie de dans, invitându-i la o horă moldovenească, a înveselit participanţii interpreta Cristina Varguţa.

La eveniment au participat în jur de 200 de tineri, membri şi simpatizanţi ai formaţiunii. Printre invitaţi au fost seniorii-liderii subdiviziunilor OT Drochia a PDM, activişti de partid, susţinători, consilieri în Consiliul raional, primari, preşedinţi ai organizaţiilor primare ale PD, membri de partid, activişti ai partidului din raionul Donduşeni, oaspeţi de la Chişinău. Cu mesaje de felicitare şi de salut în adresa tinerilor au venit Vadim Ciolan, liderul tinerilor democraţi din oraşul Drochia, Corneliu Padnevici, coordonator, Aparatul central al PDM, membru al Consiliului politic al PDM, Galina Postovan, preşedinte, OT Drochia a PDM.

Competiţiile sportive s-au desfăşurat la 7 probe: fotbal, volei, tenis de masă, şah, dame, armrestling, tragerea otgonului.

Locurile principale s-au clasificat în felul următor: la volei: echipa din satul Ţarigrad — locul I, din s. Drochia, locul II, din Hăsnăşenii Mari — locul III; la mini-fotbal: Hăsnăşenii Mari (locul I), Sofia (locul II), or. Drochia (locul III); tragerea otgonului: s. Drochia (locul I), Dominteni (locul II), Petreni (locul III); tenis de masă: Teacă Gheorghe, or. Drochia, Dumitru Macoveţchi, or. Drochia, Petru Fiştic, s. Sofia; şah: Serghei Marcu, s. Drochia, Vlad Tălămbuţă, s. Sofia, Vasile Postică; dame: Grigore Proca, s. Sofia, Teacă Gheorghe, or. Drochia, Cristian Focşa, s. Dominteni; armrestling: Dorin Rusu, s. Ţarigrad, Petru Ţurcanu, Mihail Zero.

Cei mai activi participanţi au fost din localităţile: Chetrosu, Ţarigrad, Drochia, Sofia, Dominteni, Petreni, Hăsnăşenii Mari, Ochiul Alb, Maramonovca, Baroncea, Mândâc, Pelinia, Miciurin, Zguriţa, oraşul Drochia.

La finele primei zi de competiţii, la întâlnire cu tinerii democraţi din raionul Drochia, întruniţi la Forumul “Trofeul democraţiei”, a sosit Vitalie Tarlev, viceministru, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, care s-a întreţinut într-un dialog constructiv cu tinerii, participanţi la eveniment, axându-se pe sfera tehnologiei informaţiei, societăţii informaţionale şi a comunicaţiilor. Oficialul i-a îndemnat pe tineri să se aprecieze corect în alegerea profesiei, care le va determina nu numai cariera şi interesul de formare ca viitori specialişti, dar care va contribui şi la dezvoltarea în ansamblu a ţării.

Pentru tineretul democrat din raionul Drochia weekend-ul din 28–29 septembrie curent a fost unul nu doar util pentru promovarea şi acceptarea unui mod sănătos de viaţă, ci şi unul relaxant, plin de evenimente sportive, culturale, de energie şi emoţii pozitive, de noi cunoştinţe şi comunicări. În seara primei zile de competiţii şi întâlniri a fost organizată o discotecă pentru tinerii democraţi cu muzică şi diverse concursuri, eveniment ce a finalizat cu un frumos foc de artificii.

“Trofeul democraţiei” la Drochia s-a desfăşurat după un regulament, elaborat de ştabul PDM, care a fost înmânat fiecărui participant. Însă, după cum ne-a comunicat Galina Postovan, el a fost necesar, dar nu în măsura în care a fost preconizat: tinerii democraţi oricum au dat dovadă de o bună educaţie, de cultură generală, de stimă şi respect, de comportament şi conduită frumoasă, factori ce demonstrau abilitatea lor de a activa în echipă.

Zilele de odihnă, în care s-a desfăşurat acest minunat eveniment, au fost cu mult soare, cu aer proaspăt, şi îmbietor, cu o natură frumoasă într-un colţişor de rai cum este “Poeniţa însorită”, cu competiţii sportive, cu muzică bună, cu carne la grătar, cu zeamă aromată de peşte. Şi cu dispoziţie bună de odihnă.

Tineretul Democrat din raionul Drochia a PDM, prin activităţile desfăşurate, promovează nu numai cultura sportului în rândul tinerilor pentru formarea unei generaţii testate în competiţii. Aceste acţiuni vin să stimuleze tinerii să practice sportul pentru o dezvoltare fizică armonioasă şi întru formarea spiritului de solidaritate.

