Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Vlad Plahotniuc: Lipsirea de imunitate, un test de maturitate pentru clasa politică. Cine îl va trece?!

|versiune pentru tipar||
PDM / 5 noiembrie 2013
Partidul Democrat din Moldova

Am salutat şi sprijinit decizia Coaliţiei de a iniţia un proiect în Parlament, prin care deputaţii să fie lipsiţi de imunitate.

Atunci când am anunţat că mă retrag din funcţia de deputat, unul dintre argumente a fost şi acesta, că nu mai doresc să beneficiez de imunitate parlamentară. Mai mult, am şi cerut CNI să verifice declaraţia mea de avere, pentru a elimina orice suspiciuni în ceea ce mă priveşte — şi e bine că au luat act de solicitarea mea şi au demarat verificările respective. Dar să revenim la subiectul postării mele de astăzi, lipsirea de imunitate a deputaţilor. Am studiat atent în ultima perioadă cum e în alte ţări, în special în cele europene.

Şi, apropo de asta, mi s-a părut de-a dreptul comică reacţia comuniştilor când au aflat că ar putea rămâne fără imunitate. Frica i-a zăpăcit aşa de tare, încât au început să ne explice cum e în Europa — brusc, ţările UE au devenit scut de apărare pentru ei. Ceea ce nu ştiu însă comuniştii este că, în ţările europene, imunitatea nu este folosită de parlamentari pentru a se ascunde de lege, pentru a calomnia, pentru a agresa oamenii legii atunci când îşi fac datoria, pentru a bloca activitatea instituţiilor statului.

Dar şi mai important este ceea ce nici o lege nu poate reglementa, iar asta este maturitatea parlamentarului care deţine această imunitate. Putem să aşteptăm de la cei câţiva circari comunişti din Parlament să renunţe la bătutul infantil din picioare în timpul şedinţelor plenului, la urlatul la megafoane, la calomnii adresate colegilor deputaţi din alte partide, dar şi presei?

Problema nu este doar imunitatea parlamentară în general, ci faptul că, la noi, ea este înţeleasă greşit şi cred că avem nevoie de un “duş rece” în acest sens. Clasa politică din Moldova are nevoie de acest test de maturizare politică, deputaţii să fie protejaţi de propia lor responsabilitate pentru ce fac şi nu de diferite privilegii, pe care poate încă nu toţi sunt pregătiţi să le înţeleagă.

Reforma sistemului politic în Moldova, aşa cum am spus-o de mai multe ori, trebuia sa înceapă cu noi, cu clasa politică. Acum, măcar să încercăm să ajungem din urmă nişte procese care au loc.

Ce s-a întâmplat cu comuniştii când au auzit de proiectul Coaliţiei privind imunitatea? E clar, au intrat în panică şi au început să se victimizeze. “Este un proiect îndreptat împotriva PCRM”, am văzut că se plângea un deputat comunist. Serios? Şi cum e îndreptat împotriva lor? Nu pot să-şi ţină limba în gură şi să calomnieze mai puţin? Nu pot să-şi stăpânească nervii, să nu mai bruscheze şi agreseze forţele de ordine? Nu pot să renunţe la abuzurile pe care le fac, ascunşi în spatele imunităţii? Pentru ce le trebuie comuniştilor această imunitate parlamentară?

Voi încerca să răspund acestor întrebări. Comuniştii au rămas fără argumente, sunt sleiţi de puteri, nu au identitate, viziune, practic nu mai au nimic care să-i ajute să aibă un comportament politic, nu unul huliganic. Comuniştii au crescut pe greşelile noastre, ale Alianţei, trebuie să recunoaştem asta, iar acum, când văd că am învăţat din greşeli, că avem o Coaliţie stabilă, ei au rămas fără unicul instrument care îi ţinea uniţi şi pe un trend ascendent. Ei înţeleg foarte bine asta, de aceea au devenit atât de agresivi, de aceea fac greşeli tot mai mari şi iată de ce au nevoie de imunitate, pentru a nu răspunde pentru momentele în care îşi scapă nervii de sub control, pentru a putea face în continuare politica “bâtei” aplicate în capul adversarului politic.

Greşeala comuniştilor este reacţia lor isterică la anunţul făcut de Coalitie, au declarat imediat că nu vor susţine demersul nostru. Dar poate nu le-ar fi stricat să ia o pauză de gândire de câteva zile, poate ar fi putut să vină cu un proiect prin care eventual imunitatea deputaţilor să fie limitată la declaraţii politice, nu să acopere huliganismele lor. Asta ar fi fost o atitudine constructivă, aşa societatea i-ar fi crezut că au intenţii pozitive.

Iată, chiar şi din ce am scris puţin mai sus, reiese de ce clasa politică din Moldova are nevoie să treacă de acest test.

Eu sper că nu toţi deputaţii din PCRM împărtăşesc opinia unora care vor să fie protejaţi în continuare pentru abuzurile pe care le fac, sub această imunitate parlamentară. Vom încerca să discutăm cu ei, cu fiecare în parte şi sper să putem să-i convingem să voteze această initiaţivă. Lipsirea de imunitate nu este populism, nu pentru Moldova, este un test pe care clasa politică ar trebui să-l dea în faţa societăţii!

Sursa: www.plahotniuc.md

Discurs susţinut de preşedintele PDM, Marian Lupu, la Adunarea Pentru Moldova, Pro Europa Demnitarii democraţi vor merge mai des prin suburbiile capitalei