Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPDM

Marian Lupu a fost în vizită la Parcul Industrial “Tracom”

|versiune pentru tipar||
PDM / 11 martie 2014
Partidul Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, au discutat cu cei peste 30 de agenţi economici ce activează în Parcul Industrial “Tracom” — despre planurile investiţionale pentru anii următori. În urma discuţiei s-au conturat priorităţile pentru dezvoltarea acestui proiect de succes: modernizarea în continuare a infrastructurii pentru prestarea unor servicii calitative pentru rezidenţi — asigurare cu gaze, energie electrică etc, precum şi acţiunile ce sunt necesare din partea autorităţilor, inclusiv de ordin legislativ, pentru sporirea potenţialului investiţional al Parcului Industrial.

“Conceptul de parc industrial este unul relativ nou pentru Moldova şi vrem să îl dezvoltăm, astfel ca obiectivele industriale, rămase din timpul sovietic, prin atragerea investiţiilor şi crearea condiţiilor atractive de activitate, să devină platforme de succes, care să ofere noi locuri de muncă. Iată de ce consider extrem de importantă dezvoltarea PI «Tracom», care să devină un model în acest sens”, a declarat Marian Lupu în discuţia cu rezidenţii Parcului Industrial.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a explicat că parcurile industriale reprezintă un instrument eficient de atragere a investiţiilor în producere, dezvoltarea tehnologică a întreprinderilor, menţionând că va depune în continuare tot efortul pentru promovarea acestora.

În urma discuţiei cu rezidenţii, a ieşit în prim-plan necesitatea acută de forţe de muncă calificate, de personal instruit care să corespundă noului de tip de business, lansat în cadrul Parcului Industrial. În acest context, Marian Lupu a menţionat că autorităţile deja se orientează spre oferirea posibilităţii instruirii profesionale a persoanelor care revin de peste hotare sau a cetăţenilor care doresc acest fapt. “Vom coordona instruirea la nivel regional în colaborare cu potenţialii investitori sau investitorii existenţi deja. O altă direcţie strategică în care vom lucra va fi si ajustarea studiilor superioare în domeniu pentru a corespunde cerinţelor de moment a pieţei forţei de munca”, a punctat liderul PDM.

Parcul industrial “Tracom”, creat pe teritoriul fostei uzine de tractoare din Chişinău, este un proiect pilot al Ministerului Economiei (ME), care intenţionează să preia apoi această experienţă şi în alte raioane ale ţării. Astăzi, potrivit ministrului Lazăr, astfel de platforme industriale sunt principalul instrument de atragere a investiţiilor şi dezvoltare a industriei în RM.

Pe teritoriul parcului au fost identificate bunuri imobile necesare pentru extinderea activităţilor economice: terenuri libere pentru darea în arendă rezidenţilor şi construcţia clădirilor şi instalaţiilor prevăzute în proiectele investiţionale; active pentru darea în locaţiune şi reconstrucţie ulterioară cu atragerea rezidenţilor; active pentru reconstrucţii efectuate de “Tracom” în scopul dării în locaţiune; active pentru comercializare. În cadrul parcului industrial Tracom activează circa 30 de agenţi economici.

Sursa: www.marianlupu.md

Femeile democrate îşi propun să contribuie la dezvoltarea regională prin atragerea fondurilor europene Inaugurarea Clubului Femeilor la Sîngerei