200 de tineri din localităţile raionului Ştefan Vodă şi-au dat întâlnire în cadrul celei de-a II-a ediţii a taberei “Trofeului Democraţiei Ştefan Vodă”

200 de tineri din localităţile raionului şi-au dat întâlnire la 28–29 septembrie a.c. în cadrul celei de-a II-a ediţii a taberei “Trofeului Democraţiei Ştefan Vodă”. În scopul reuniunii şi consolidării echipelor de tineret din cadrul organizaţiilor primare, evenimentul pus la cale de organizaţia teritorială Ştefan Vodă al Partidului Democrat din Moldova, s-a produs în tabăra de odihnă “Dumbrava”.

Obiectivele acţiunii desfăşurate au urmărit mai întîi de toate susţinerea şi promovarea spiritului e echipă; consolidarea şi stabilirea relaţiilor de parteneriat, prietenie şi cooperare între tineret, ş.a.

În cadrul deschiderii oficiale a ediţieie curente, tinerii au fost salutaţi de către dna Valentina Stratan, deputat în Parlamentul RM, dna Raisa Apolschi, deputat, preşedintele comisiei juridice, dl Andrei Ursachi, coordonator politic PDM, dl Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan Vodă. Pe parcursul zilei s-a alăturat viceministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, concomitent preşedintele organizaţiei naţionale de tineret dl Victor Zubco însoţit de vicepreşedinţii Veaceslav Moldovan şi Ana Carpovici. Odată cu mesajele de salut, oaspeţii au adus la cunoştinţa tinerilor informaţii utile privind procesul de studii, posibilităţile de angajare şi formare a carierei, intenţiile şi programele lansate de PDM, etc. Nu a lipsit nici îndemnul sincer la consolidare şi cooperare în comun întru prosperarea ţării. Deputaţii, viceministrul, preşedintle raionului, cît şi conducerea organizaţiei raionale PDM Ştefan Vodă au menţionat că sunt deschişi spre un dialog direct cu tînăra generaţie, solicitând totodată propuneri, sugestii, viziuni şi o participare cît mai activă la formarea viitorului ţării.

A fost un weekend bogat în evenimente şi activităţi cu caracter sportiv, cultural, informal şi recreativ, la care tinerii participanţi au avut posibilitata să-şi demonstreze agerimea, inteligenţa, isteţimea, putera spiritului şi forţa fizică. Tinerii şi oaspeţii au avut posibilitatea să viziteze minivernisajul de foto “Tineretul PDM Ştefan Vodă” şi expoziţia de postere “Moldova democrată” elaborate de organizaţiile primare de tineret din raion; să participe la competiţiile sportive la minifotbal, volei, tragerea otgonului, ridicarea greutăţii, lupta naţională trânta la berbec; să se recreeze în cadrul serii distractive “Democratic party”.

La finele întrunirii, a avut loc decernarea învingătorilor cu diplome, medalii, cupe şi prime băneşti. Atfel, la ridicarea greutăţii: locul III — Bodiu Igor (s.Popeasca); locul II — Şargarovschi Vlad (or.Ştefan Vodă); locl I — Braguţă Pavel (s.Carahasani). La lupta naţională: locul III — Şargarovschi Artur (or.Ştefan Vodă); locul II — Ţurcan Ion (s.Volintiri); berbecul a fost luat de Ciobanu Cătălin (s.Popeasca). La tragerea otgonului pe locul III s-a plasat echipa din s.Talmaza; locul II a revenit echipei din s.Ermoclia; locul I — s.Slobozia. La volei: locul III — or.Ştefan Vodă; locul II — s.Slobozia; locul I — s.Căplani. La minifotbal: locul III — s.Crocmaz; locul II — s.Ermoclia; locul I — s.Slobozia.

În baza totalizărilor, pentru prestaţie remarcabilă şi rezultate înalte obţinute în cadrul competiţiilor, Trofeul Democraţiei Ştefan Vodă a fost înmînat organzaţiei primare de tineret din s.Slobozia.

În cadrul aceluiaşi eveniment au fost menţionaţi cu prime băneşti participanţii la concursul de postere “Moldova democrată”.

Sursa: www.pdm.md

Marian Lupu a adresat un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor Vîrstnice Democraţii de vârsta a treia din capitală şi-au ales conducerea organizaţiilor de sector